Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje"— Transkript prezentace:

1 FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Elektrický zdroj Elektrický zdroj (nazývaný také zdroj elektrického napětí nebo zdroj elektrického proudu) je zařízení, které přeměňuje nejčastěji pohybovou a chemickou energii na elektrickou energii. Charakteristickou vlastností elektrického zdroje je elektromotorické napětí , což je elektrická energie přepočtená na elektrický náboj, kterou je schopen zdroj dodávat.

4 Druhy elektrických zdrojů
chemické zdroje (galvanické články) Jednorázové (po spotřebování energie se nedá napětí obnovit – někdy nazývané primární články) – Voltův článek, salmiakový článek, alkalický článek Dobíjitelné (po spotřebování energie se dají opětovně nabít – též zvané akumulátory nebo výjimečně sekundární články) – olověný akumulátor, alkalický akumulátor palivové články mechanické zdroje (generátory) – dynamo, alternátor tepelné zdroje – termočlánek (termoelektrický článek) fotoelektrické zdroje – fotovoltaický článek (sluneční článek) fyziologické zdroje - elektroplaxy rejnoka, paúhoře

5 Galvanický článek Galvanický článek je chemický zdroj elektrického napětí Využití : svítilny, hodiny, hračky, atd.

6 Voltův článek Voltův článek (galvanický článek). je primární zdroj stejnosměrného napětí. Je pojmenován po Alessandru Voltovi, který jej použil v roce 1799 při konstrukci první baterie – Voltova sloupu. Voltův článek je tvořen zinkovou a měděnou elektrodou v elektrolytu zředěné kyseliny sírové.

7 AKUMULÁTOR Akumulátor je technické zařízení na opakované uchovávání energie, obvykle elektrické. Akumulátor je sekundární článek, který je potřeba nejdříve nabít a teprve potom je možné jej použít jako zdroj energie. Na rozdíl od sekundárních článků (akumulátorů) primární články dodávají energii ihned po svém sestavení a zpravidla je není možné dobíjet, například zinkouhlíkové baterie.

8 Akumulátor Využití : automobil, motocykl, mobilní telefon, notebook, elektromobil, elektrokolo, atd.

9 Dynamo Dynamo je točivý elektrický stroj, přeměňující mechanickou energii z rotoru hnacího stroje na elektrickou energii ve formě stejnosměrného elektrického proudu. Dynamo se skládá ze statoru tvořeného magnetem nebo elektromagnetem a rotoru tvořeného vinutím a komutátorem.

10 Otázky k opakování Jaké zařízení nazýváme elektrický zdroj ?
Vyjmenuj alespoň čtyři druhy elektrických zdrojů. Co je to galvanický článek a kde se používá ? Co tvoř základ Voltova článku ? Co je to akumulátor ? Jaký je rozdíl mezi akumulátorem a elektrickým článkem ? Kde se v životě setkáš s akumulátorem ? Co je to dynamo ? Kde ho můžeš najít ?

11 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Batteries.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit ]. Dostupné z: Bleigelakku.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: NP-FT1 Li-ion.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Bicycle dynamo.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google