Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou CHRUP 3. ročník

2 CHRUP: Zub je tvrdý útvar v dutině ústní. Soubor zubů se nazývá chrup
neboli dentice. Zuby jsou součástí kostry. Mléčný chrup dítěte tvoří 20 zubů. Zdravý dospělý člověk má 32 zubů. Zdravý a čistý chrup má vliv na celkové zdraví člověka.

3 Usazení chrupu v kostech čelistí: Chrup dítěte: Chrup dospělého člověka:

4 Stavba zubu: Lidský zub – stolička - A) korunka B) kořen C) krček
zubní sklovina zubovina zubní dřeň dáseň zubní cement čelistní kost céva nerv C

5 Zářivý úsměv a zdravé zuby si dnes přeje mít každý člověk. Čištění zubů je pro každého samozřejmostí a je součástí pravidelné osobní hygieny. Je potřeba vybrat správný zubní kartáček a zubní pastu.

6 Znáte, jak si správně vyčistit zuby?

7 SPRÁVNÉ ČIŠTĚNÍ ZUBŮ: 1) Jedna polovina pracovní plochy –
štětin – kartáčku se dotýká dásní, druhá zubů. 2) S použitím malého tlaku a jemných krouživých pohybů vedeme kartáček pomalu po oblouku horní čelisti odpředu dozadu. 3) Stejným způsobem vyčistíme také vnitřní plochy zubů.

8 4) Dokonale čistíme i špatně přístupná
místa vnitřního oblouku čelisti. 5) Čistíme také jednotlivé zadní plochy stoliček. 6) Vyčistíme zadní plošky zubů.

9 Nenechte problém dojít daleko!
K zubaři bychom měli chodit pravidelně na preventivní prohlídky, i když nemáme žádné potíže. Zubní kaz či onemocnění dásní se v začátcích dobře léčí. Nenechte problém dojít daleko!

10 ORTODONCIE: Ortodoncie je speciální obor, který se zabývá:
vadami v postavení jednotlivých zubů vadami v postavení skupin zubů vadami ve vztahu zubních oblouků vadami růstu čelistí Ortodontické vady chrupu je možné upravit pomocí snímatelných nebo fixních rovnátek.

11 Trochu zubní historie:
Trhání zubů byla dříve velmi bolestivou záležitostí. Zuby se trhaly holou rukou nebo různými kleštěmi. Lékaři se však již tehdy bolavé zuby snažili léčit a zachránit. Zubní kartáčky z roku 1907. Zubařské nástroje. Nákres zubní protézy z 1. poloviny 18. století.

12 Zdroje informací, obrázků:
://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9vaZub


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google