Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno-historie Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Brno-historie V brněnské kotlině žil člověk již od pravěku, na území Brna byla sídliště v době Velkomoravské říše. Nejstarší doklad lidského osídlení na území Brna je opracovaný kámen, jenž byl nalezen na Červeném kopci a je starý cca let. Kolem r vznikla osada u brodu přes řeku Svratku, nynější Staré Brno, a ta dala městu jeho jméno.

3 Brno-historie Jméno Brno pochází ze staročeského slova brnije - hliniště, jíl, bláto. Od 11.stol. zde stál břetislavský hrad, sídlo přemyslovského údělného knížete. Ražba mincí v Brně začala v 11. století-brněnský denár. Od 13. stol. přicházeli cizí kolonisté: Němci, Flandrové a Valoni, kteří se usídlili kolem Dolního náměstí (Svobody).

4 Brno-historie Brněnský denár

5 Brno-historie Město se ohradilo hradbami s pěti branami (Měnínskou, Židovskou, Starobrněnskou, Veselou a Běhounskou). Do dneška se zachovala pouze Měnínská brána. V polovině 13. století byl založen hrad Špilberk. Od poloviny 14. stol. bylo Brno sídlem moravských zemských sněmů, které se scházely střídavě v Brně a v Olomouci. Tyto orgány zemské samosprávy řešily otázky politické, soudní a finanční a vedly zápisy do zemských desek.

6 Brno-historie

7 Brno-historie Pozůstatky městských hradeb

8 Brno-historie Údajná podoba židovské brány před rokem 1835

9 Brno-historie Měnínská brána-jediná zachovalá

10 Brno-historie V 15.století za husitských válek zůstalo město věrné králi Zikmundovi a husité je dvakrát marně obléhali. V pol.16. stol. přišli do města nové katolické řády-zejména jezuité a kapucíni získali velký vliv. Roku 1641 bylo Brno uzákoněno hlavním městem Moravy(až do roku 1928).

11 Brno-historie Roku 1643 a zvláště r se jako jediné město na Moravě ubránilo dlouhému obléhání švédských vojsk.

12 Brno-historie Otázky: 1.Kdy vznikla osada u brodu přes řeku Svratku? 2.Z jakého slova pochází slovo Brno, co znamená? 3.Kolik mělo Brno bran, která se zachovala? 4.Kdy byl postaven hrad Špilberk? 5.V kterém století bylo Brno uzákoněno hlavním městem Moravy? 6.Obléhaní jakého vojska se Brno ubránilo?

13 Brno-historie Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje první mince ražená v Brně?

14 Brno-historie Prameny: Vše platné ke dni

15 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google