Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První Slované na našem území

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První Slované na našem území"— Transkript prezentace:

1 První Slované na našem území
- příchod Slovanů - Sámova říše

2 Slované První písemné zprávy o Slovanech pocházejí až ze 6. století z pera byzantského historika Prokopia z Kaisareie. Byli označováni jako Slovieni, Sclavini, Veneti nebo Venedi

3 mezi řekami Vislou a Dněprem a jeho přítokem řekou Prypjatí.
Slované se jako etnikum konstituovali někdy v době bronzové v oblasti smíšených lesů : mezi řekami Vislou a Dněprem a jeho přítokem řekou Prypjatí.

4 Z této tzv. pravlasti se ve druhé etapě stěhování národů v 6. - 7
Z této tzv. pravlasti se ve druhé etapě stěhování národů v století rozšířili na obrovské plochy střední, východní a jihovýchodní Evropy, kde potom vznikly dnešní slovanské národy.

5 Mapa přesunu slovanských kmenů

6 Slované pěstovali pšenici, žito, mák, řepu, zelí, jablka, hrušky.
Sbírali houby, lesní plody, med, znali některá koření a také chmel. V osadách chovali krávy, ovce, koně, prasata a také drůbež.

7 Slované žili v chatrčích, které stavěli z přírodního materiálu – kámen, dřevo, hlína, na střechu používali rákos. Uprostřed obydlí bylo otevřené ohniště. Chatrče byly často zahloubené v zemi.

8 Slovanské obydlí

9 Oděv Slovanů

10 Sámova říše Roku 623 vzniká na našem území obranný svaz Slovanů proti nepřátelům – Avarům a Frankům. V čele stál franský kupec Sámo. Vynikal údajně odvahou a vojenskou silou. Těšil se značné autoritě mezi Slovany.

11 Pokus o rekonstrukci Sámovy podoby

12 Mapa Sámovy říše

13 Slované se pod jeho vedením ubránili Avarům, kteří neustále plenili slovanská území.
Avaři měli pověst obávaných válečníků.

14 Avarští bojovníci

15 Pod vedením Sáma bojovali Slované také s Franky – bitva u Vogastisburku (neznáme jeho lokalizaci)
Asi po 35 letech se říše rozpadá a nemáme o Slovanech více zpráv.

16 Fredegarova kronika O životě Slovanů se dovídáme nejen z vykopávek a nálezů, ale i ze zpráv kronikářů, nejvýznamnějším byl Fredegar.

17 Otázky a úkoly: 1. Se zemědělstvím a obživou Slovanů souvisí některá stará, dnes už neužívaná slova. Pokus se tato slova přiřadit ke správnému výkladu:

18 BRAH PRAŽMO BRŤ * Nedozrálé obilí pražené na ohni, jedlo se bez další úpravy ještě v 15. st. * Dutý kmen osazený rojem včel * Ohrádka z proutí nebo kůlů, někdy opatřená lehkou střechou. Sloužila k ukládání snopů obilí.

19 PRAŽMO BRŤ BRAH * Nedozrálé obilí pražené na ohni, jedlo se bez další úpravy ještě v 15. st. * Dutý kmen osazený rojem včel * Ohrádka z proutí nebo kůlů, někdy opatřená lehkou střechou. Sloužila k ukládání snopů obilí.

20 Otázky a úkoly: 2. Pokus se doplnit Fredegarovu kroniku:

21 „ Roku … nebo 624 spojil se muž jménem …, národností Frank z kraje senonského, s větším počtem kupců a vydal se k …, aby provozoval obchod.Slované již tehdy počali povstávat proti …, a když je takto vojensky napadli, … Sámo táhl s nimi ve vojsku a Slované, vidouce … Sámovu, když nesmírné množství Avarů bylo mečem Slovanů pobito, zvolí si ho nad sebou králem a … let jim šťastně kraloval.“

22 „ Roku 623 nebo 624 spojil se muž jménem Sámo, národností Frank z kraje senonského, s větším počtem kupců a vydal se k Slovanům, aby provozoval obchod.Slované již tehdy počali povstávat proti Avarům, a když je takto vojensky napadli, kupec Sámo táhl s nimi ve vojsku a Slované, vidouce prospěšnost Sámovu, když nesmírné množství Avarů bylo mečem Slovanů pobito, zvolí si ho nad sebou králem a 35 let jim šťastně kraloval.“

23 Podařilo se vám splnit úkoly?
Tak to už víte základní informace o Slovanech a můžeme pokračovat dál. směr Velká Morava

24 Zdroje: Čapek V., Pátek J.: Dějepis pro SOŠ, Scientia 2001
Bauer I.: Středověk. Pracovní sešit z dějepisu, Nakladatelství Tobiáš 1993


Stáhnout ppt "První Slované na našem území"

Podobné prezentace


Reklamy Google