Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozorně si přečtěte text

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozorně si přečtěte text"— Transkript prezentace:

1

2 Pozorně si přečtěte text
VČELY Pozorně si přečtěte text

3 Včely mají zajímavý život
Včely mají zajímavý život. Žijí v úlech ve velkých rodinách, kterým vládne král- otec. Vedle něj tam je mnoho samců, kterým říkáme trubci ještě mnohem více včel- dělnic. Včelí královna je z nich největší. Jejím jediným úkolem je sníst vajíčka. Z nich se pak vylíhnou larvy, které se později přemění v kukly a z kukel jsou nové včely. Takovéhle povídání o včelách a ještě mnohem více už Ivan dobře znal. Včelky také několikrát zahlédl, hlavně v létě na zahradě, kde skákaly v trávě. Dobře také věděl, že se k jejich mraveništi nemá nikdo přibližovat. Jednou však neposlechl, zašel hodně blízko a dostal žihadlo,. Hodně to bolelo, na oteklý prst pomohl obklad z octové vody.

4 Po této příhodě si Ivan dával na včely lepší pozor, jejich život ho dokonce začal zajímat a chtěl o nich vědět co nejvíc. A tak se někde dočetl, že dělnice krmí královnu krupicovou kašičkou, že se starají o narozené včelky, že dovedou z vosku postavit malé komůrky pro snesená vajíčka a že také dovedou jedovatým žihadlem zahnat jiný hmyz nebo i cizí včely, které by se chtěly do jejich úlu dostat.

5 Hlavní činností včel je sbírat z květů sladkou šťávu a nosit ji do úlu
Hlavní činností včel je sbírat z květů sladkou šťávu a nosit ji do úlu. Tam se z nich tvoří chutný a zdravý cukr. Včely jsou také důležité proto, že rostliny opylují. Na nožkách mají jemné chloupky, na kterých se zachycuje pyl, takový žlutý prášek, který včely přinášejí na rostliny, ty pak mohou dobře vykvést a vytvořit plody. Včely jsou užitečný hmyz, ale chytat je do ruky nebo si je prohlížet hodně zblízka se nevyplácí.

6 KOLIK VĚCÍ JE V TEXTU UVEDENO NESPRÁVNĚ? 6

7 Kdo vládne ve včelím úlu?
Jaký úkol má královna? Kde žijí včely? Včely pobíhají po trávě? Jakou kašičkou krmí dělnice svoji královnu? Co se vytváří v úlu ze šťávy květů?

8 SPOJTE TUČNÁ PÍSMENA VE SLOUPEČKU A NAJDETE UKRYTÁ SLOVA
mateřídouška Podnájemníci Každodenní Velikonoce hádanka

9 stříbrolesklá nevycvičený pampeliška čtyřúhelník

10 dobrosrdečný šeřík jabloň

11 METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, doporučuji předem vytisknout text. Žáci čtou z tabule, poté plní úkoly z listu, kontrola opět z tabule. Je na uvážení učitele, jakou formu zvolí.

12 Citace: Text: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl
Citace: Text: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 64 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 66 Obrázky dle pořadí v DUM: 1. Dostupný z dne Dostupný z dne Dostupný z medeny-2008_076.jpg dne Dostupný z 88/hornisse_ orf308.jpg dne


Stáhnout ppt "Pozorně si přečtěte text"

Podobné prezentace


Reklamy Google