Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příchod Slovanů do Evropy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příchod Slovanů do Evropy"— Transkript prezentace:

1 Příchod Slovanů do Evropy
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.7.05 Příchod Slovanů do Evropy Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 6. a 7. století je dobou druhé vlny stěhování národů v Evropě
6. a 7. století je dobou druhé vlny stěhování národů v Evropě. Přicházejí slovanské kmeny z východu. Usazují se ve střední, jižní a východní Evropě. Podle toho je rozlišujeme dnes na východní, jižní a západní Slovany.

3 Slovanská pravlast Je přibližně vymezena řekami Vislou a Dněprem a pohořím Karpaty. Do pohybu se dali, protože prchali před Avary. V čele jednotlivých kmenů stáli náčelníci, z kterých vznikli vládci (knížata).

4 Způsob života Byli především rolníci. Používali jednoduché rádlo. Pěstovali obilí a luštěniny. Chovali dobytek a drůbež. Věnovali se i rybolovu, sbírali med, ze kterého vyráběli medovinu a sladili jím. Žili v jednoduchých obydlích ze dřeva částečně zahloubených do země – tzv. polozemnice.

5 Rozvíjela se některá řemesla: hrnčířství, hutnictví a kovářství
Rozvíjela se některá řemesla: hrnčířství, hutnictví a kovářství. S kupci vyměňovali především kožešiny a med za sůl a některé drahocenné předměty.

6 Zápis Příchod Slovanů do Evropy V 6. a 7. století přicházejí do Evropy. Pravlast: mezi řekami Vislou a Dněprem a pohořím Karpaty. Rolníci používali jednoduché rádlo. Pěstovali obilí a luštěniny. Chovali dobytek a drůbež. Doplnění stravy: rybolov, sbírali med. Žili v polozemnicích. Rozvoj řemesel: hrnčířství, hutnictví a kovářství.

7 Najděte a opravte chyby v následujícím textu:
Na přelomu 6. a 7. století přicházejí z jihu slovanské kmeny. Jejich pravlastí je území mezi Vislou, Dněprem a Kavkazem. Utíkali před Huny. V jejich čele stál král. Žili v zemnicích. Chovali dobytek a drůbež. Z medu vyráběli víno a sladili jím.

8 Řešení: Na přelomu 6. a 7. století přicházejí z východu slovanské kmeny. Jejich pravlastí je území mezi Vislou, Dněprem a Karpatami. Utíkali před Avary. V jejich čele stál kníže. Žili v polozemnicích. Chovali dobytek a drůbež. Z medu vyráběli medovinu a sladili jím.

9 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, říjen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Slované, polozemnice, zemědělství, pravlast Cílem této prezentace je seznámit se základními informacemi o Slovanech. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Pod „smajlíky“ jsou v hypertextových obrazech ukryty obrázky a mapy doplňující uvedené informace. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Příchod Slovanů do Evropy"

Podobné prezentace


Reklamy Google