Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bc. Barbora Hajná – Fyzioterapeut TCP; 2. lékařská fakulta UK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bc. Barbora Hajná – Fyzioterapeut TCP; 2. lékařská fakulta UK"— Transkript prezentace:

1 Bc. Barbora Hajná – Fyzioterapeut TCP; 2. lékařská fakulta UK
Výživa pro tanečníky Bc. Barbora Hajná – Fyzioterapeut TCP; 2. lékařská fakulta UK V Praze dne 20. ledna 2013

2 Cíle Zlepšení výkonnosti Zrychlení regenerace po zátěži
Optimální tělesná hmotnost a tělesné složení

3 Celkový denní příjem (a výdej) energie
Faktory: tělesná hmotnost Objem tréninku (intenzita, délka, frekvence) Období růstu Pro udržení stabilní tělesné hmotnosti je nutno, aby příjem odpovídal výdeji Energetická hodnota se udává v kJoulech a kcal 1kcal=4kJ; Doporučený denní příjem energie pro dospívajícího tanečníka je cca 30 kcal/kg/den Např.: Tanečnice o hm. 50 kg -> 1500 kcal

4 Výživové hodnoty různých potravin (výběr)
Potravina (100g) Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Vepřové (libové) 760 13,3 14 Kuřecí řízky 366 18,9 0,8 0,3 Kapr 239 7,9 2,9 Plnotučné mléko 2,8 3,2 4,5 Eidam (45%) 1349 24,2 24,5 1 Jogurt bílý 6 4,1 6,7 Smetana ke šlehání (33%) 1260 2 31,2 1,1 Cukr krystal 1649 98,5 Včelí med 1350 80,2 Jablka 207 11,7 banány 370 1,2 0,2 23 Rohlík bílý 1194 9,5 3,5 54,2 Žitný chléb 490 7,3 46,2

5 Výživové hodnoty různých potravin - odkazy
Odkazy, kde najdete energetickou hodnotu + výživové hodnoty běžných potravin

6 Trojpoměr makroživin pro tanečníka
Sacharidy (cukry) Tuky Bílkoviny Poměr: 50% – 25% - 25% pro sporty s intermitentní smíšenou tělesnou zátěží (vytrvalostní s menší silovou složkou)

7 Otázka: Která makroživina má nejvyšší energetickou hodnotu?
A) sacharidy (cukry) B) tuky C) bílkoviny

8 Správná odpověď: B) tuky, protože:
1g sacharidů(nebo bílkovin) = cca 5 kcal, 1g tuků = cca 10 kcal

9 Sacharidy – základní informace
Význam: energetická zásoba pro mozek a svaly Doporučený denní příjem: 5-7 g na kg hmotnosti a den (dle American Asociation of Exercise Medicine) Denní potřeba sacharidů závisí na celkovém energetickém výdeji, typu sportu a pohlaví jedince glykemický index = využití glc z potravy (tj. jak rychle a v jaké míře stoupne glykémie po jídle - čím nižší, tím delší využití a menší vzestup glykemie) glykemický load= závisí na glykemickém indexu a na velikosti porce Nezbytné jsou též nevstřebatelné sacharidy = vláknina

10 Glykemický index - graf

11 Sacharidy – kde je najdeme?
Jednoduché sacharidy = fruktóza – ovoce, (med) Glukóza – ovoce (zejména hroznové víno), med laktóza – mléko a mléčné výrobky Sacharóza – rafinovaný cukr, cukrovinky, Coca – cola apod. Složené sacharidy (polysacharidy) = Přílohy obecně – brambory, rýže, těstoviny Pečivo – chléb, housky, rohlíky …

12 „Pomalé“ a „rychlé“ sacharidy

13 Tuky (mastné kyseliny)
Zdroj energie zejména pro dlouhou vytrvalostní zátěž Měly by tvořit asi % energetického příjmu Tuky (mastné kyseliny) se začínají oxidovat asi po 30 minutách vytrvalostní zátěže; cca po 1 hodině se stávají hlavním zdrojem energie pro sval Optimální intenzita zátěže pro zvýšenou spotřebu tuků je při 50-60% tepové rezervy Potřeba stoupá zejména u vytrvalostních sportů v chladu (např. běžky )

14 Mastné kyseliny – základní skupiny + kde je najdeme
Nasycené mastné kyseliny (živočišné tuky – maso a mléčné výrobky) – zvyšují hladinu cholesterolu v krvi Mononenasycené mastné kyseliny Cis – rostlinné tuky (oleje) – snižují hladinu chol Trans – hlavně ztužené tuky průmyslové výroby – nevhodné (zvyšují hladinu chol) Polynenasycené mastné kyseliny – Hlavně esenciální mastné kyseliny (ty, které si tělo neumí vyrobit samo), omega-3 a omega-6 mastné kyseliny Najdeme je v rostlinných olejích, ryby a mořské plody, ořechy a semena V potravě by měly dominovat rostlinné tuky s dostatkem polynenasycených mastných kyselin

15 Bílkoviny Živočišné: lze je přijímat z těchto potravin: vaječný bílek, libové maso, ryby, masové vývary, mléčné výrobky Rostlinné: luštěniny (čočka, hrách, sója, fazole atd.), ořechy a semena Bílkoviny se skládají z aminokyselin Esenciální Eeesenciální Esenciální aminokyseliny se vstřebávají z potravy vždy v určitém poměru -> Teorie limitních aminokyselin: množství esenciální aminokyseliny, která je v pokrmu nejméně zastoupena (tzv. limitní) určuje, jaký objem ostatních aminokyselin se z pokrmu vstřebá Rostlinná strava zpravidla obsahuje limitní aminokyseliny malého množství, proto se z ní AK málo vstřebávají Živočišná strava obsahuje esenciální AK v příznivých poměrech

16 Bílkoviny Optimální příjem bílkovin pro dospívající tanečníky: cca 1,5 g/kg/den = cca 15-25% energie z denního příjmu potravin Bílkoviny v potravě obvykle doprovázeny tuky (maso, mléčné výrobky), proto diety s neuváženě silnou redukcí tuků vedou zpravidla k nedostatečnému příjmu bílkovin Neexistuje žádný důkaz o tom, že by sportovci a jedinci s vysokým energetickým výdejem potřebovali bílkovinné potravinové doplňky; při adekvátní skladbě potravy lze snadno uhradit denní příjem bílkovin běžnou stravou V případě nedostat. přívodu sacharidů je ve svalech zvýšena spotřeba bílkovin, kterou pak nelze běžnou stravou uhradit

17 Vitaminy I pro jedince se zvýšeným energetickým výdejem je denní dávka vitaminů hrazena z běžné potravy, proto není třeba užívat vitaminových doplňků Důvodem pro užívaní vitaminových doplňků může být: již vzniklý deficit určitého vitaminu Náhlé zvýšení objemu tréninku Trénink v extrémních klimatických podmínkách Antioxidanty = zejména vitaminy C a E Po intenzivní tělesné zátěži dochází k poškození membrán svalových buněk volnými radikály(oxidanty) a zvýšený příjem antioxidantů pomáhá tento efekt zmírnit. Při pravidelném tréninku však dochází k adaptačnímu zvýšení množství antioxidantů v těle jako ochrana proti tomuto poškození, takže přijímání dalších antioxidantů v potravě již nemá velký smysl. Navíc oxidanty mají také své fyziologické funkce (adaptační, imunitní), proto antioxidantů musíme užívat opravdu jen uváženě.

18 Vitaminy – zdroje + význam v lidském těle

19 Minerály + stopové prvky a jejich význam pro jedince se zvýšenou tělesnou aktivitou
Pro normální funkci buněk je potřeba asi 20 různých minerálů Prvky, kterých je v těle často nedostatek Železo Vápník Jód Další prvky a jejich význam pro lidský organismus: Sodík (Na), Draslík (K), Chlór (Cl) – distribuce vody v těle Hořčík (Mg) – neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že nedostatek Mg je příčinou svalových křečí vyvolaných tělesnou zátěží!! Experimentálně vyvolaný nedostatek Mg je provázen řadou příznaků, ale svalové křeče k nim nepatří Zinek – zvýšení imunitních funkcí Měď – tvorba krevního barviva (hemoglobinu) a některých hormonů; deficience je velmi vzácná Selen – antioxidační účinky; prokazatelně působí proti vzniku některých typů nádorů Jód – nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy Kobalt, Molybden, Mangan, chrom, Fosfor – nedostatek je velmi vzácný

20 Minerály se zvláštním významem pro sportovce: Železo
Nedostatek železa = nejčastější nutriční deficience na světě Klíčové funkce železa a jeho sloučenin pro lidský organismus: Přenos kyslíku krví (hemoglobin) a ve svalech (myoglobin) Syntéza DNA Katalýza tvorby volných kyslíkových radikálů Fe skladováno v těle ve slezině, játrech, v kostní dřeni a v krvi Hladina Fe v krvi je udržována přijímáním malého množství ve stravě a malých ztrát železa pocením, trávicím a močovým traktem, u žen menstruační krvácení Skupiny jedinců se zvýšenou potřebou železa: období růstu, těhotenství, reprodukční věk žen, zvýšená tělesná aktivita, některá onemocnění, velké pohmožděniny, běh na tvrdém povrchu) Časté chyby ve výživě vedoucí k nedostatku železa: Dlouhodobě nízký energetický příjem Špatně sestavený vegetariánský jídelníček Módní diety … Nedostatek vitaminu C

21 Minerály se zvláštním významem pro sportovce: Železo
Anémie narušuje sportovní výkon – nižší tolerance zátěže kvůli snížení transportní kapacity krve Železo v potravinách se vyskytuje ve dvou formách: Hemové – jen v živočišné stravě; je dobře vstřebatelné Nehemové (organické) – v živočišné i rostlinné stravě; vstřebatelnost je ovlivněna přítomností jiných látek ve stravě – např. vitamin C výrazně usnadňuje vstřebávání Trénink ve vysokých nadmořských výškách stimuluje tvorbu červených krvinek – zvýšení transportní kapacity krve pro kyslík; ale mnoho studií dokazuje, že jde pouze o krátkodobou adaptaci

22 Minerály se zvláštním významem pro sportovce: Vápník
Vápník je nezbytný zejména pro tvorbu kostní hmoty Kostní hustota může růst cca do 26 let věku, pak už jen klesá … největší pokles nastává u žen v menopauze Zdroje vápníku: mléčné výrobky, konzervované ryby s kostmi, některé druhy zeleniny Během tělesné zátěže dochází k mechanické stimulaci kostí, což potencuje jejich novotvorbu Při extrémní mech. Stimulaci může dojít k opačnému efektu – tzv. únavová zlomenina (nejčastěji 2. metatarz, tibie) Příčiny snížení kostní hustoty: špatná výživa, hormonální stav (primární a sekundární amenorea), extrémní fyzická zátěž, genetická dispozice, kouření

23 Trias sportovkyň NEDOSTATEČNÁ VÝŽIVA PORUCHY MENSTRUACE
ÚBYTEK KOSTNÍ TKÁNĚ INTENZIVNÍ TĚLESNÁ ZÁTĚŽ často postihuje mladé sportovkyně, které mají těžký trénink a „musejí si hlídat váhu“ Větší riziko únavových zlomenin a osteoporózy ve vyšším věku

24 Jak modifikovat stravu a pitný režim v den většího výkonu
Jak modifikovat stravu a pitný režim v den většího výkonu? (vystoupení, těžší trénink apod.) Je výhodné zajistit příjem sacharidů před, během a po tréninku (nebo vystoupení) Před zátěží: velký význam snídaně (více sacharidů, nižší obsah tuků a vlákniny, přiměřené množství proteinů) + hydratace! Během zátěže: !přiměřená! hydratace; je možné během zátěže přijímat malé množství sacharidů (např. čaj slazený medem) – zpomaluje vyčerpání energetických zásob ve svalu Po ukončení zátěže: v první jídle více sacharidů; v odstupu několika hodin kvalitní proteiny pro výstavbu a reparaci svalové tkáně (např. masový vývar …) Metoda glykogenové superkompenzace: po dobu 3 dnů před výkonem (závod, vystoupení…) snižovat zátěž a zároveň zvyšovat příjem sacharidů až na 10 g/kg/den

25 Vegetariánství Problém s uhrazením denní dávky bílkovin (viz Limitní AK): lze kombinovat různé plodiny pro zajištění optimálních poměrů AK: Obiloviny + ořechy/semínka Luštěniny + ořechy/semínka Obiloviny + mléčné výrobky Luštěniny + mléčné výrobky Obiloviny + luštěniny (rýže + kukuřice) . . . Pozor na „tzv. vegetariánství“ (smažený sýr, palačinky apod. … )

26 Základní (racionální) strategie redukce hmotnosti
Rozložit jídlo během dne do zhruba 5-6 porcí, vyhnout se dlouhému lačnění Poslední jídlo asi 1,5 hodiny před spaním K tučným jídlům zařadit potraviny s vysokým obsahem vlákniny (omezuje vstřebávání mastných kyselin) Zvýšit obsah bílkovin v jednotlivých porcích (trávení bílkovin zvyšuje bazální metabolismus) Snížit příjem potravin s vysokým glykemickým indexem (cukrovinky, přílohy …)

27 Příklad denního jídleníčku
Snídaně: cereálie s jogurtem, 2-3 kousky ovoce; k pití voda, čaj nebo ovocná šťáva Oběd: kus libového masa, ryby, mořské plody (zdroj bílkovin); větší množství zeleninového salátu; malé množství sacharidů (trochu rýže, brambor nebo kousek pečiva) Večeře: totéž jako oběd, ale možno přijmout více sacharidů k doplnění zásob glykogenu ve svalech (regenerace – viz výše) Během dne lze zařadit 2 svačiny v podobě několika kousků ovoce, jogurt, kousek celozrnného pečiva atd.

28 Potraviny a nápoje, kterým byste se měli raději vyhnout .-)
Čokoláda, čokoládové tyčinky a jiné cukrovinky Slazené nápoje a limonády: Coca-cola, Sprite, Fanta atd. … Energetické nápoje: Redbull, Semtex, Monster … Smažená jídla: hranolky, krokety, hamburgery, steaky … Veškerý fastfood (Mc Donald, KFC …) Káva, alkohol

29 Děkuji za pozornost!

30 Literatura Máček, M. & Radvanský, J.: Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Praha: Galén, s. ISBN Maughan, R. J. & Burke, L. M.: Handbook of Sports Medicine and Science. Sport Nutrition. Oxford: Blackwell Publishing Ltd., s. ISBN Kreider, R. B.: ISSN Exercise and Sport Nutrition Review: Research and Recommendations. Journal of International Society of Sport nutrition. 2010, 7/7, s


Stáhnout ppt "Bc. Barbora Hajná – Fyzioterapeut TCP; 2. lékařská fakulta UK"

Podobné prezentace


Reklamy Google