Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HISTORIE ZEMĚ 3 − DRUHOHORY 1 trias

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HISTORIE ZEMĚ 3 − DRUHOHORY 1 trias"— Transkript prezentace:

1 HISTORIE ZEMĚ 3 − DRUHOHORY 1 trias
15. HISTORIE ZEMĚ 3 − DRUHOHORY 1 trias Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Autor: Mgr. Věra Pavlátová Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis, Neživá příroda. Žáci rozlišují g. období, charakterizují jejich geol. děje, vývoj organismů. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák vysvětlí význam podmínek života na Zemi, orientuje se v časových posloupnostech vývoje. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 60 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Základní vzdělávání ‒ druhý stupeň. Možno upravit i pro gymnázia. 14−15 let, 9. třída KLIKNĚTE NA F 5

3 Druhohory = mezozoikum
Útvar = perioda Před miliony let Geologické události Organismy Trias 250 Sopečná činnost, vznik Tethys a vrstev vápenců. Nahosemenné rostliny, amoniti, první savci a dinosauři. Jura 200 Zaplavení souše mořem. Amoniti, rozvoj dinosaurů, ryboještěři, první žáby a praptáci. Křída 140 Začátek alpinského vrásnění, vznik Atlantského a Indického oceánu, dopad velkého meteoritu. Vymření dinosaurů, počátek krytosemenných rostlin.

4 Druhohory = mezozoikum
Byly před 250 až 140 miliony let. Kontinenty začaly dostávat dnešní podobu. Začalo alpinské vrásnění, které pokračovalo i v třetihorách. V rostlinné říši vládly nahosemenné rostliny, vznikaly i rostliny krytosemenné. Tato éra byla nadvládou plazů, kteří ovládli vodu, souš i vzduch. V mořích žila spousta druhů amonitů a belemnitů, jejichž otisky nalézáme v druhohorních sedimentech.

5 Trias − zemská kůra Probíhala zde bouřlivá sopečná činnost. Pokračoval rozpad Gondwany. V oblasti Evropy vzniká moře Tethys (dnešní Středozemní). Přibyly pouště a polopouště. 1. 2.

6 Trias − rostliny Své nadvlády se ujímají nahosemenné rostliny − cykasy, jinany a jehličnany. 3. 4. 7. 6.

7 Trias − cykas Roste velmi pomalu, může žít i přes 1 000 let.
Tvoří velmi velké šištice, z jejichž semen dělají domorodci placky nebo alkohol (saké). Většina z rostliny je jedovatá, může způsobit ochrnutí i smrt. 5.

8 Trias − jinany (ginkgo)
Většina ve třetihorách vymřela, zachoval se jen jinan dvoulaločný. Běžně nyní roste v Číně. V listech obsahuje léčivé látky, které léčí hlavně poruchy krevního oběhu a paměti. Má speciální tvar listu. 9.

9 Jinan dvoulaločný − ginkgo biloba
12. 8. 10. 11. 13.

10 Trias − živočichové Ramenonožci jsou na ústupu, ale vznikají šestičetní koráli. Objevili se raci, amoniti a belemniti. Amoniti jsou vůdčí zkameněliny triasu, byli to hlavonožci, kteří žili ve schránce tvaru disku. Většina schránky byla vyplněna vzduchem a měla průměr až 1 metr. Někteří obojživelníci ‒ krytolebci dorůstají až 5 m (Mastodonsaurus) ‒ koncem triasu ale vymírají. Vládnou zde plazi ‒ ještěři, hadi, želvy.

11 amoniti 15. 23. 17. 24. 14. 16.

12 belemniti Byli to významní hlavonožci triasu. Měli 10 ramen, rohovité zobákovité čelisti a protáhlou schránku. Někdy dosahovali délky až 2 metry. 22.

13 belemniti 18. 20. 21. 19.

14 mastodonsaurus Krytolebec Mastodonsaurus dorůstal délky až 5 metrů − koncem triasu ale vymřel. 27.

15 mastodonsaurus 25. 28. Patřil mezi obojživelníky. 26.

16 Triadobatrachus massinoti
Triadobatrachus massinoti je obojživelník vzniklý v triasu, který má již lebku podobnou dnešním žabám. 30. 29.

17 proganochelys Je jedna z vůbec nejstarších známých druhů želv. Destičky kolem okrajů krunýře ochraňovaly končetiny. Měla v čelistech zuby, ale také bezzubý, rohovinou pokrytý zobák podobně jako dnešní želvy. 49. 50.

18 Rozšíření fauny triasu
37.

19 tanystropheus Tanystropheus byl 6 m dlouhý ještěr z triasu. Žil na mořském břehu a díky dlouhému krku lovil ryby a hlavonožce. 32. 31.

20 longisquama Longisquama je plaz z období triasu, který má nápadně protažené hřbetní šupiny. 34. 33.

21 Ještěr Jonkeria měřil 5 metrů.
38. 39.

22 Californosaurus perrini
V triasu žili také ryboještěři, například Californosaurus perrini. 43.

23 askeptosaurus Byl přizpůsoben životu v moři dlouhým ocasem a širokými chodidly s plovací blánou. Svými ostrými zuby lovil ryby. 45. 44.

24 Lovil v moři pomocí ostrých zubů a odpočíval na souši.
Další mořští plazi 51. Pistosaurus 53. Nothosaurus 52. Ceresiosaurus Lovil v moři pomocí ostrých zubů a odpočíval na souši.

25 Další mořští plazi 54. Lariosaurus Lovil ryby a garnáty.
56. Placodus

26 Další mořští plazi − henodus
57. 58. Čtvercovité tělo měl pokryté kostěnými pláty, které ho ochraňovaly před útoky ichtyosaurů. Měl zobák pokrytý rohovinou, kterým otvíral schránky korýšů.

27 mořští plazi − ichtyosauři
Ichtyosauři během druhohor ovládali světové oceány a moře. Prvním z nich byl Shonisaurus. Měl dlouhé čelisti a stejně velké ploutve, zatímco u většiny ichtyosaurů byly přední ploutve delší než zadní. 60. 59.

28 archosauři 61. Rutiodon Podobal se dnešním krokodýlům.
62. Desmatosuchus Byl býložravý. Dlouhé trny ho chránily před predátory.

29 archosauři 63. Ornithosuchus 65. Erythrosuchus – měřil 4,5 m
66. Euparkeria 64. Proterosuchus Podobal se dnešním krokodýlům i podobně žil.

30 krokodýli První krokodýli se objevili v triasu, ale z počátku se těm současným nepodobali, to až praví krokodýli z jury. Terrestrisuchus byl dlouhý 50 cm a živil se hmyzem a malými živočichy. 67.

31 Pterosauři = ptakoještěři
První pterosauři se vyvinuli v triasu a vyhynuli ke konci křídy spolu s dinosaury. Eudimorphodon měl rozpětí letek 75 cm. 68. 69.

32 Předchůdci savců − moschops
Patřil ke skupině plazů, mezi kterými jsou předchůdci savců. 41. 42. 40. Žil také v permu, byl býložravý. Lovil ho Lycaenops.

33 Předchůdci savců − lystrosaurus
Lystrosaurus žil na území tehdejší Gondwany. Obýval částečně vodní prostředí. Měl krátkou a širokou lebku. 36. Patřil ke skupině plazů, mezi kterými jsou předchůdci savců.

34 Předchůdci savců − Cynognathus
Patřil ke skupině plazů, mezi kterými jsou předchůdci savců. Měl silné tělo a zuby rozdělené na řezáky, špičáky a stoličky. Měřil 1 metr. 47. 46.

35 Předchůdci savců − kannemeyeria
Patřila ke skupině plazů, mezi kterými jsou předchůdci savců. Měla zavalité tělo a mohutným zobanovitým výrůstkem trhala listy a kořeny. 48.

36 melanorosaurus Tento primitivní plaz Melanorosaurus byl první předzvěstí nadvlády dinosaurů. 35.

37 Dinosauři − keratosauři
Dinosaurus znamená v překladu „hrozný ještěr“. První z dinosaurů se objevili v triasu a patřili mezi Keratosaury. Byli masožraví a chodili vzpřímeně po zadních končetinách. 70. Eoraptor je jeden z nejstarších dinosaurů. Maso trhal ostrými zuby, neměl pružný čelistní kloub. Měřil 1 metr.

38 Dinosauři − keratosauři
Herrerasaurus byl dlouhý 3 metry. Byl to jeden z nejstarších dinosaurů, zadní končetiny měl mnohem delší než přední. Pohyblivý kloub dolní čelisti mu umožňoval rozkousat potravu. 71.

39 Dinosauři − keratosauři
Coelophysis měl štíhlé tělo a rychle se pohyboval. Pozůstatky byly nalezeny v Novém Mexiku. 72. 73.

40 Opakování triasu Jaké vrásnění v triasu začalo? Co je to Tethys?
5. Opakování triasu Jaké vrásnění v triasu začalo? Co je to Tethys? Co dělají domorodci ze šištic cykasů? Co může cykas způsobit? Kde v současné době roste jinan dvoulaločný? Jak se jinan nazývá latinsky? Co jinan zlepšuje? Jak vypadali amoniti? Jak vypadali belemniti? 12. 19. 23.

41 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ŠVECOVÁ, M.; MATĚJKA, D. Přírodopis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň : Fraus, ISBN CÍLEK, V.; MATĚJKA, D. Přírodopis IV pro 9. ročník základní školy. 1. vyd. Praha : Scientia, s. r. o., pedagogické nakladatelství, ISBN STRÁDALOVÁ, V. Dinosauři. 1. vyd. Košice : Euromedia Group, ISBN X. Adrignola. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 1. Tbower. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 2. tato grasso. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 3. BotBln. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Habitus.JPG> 4. Fotokannan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 5. Phyzome. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 6.

42 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS John Rostron. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _geograph.org.uk_-_ jpg> 7. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 8. H. Zell. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 9. Kurt Stüber. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Marcin Kolasiński. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _female_flower.JPG> 12. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

43 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Masur. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < W Krawczyński. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Elade53. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < _%C5%81uk%C3%B3w..JPG> 17. Parent Géry. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ralie)_.jpg> 18. Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Richard Owen. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 20.

44 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Michael Jagger. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < hitby_-_geograph.org.uk_-_ jpg> 21. Thesupermat. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _Acanthoteuthis_-_007.jpg> 22. Zephyris. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Lmbuga. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 24. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <  И. Вальтер. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

45 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ДиБгд. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Pavel.Riha.CB. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ArthurWeasley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 31. Diether. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ArthurWeasley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Qilong. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ette_small.jpg> 34. Steveoc 86. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

46 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Pellegrini_Wegener_fossil_map.gif> 37. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 38. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Apokryltaros. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Robert Broom. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ArthurWeasley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

47 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 46. Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 47. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 48. Stanton F. Fink. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 49. Claire Houck. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 50. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 51.

48 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 52. ArthurWeasley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 53. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 54. Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 55. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 56. Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 57. Apokryltaros. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 58. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 59.

49 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Apokryltaros. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 60. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 61. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 62. Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 63. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 64. Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 65. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 66. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 67.

50 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ArthurWeasley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 68. Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 69. Conty. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 70. Eva K. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 2.jpg> 71. Mistvan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 72. Ballista. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 73.


Stáhnout ppt "HISTORIE ZEMĚ 3 − DRUHOHORY 1 trias"

Podobné prezentace


Reklamy Google