Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Bi Dyhybridní křížení Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie
Ročník: 2. ročník Autor: Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace viz. učebnice Klíčová slova: dyhybridní křížení s úplnou dominancí Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Úvod Je to křížení dvou jedinců lisšící se fenotypově dvěma znaky.
Mohou nastat 3 možnosti: Úplná dominance v obou znacích. Úplná dominance v jednom znaku. S neúplnou dominancí v obou znacích.

4 Dyhybridní křížení s úplnou dominancí v obou znacích
Dominantní je kulatý tvar a zelená barva AABB Recesivní je hranatý tvar a žlutá barva aabb Genotyp rodičů AABB x aabb Gamety AB x ab

5 Kombinační čtverec příklady a druhy dihybridního křížení
Dihybridní křížení dihybridní křížení s úplnou dominancí v obou znacích dihybridní křížení s neúplnou dominancí v obou znacích dihybridní křížení s neúplnou dominancí v 1 znaku 1)DIHYBRIDNÍ KŘÍŽENÍ S ÚPLNOU DOMINANCÍ V OBOU ZNACÍCH Příklad – Křížíme 2 rostliyn hrachu setého, které se liší barvou a tvarem semen. rostlina vytváří svraštělá, hranatá semana a zelená barva Obě rostliny jsou v těchto znacích homozygotní Bylo zjištěno, že kulatost semen a zelená barva je dominantní

6 Kombinační čtverec P AABB X aabb F1 AabB F2

7 Kombinační čtverec v tabulce
AABB AABb AaBB AaBb AAbb Aabb aaBB aaBb aabb Genotypový poměr - 1:2:1:2:4:2:1:2:1 Fenotypový poměr – 9:3:3:1 Šlechtitelské novinky – Aabb, aaBB

8 Hodnocení kombinačního čtverce
Uhlopříčka z LH do PD rohu je homozygotní – jsou v potomstvu stálí, neštěpí - jsou základem pěstitelských novinek. Opačná úhlopříčka je úhlopříčkou heterozygotů. Ve zbývajících 8 případech jsou kombinace vždy: V jednom alelovém páru homozygotní. Ve druhém alelovém páru heterozygotní.

9 Výsledky hodnocení Výsledkem jsou 4 fenotypy.
V genotypovém štěpném poměru 9:3:3:1. Při zpětném křížení dojde k poměru 1:1:1:1. Pokud sledujeme znaky odděleně objeví se poměr 3:1.

10 Kontrolní otázky 1.Jaké jedince obsahuje úhlopříčka s LH doPD rohu?
Homozygoty. 2. Kde se nachází heterozygoti? Z PH do LD. 3. Kolik fenotypů vzniká? 4. 4.Jaký je genotypový poměr? 9:3:3:1.

11 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google