Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner"— Transkript prezentace:

1 32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.1 Enzymy Čím to je, že v živých organismech probíhají děje, které se v neživé přírodě nevyskytují? Enzymy Eduard Buchner Autor: Mgr. Petra Křivánková

2 Katalyzátory v anorganické chemii
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.2 Co již víme? Katalyzátory v anorganické chemii Aktivátor Inhibitor Katalyzátor urychlující chemickou reakci Katalyzátor zpomalující chemickou reakci

3 32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? ENZYMY jsou makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny ovlivňují většinu chemických reakcí v organismu Biokatalyzátory specifické katalyzátory, které ovlivňují chemické reakce v organismech

4 32.4 Co si řekneme nového? Využití v průmyslu Výskyt Význam
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.4 Co si řekneme nového? Využití v průmyslu Výskyt potravinářský a farmaceutický průmysl technologie založené na kultivaci mikroorganismů např. výroba piva, vína, penicilinu, ethanolu ve všech živých organismech – rostliny, živočichové, bakterie, viry Význam enzymy urychlují nejrůznější reakce v buňkách rostlin i živočichů např. u člověka – napomáhají při štěpení cukrů, tuků, bílkovin v trávicím traktu účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek)

5 32.5 Procvičení a příklady Jak fungují enzymy?
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 32.5 Procvičení a příklady Jak fungují enzymy? Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se ze sladu, vody a chmele. Výroba sladu ječmen naklíčený ječmen slad máčení, klíčení (rozvoj enzymů) (odstranění klíčků) sušení (zastavení činnosti enzymů) Výroba piva slad sladina mladina pivo (ochlazení, přidání kvasinek) kvašení (přidání chmelu, vaření, filtrace) (rozemletí a zcukernatění ve vodném roztoku) filtrace

6 32.6 Něco navíc pro šikovné Biotechnologie Ptyalin Lipasy Pepsin
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.6 Něco navíc pro šikovné Biotechnologie Ptyalin výrobní postupy využívající enzymy různých mikroorganismů způsobující změny látek většina mléčných výrobků – sýry, tvaroh, kefír … enzym obsažený ve slinách, napomáhá štěpení škrobu Lipasy Pepsin obsažen v žaludeční šťávě, pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny skupina enzymů napomáhající štěpení lipidů - tuků

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 32.7 CLIL ENZYME

8 32.8 Test znalostí Co jsou enzymy?
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 32.8 Test znalostí Co jsou enzymy? a/ makromolekuly, většinou bílkoviny b/ mikromolekuly, většinou cukry c/ oligopeptidy d/ tuky 3. Biotechnologie je proces využívající? a/ muchomůrku tygrovanou b/ viry c/ mikroorganismy d/ makroorganismy Které látky patří mezi enzymy? a/ peptid b/ ptyalin c/ pepsin d/ anilin Kde se vyskytují enzymy? a/ ve všech živých organismech b/ v neživých látkách c/ pouze v rostlinách d/ pouze v bakteriích Správné odpovědi: a b c Test na známku

9 32.9 Použité zdroje a citace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.9 Použité zdroje a citace (slide 7) Chemie pro 9. ročník základní školy, SPN, str. 120 (slide 5)

10 32.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Enzymy, katalyzátory, biotechnologie, ptyalin, pektin, lipasy Anotace Prezentace popisující enzymy, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.


Stáhnout ppt "32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner"

Podobné prezentace


Reklamy Google