Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Občanská výchova 6. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Občanská výchova 6. ročník"— Transkript prezentace:

1 Občanská výchova 6. ročník
Dobříš Občanská výchova 6. ročník

2 Poloha města Dobříše Nachází se cca 40 km jihozápadně od Prahy uprostřed pohoří Hřebeny, Brdy a Kozí hory. Díky své poloze poblíž historicky významné obchodní cesty z Rakouska do Prahy, je Dobříš také někdy nazýván jako město na Zlaté stezce.

3 Historie Nejstarší archeologické nálezy svědčí o dávném osídlení této lesnaté krajiny s hojností zvěře a vodních zdrojů. Území v okolí města bylo osídleno již v mladší době kamenné, důkazem jsou dvě hradiště na katastru města a nález kamenné sekery staré 3500 let.

4 Historické a kulturní památky
Zámek Dobříš Hrad Vargač Kostel Povýšení sv. Kříže Kostel Nejsvětější Trojice Radnice Bývalá synagoga Židovský hřbitov Kopáčkův dům Sokolovna Dobříšské muzeum

5 Zámek Dobříš Zámek je nejvýraznější dominantou města.
Do roku 1942 vlastnil zámek šlechtický rod Colloredo – Mannsfeld, poté jej vyvlastnili nacisté. V roce 1945 připadl státu kdy byl dlouho využíván jako domov spisovatelů. Od roku 1998 patří zámek opět rodu Colloredo – Mansfeld.

6 Hrad Vargač Kamenný hrad Vargač, postavený ve 14.století v gotickém slohu, leží na srázném ostrohu u Huťského rybníka východně od zámku. Za švédských válek byl zpustošen, na konci 18.století byl přeměněn na sýpku až do 70.let minulého století.

7 Kostel povýšení sv. Kříže
Původní kostel byl v roce 1688 přestavěn na panskou hrobku rodu Colloredo–Mannsfeldů, zároveň sloužil jako farní kostel až do roku 1797. V současnosti slouží kostelík jako obřadní síň smutečních obřadů.

8 Kostel Nejsvětější Trojice
Kostel byl vystavěn v letech 1794 – 97 na místě někdejší Loretánské kaple blahoslavené Panny Marie. Roku 1907 byl přestavěn pseudobarokně do současné podoby. V roce 2001 byl do věže kostela zavěšen nový zvon ,,Svatý Tomáš‘‘.

9 Radnice Budova stojí v centru města, uprostřed Mírového náměstí.
Od roku 1990 je opět sídlem Městského úřadu Dobříš. Byla postavena na místě původní dřevěné stavby z roku 1666. Klasicistní jednoposchoďová budova se střešními okny a měděnou věží s věžními hodinami pochází z roku 1821.

10 Bývalá Synagoga Stavba z roku 1904, kterou projektoval stavitel A. Richter v novorománském slohu, je v západní části Mírového náměstí. Bohoslužby se zde konaly do konce 2.sv. války. Po roce 1950 byla přestavěna na kulturní dům, tomuto účelu slouží i v současné době.

11 Židovský hřbitov Hřbitov byl založen v druhé polovině 17. století.
Nalezneme jej na severní části města, na kopci Větrník, kde dříve stával větrný mlýnec. Nejstarší náhrobek pochází z r

12 Kopáčkův dům Dům na Mírovém náměstí pochází z 18. století.
V roce 1796 jej koupil Jan Kopáček, starosta města. V majetku rodiny zůstal do roku 1948. Nyní zde sídlí úřad práce, dům je v soukromém vlastnictví rodiny Kopáčkových.

13 Sokolovna Budovu sokolovny projektovali dobříšští stavitelé bratři Burianovi. Základní kámen byl položen Stavba byla dokončena již

14 Kopáčkův dům

15 Kostel Nejsvětější trojice

16 Židovský hřbitov

17 Hrad Vargač

18 Radnice

19 Kostel Povýšení sv.Kříže

20 Nádvoří zámku

21 Sokolovna historický snímek

22 Škola na Komenského náměstí historický snímek

23 Komenského náměstí historický snímek

24 Otázky a úkoly na závěr Které proslulé kulturní památky se nachází v našem městě? Která je pro tebe nejvzácnější, a proč bys ji ukázal cizinci? Ve dvojici či trojici nekreslete propagační leták, který by měl přilákat co nejvíce návštěvníků do našeho regionu.

25 Použité zdroje: www.mestodobris.cz

26 Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková,
ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz


Stáhnout ppt "Občanská výchova 6. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google