Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kanalizační potrubí větrací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kanalizační potrubí větrací"— Transkript prezentace:

1 Kanalizační potrubí větrací
Střední odborná škola Otrokovice Kanalizační potrubí větrací Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Kanalizační potrubí větrací
Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2-SO-4/17 Název DUM Kanalizační potrubí větrací Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: odvětrání kanalizace, odvod kanalizačních plynů, větrací hlavice, vyústění potrubí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Materiál potrubí, průměr potrubí, vedení a vyústění potrubí Datum

3 Kanalizační potrubí větrací
Náplň výuky Umístění potrubí Průměr potrubí Materiál potrubí Vyústění potrubí Větrací hlavice

4 Umístění potrubí Větrací potrubí musí být umístěno nad svislým potrubím odpadním. Potrubí začíná nad poslední (nejvýše umístěnou) odbočkou ze stoupacího potrubí k zařizovacímu předmětu. Pokud je více stoupacích potrubí daleko od sebe vzdálených, tak se zřizuje také více větracích potrubí. Potrubí musí být umístěno a vedeno tak, aby samo nepřekáželo jiným vedením nebo stavebním konstrukcím a aby nemohlo být mechanicky nebo jinak poškozeno.

5 Průměr potrubí Větrací potrubí (někdy nazývané také odvětrávací) se napojuje na stoupací a má tedy stejný průměr. Bývá to obvykle 110 mm nebo 125 mm u rodinných domů nebo i větší – 150 mm u velkých domů, průmyslových objektů apod. Potrubí se nesmí zužovat, naopak se doporučuje před průchodem přes střechu průměr zvětšit. V zimním období se může vlhkost z odpadního potrubí šířit směrem nahoru do větracího a může zmrznout. Námraza zmenší průměr, z toho důvodu některé montážní firmy dávají na větrací potrubí pod střechu ještě redukci, která průměr o jeden stupeň zvětší.

6 Materiál potrubí Dříve se instalovalo větrací potrubí z azbestocementu. Tento materiál je zdraví škodlivý a byl nahrazen litinou. Litinové potrubí je těžké a křehké a bylo nahrazeno plastem. V současné době se při rekonstrukcích starých rozvodů nahrazují dříve používané materiály moderními plasty, nejčastěji polyetylénem. Při výměně starého potrubí je třeba dbát bezpečnosti a dávat pozor. Azbestocement by se měl likvidovat v rukavicích. Litina pro svou velkou hmotnost může dělat potíže a při neopatrné manipulaci by mohla dlouhá trubka poškodit jiné zařízení. Při montáži plastu je třeba rovněž dávat pozor, aby se plast nepoškodil – trubky bývají obvykle dlouhé a špatně se s nimi manipuluje.

7 Vyústění potrubí Větrací potrubí slouží k odvádění odpadních plynů mimo budovu. Jeho vyústění je nad střechu, výjimečně (pokud to nakreslí projektant) přes fasádu. Vyústění větracího potrubí a tedy odvod zápachu z kanalizace musí být v dostatečné vzdálenosti od oken. Hygienické předpisy přesně vymezují vzdálenosti větrací hlavice od oken. Rozlišuje se vyústění hlavice nad krytinu střechy nebo nad hřeben střechy. Pokud je vyústění odvětrávacího potrubí stejně vysoko jako je okno v podkroví, pak musí být nejmenší vzdálenost mm.

8 Obr. 1: Větrací hlavice na rovné střeše KV – krycí víko VH – ventilační hlavice SR – střešní růžice VI – vodotěsná izolace

9 Obr. 2: Větrací hlavice na šikmé střeše KV – krycí víko VH – větrací hlavice PP – přitahovací pásek KN – kuželový nástavec

10 Obr. 3: Větrací hlavice na restauraci

11 Větrací hlavice Větrací potrubí je zakončeno větrací hlavicí. Tato hlavice má otvory. Pomocí otvorů se odvádí zápach a kanalizační plyn z potrubí mimo budovu a ještě se zajišťuje volné spojení odpadního potrubí s atmosférou, aby v potrubí při průtoku většího množství vody nevznikal nadměrný podtlak a nemohlo docházet k vysávání zápachových uzavírek. Větrací hlavice je zkonstruována tak, aby do potrubí nemohlo shora pršet a aby se do potrubí nedostávalo při větrném počasí listí nebo jiné velké nečistoty a nemohlo dojít k ucpání potrubí. Hlavice má velkou sílu stěny a odolává povětrnostním vlivům.

12 Obr. 4: Plastová větrací hlavice vyráběná v průměrech 50 mm, 75 mm a 110 mm

13 Obr. 5: Větrací hlavice na bytovém domě se šikmou střechou

14 Obr. 6: Větrací hlavice na bytovém domě s rovnou střechou

15 Obr. 7: Minimální vzdálenosti větracího potrubí od oken

16 Kontrolní otázky: Kde začíná a kde končí větrací potrubí?
Jaké jsou běžné průměry potrubí? Z jakých materiálů se instaluje potrubí? Jak se provádí vyústění potrubí nad střechu? Proč má větrací hlavice otvory?

17 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

18 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN:

19 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Kanalizační potrubí větrací"

Podobné prezentace


Reklamy Google