Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH"— Transkript prezentace:

1 JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH Z_078_Světadíly_Amerika_Jižní Amerika-Poloha, rozloha, povrch Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika - Jižní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Jižní Amerika Jižní Ameriku považujeme za subkontinent Ameriky.
Hranice mezi Severní a Jižní Amerikou je identická se státní hranicí mezi Panamou a Kolumbií.

4 Poloha Nachází se na západní a z větší části jižní polokouli Země.
Je omývána dvěma světovými oceány: Na východě Atlantským oceánem Na západě Tichým oceánem Na jihu se spojuje Atlantik s Tichým oceánem Na severu navazuje na úzkou pevninskou šíji.

5 Severní Amerika a Jižní Amerika jsou spojeny Panamskou šíjí, která je široká 48 km. Jde o úzkou část pevniny, která tyto dva světadíly spojuje. Kvůli strategickým důvodům zde byl prokopán Panamský průplav, který spojuje Atlantský oceán s Tichým. (viz prezentace Poloha severní Ameriky)

6 Jihoamerický kontinent, stejně jako severoamerický, byl od 16
Jihoamerický kontinent, stejně jako severoamerický, byl od 16. století do počátku 19. století téměř zcela rozdělen do kolonií, především pod španělskou a portugalskou nadvládou. V současnosti zde existuje 12 nezávislých republik a 3 závislá území: Francouzská Guyana (Francie), Falklandy  a Jižní Georgie (Spojené Království).

7 Rozloha Území kontinentu Jižní Amerika čítá na 17 843 000 km2.
Ve směru sever-jih je Jižní Amerika dlouhá km, maximální šířka je 5 170 km. Délka pobřežní čáry je km.

8 Poloostrovy, ostrovy V Jižní Americe zabírají ostrovy a poloostrovy asi pouze 1% povrchu, v SA je to 25%. Nejznámější poloostrov: Peninsula de la Guajira Nejznámější ostrovy a souostroví jsou: Isla Grande de Tierra del Fuego (Ohňová země), Isla de Marajó, Chiloé, Wellington

9 Nejvyšší bod Aconcagua. Nejnižší bod Mys Horn.

10 Pevninské mysy Nejsevernější bod: Punta Gallinas (poloostrov Guajira v Kolumbii) Nejjižnější bod: Cabo Froward (poloostrov Brunswick v Chile) Nejzápadnější bod: Punta Pariñas (severní Peru) Nejvýchodnější bod: mys Branco (Brazílie)

11 Povrch Povrch Jižní Ameriky je značně členitý.
Největším pohořím jsou Andy, které se táhnou 7500 km podél celého západního pobřeží Jižní Ameriky. Nejvyšší horou je Aconcagua – 6959 m n.m.. Je zároveň nevyšší horou světa, pokud pomineme Asijské velehory. Aconcagua leží na hranici mezi Argentinou a Chile.

12 Významné vysočiny jsou Guyanská vysočina, Brazilská vysočina a Východopatagonská vysočina.
Největší nížinou kontinentu je rovníková, tropická Amazonská nížina. Další významnou nížinou je Orinocká, která navazuje na Amazonskou. Nejnižším bodem kontinentu je mys Horn, který se nachází 40 m pod úrovní oceánu.

13 Copacabana Copacabana je považována za nejznámější pláž světa.
Nachází se ve městě Rio de Janeiro v Brazílii. Je dlouhá 4 km a v těsné blízkosti je postaveno 63 hotelů a 10 levnějších hostelů.

14 Úkoly I: Jak se jmenuje nejvyšší hora Jižní Ameriky?
Kolik se na území Jižní Ameriky nachází samostatných států a kolik závislých území? Co víte o nejznámější pláži světa?

15 Úkoly a odpovědi I: Jak se jmenuje nejvyšší hora Jižní Ameriky?
Aconcagua Kolik se na území Jižní Ameriky nachází samostatných států a kolik závislých území? 12 samostatných států a 3 na evropských zemích závislá území Co víte o nejznámější pláži světa? Jmenuje se Copacabana a nachází se Rio de Janeiro v Brazílii. Dlouhá je 4 km.

16 Úkoly II: Na jaké polokouli se nachází Jižní Amerika?
Které oceány Jižní Ameriku omývají? Co spojuje Severní a Jižní Ameriku?

17 Úkoly a odpovědi II: Na jaké polokouli se nachází Jižní Amerika?
Nachází se na západní a z větší části na jižní polokouli. Které oceány Jižní Ameriku omývají? Tichý oceán (Pacifik) na západním pobřeží a na východním pobřeží je to Atlantský oceán. Co spojuje Severní a Jižní Ameriku? Oba kontinenty spojuje Panamská šíje, která je v nejužší části široká pouze 48 km.

18 Úkoly III: Jakou má Jižní Amerika rozlohu?
Víš jak se jmenuje největší jihoamerická nížina? Jak se jmenuje nejrozsáhlejší jihoamerické pohoří?

19 Úkoly a odpovědi III: Jakou má Jižní Amerika rozlohu?
17   km2 Jak se jmenuje největší jihoamerická nížina? Největší nížina Jižní Ameriky je Amazonská nížina, která leží v rovníkové tropické části kontinentu. Jak se jmenuje nejrozsáhlejší jihoamerické pohoří? Největším pohořím Jižní Ameriky jsou Andy.

20 Použité zdroje LocationSouthAmerica.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Jižní Amerika. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "JIŽNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH"

Podobné prezentace


Reklamy Google