Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)"— Transkript prezentace:

1 Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)

2 Tvoří se: Vazba BE GOING TO + INFINITIV
1.He is going to go to bed early. 2.They are going to see a film tonight. 3.I am going to have breakfast at work tomorrow.

3 Doplňte správný tvar slovesa:
am going to stay 1.I ________________ there. (stay) 2.He _______________ a party. (have) 3.They ______________ us next week. (visit) 4.She _______________ an .(send) 5.We _______________ a rest.(have) is going to have are going to visit is going to send are going to have

4 Zápor Zápor se tvoří přidáním „not“ ke slovesu „be“
She is not (isn´t) going to invite him. We are not (aren´t) going to play tennis. I am (I´m) not going to have a party.

5 Doplňte správný tvar slovesa v záporu:
isn´t going to have 1.Dad ________________a cup of coffee. (have) 2.I _______________ a jacket potato. (have) 3.We ______________ at home today. (eat) 4.She _______________ spaghetti. (have) am not going to have aren´t going to eat isn´t going to have

6 Otázka Otázka se tvoří přehozením podmětu a slovesa „be“
1.Is he going to have cup of tea? 2.Are you going to have a pizza? 3.Are they going to play football? 4.What are you going to do this evening?

7 Doplňte správně otázku:
1.____they ____________lunch? (cook) 2.____Robert ____________ a car?(wash) 3.____Anna ___________ her teeth?. (clean) 4.____we __________ rugby? (play) 5.____she___________ a shower? (have) Are going to cook Is going to wash Is going to clean Are going to play Is going to have

8 Poznámky Vazbu „to be going to“ používáme, pokud hovoříme o svých plánech do budoucnosti, o tom, co hodláme udělat. Podmět + to be + going to + významové sloveso… He is going to watch TV this evening.

9 Poznámky Zápor tvoříme pomocí záporného tvaru slovesa „to be“ am not, isn´t, aren´t He isn´t going to get up early tomorrow. Otázku tvoříme přehozením podmětu a slovesa „to be“ Are you going to have a pizza?

10 Poznámky Krátké odpovědi na otázky tvoříme pomocí slovesa „to be“ – NIKDY nepoužíváme tvar „going to“ Is he going to play tennis tomorrow? Yes, he is. No, he isn´t.

11 Answer the questions: Are they going to phone you this evening?
Is he going to play football? Are you going to have a party? Yes, they are. No, they aren´t. Yes, he is. No, he isn´t. Yes, I am. No, I´m not.

12 Vazba „going to“ (7.ročník)
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Obrázky z internetu Učebnice Project 3 Autor: Linda Berková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)"

Podobné prezentace


Reklamy Google