Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přátelství v literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přátelství v literatuře"— Transkript prezentace:

1 Přátelství v literatuře
VY_12_INOVACE_20 Přátelství v literatuře pro 8. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Literární výchova Říjen 2011 Mgr. Dana Kubínková

2 Přátelství v literatuře
Práce s textem Antoine de Saint – Exupéry: Malý princ. Praha, Albatros1977, str

3 Metoda Poslední slovo Přečti si pozorně text a vyber odstavec, který se ti líbil. Pracovní list si rozděl na poloviny. Do levé části opiš část textu, která se ti líbila.Vyber 1 souvislý odstavec do 10 vět nebo 3 věty z různých částí textu. Vpravo napiš důvody, proč cituješ zrovna tuto část.

4 Pracovní list: Malý princ
Citát Odůvodnění výběru

5 Společná práce – řízená diskuze
Žáci přečtou svoje vybraná místa textu, vybraní jednotlivci odůvodní proč. Další žáci čtou také, neříkají důvod. Zbytek třídy se snaží uhodnout důvod výběru.

6 Poslední slovo Vyberu jednoho žáka, který pak řekne, proč si vybral zrovna takový úryvek a pochválí spolužáka, který byl nejblíže a hádal co nejlépe.

7 Můj pohled na text Hádejte, kterou část textu jsem si vybrala já a proč? Žáci si uvědomují, že lidé různého věku, vzdělání, povah, životních zkušeností, temperamentu apod. různě uvažují, každý má právo na svůj pohled na věc, nesmí jím ale omezovat druhé…

8 Malý princ Dlouho a marně tedy malý princ hledá přítele. Nakonec se rozhodne navštívit planetu Zemi…zdá se mu pustá, cítí se ještě více sám. Je mu do pláče. Tu se objevila liška: „Dobrý den,“ řekla. „Dobrý den,“ zdvořile odpověděl malý princ. Pojď si se mnou hrát. „Nemohu si s tebou hrát, nejsem ochočená.“ „Co to znamená ochočit?“ „Je to něco, na co se moc zapomíná…vytvořit pouta“ „Co je důležité, je očím neviditelné!“ „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.“ I já jsem dlouho hledala pravou přítelkyni, jednou mě ale zklamala a hledala jsem znovu – není to jednoduché: kamarádek mám mnoho, ale přátele pouze tři – jak se říká: V nouzi poznáš přítele, to u mě opravdu platí. Už dobře vím, že přátele nemáme pouze v dobách příjemných, ale že jim musíme především pomáhat v dobách zlých – při rodinných krizích, v době nemoci, existenčních potížích apod. Nejen brát, ale i dávat. To jsou pouta… Zodpovědnost nemáme jen za sebe, ale také za blízké lidi, k nimž chováme nějaký cit a vztah.


Stáhnout ppt "Přátelství v literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google