Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast: Fyzika Tematická oblast: Optika Téma: Nemoci očí Ročník: 4. Datum vytvoření: Leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_ FYZ Anotace: Přehled nejčastějších očních onemocnění. Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk výuky a využívá aktivizujících možností multimediálních prostředků včetně hypertextových odkazů. Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Multimediální výuka svou přehledností a názorností podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Barvoslepost Barvosleposti je několik typů.
Většinou je omezeno rozlišení dvojice barev. Nejčastějším případem je neschopnost odlišit červenou a zelenou. Jiné kombinace jsou méně časté, pouze černobílé vidění je vzácné.

3 Test barvosleposti Obr.1 Test barvosleposti

4 Diabetická retinopatie
Diabetická retinopatie je nezánětlivé onemocnění oční sítnice. Vzniká jako důsledek celkového postižení cév u diabetu mellitu (cukrovky). Dochází k poškození krevních cév v oku. Vede k vytvoření krevních sraženin, může dojít k odchlípení sítnice.

5 Diabetická retinopatie
Normální vidění Vidění s diabetickou retinopatií Obr.3 Vidění s diabetickou retinopatií Obr.2 Normální vidění

6 Glaukom – zelený zákal Glaukom je označení pro určitý typ poškození zraku, jehož podstatou je poškození očního nervu. Předpokládá se, že souvisí s vysokým nitroočním tlakem, často bývá spojen s poškozením ledvin. Nejtěžším následkem je trvalá slepota.

7 Pohled člověka s rozvinutým glaukomem
Obr.4 Pohled člověka s glaukomem

8 Šedý zákal Šedý zákal je nemoc oka, kdy se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo zamrzlé okno. Nemoc se dnes léčí nahrazením zakalené lidské čočky tenkou umělou čočkou. Obr.5 Šedý zákal

9 Zánět spojivek Vzniká při působení ultrafialového záření na oko, hory, u moře, svařování el. obloukem… Obr.6 Zánět spojivek

10 Kontrolní otázky Jak se projevuje barvoslepost?
Jak se projevuje a jak se léčí šedý zákal? Je pro pacienta nebezpečnější onemocnění šedým nebo zeleným zákalem?

11 Kontrolní otázky-odpovědi
Jak se projevuje barvoslepost? Neschopností rozlišit dvojice barev. Jak se projevuje a jak se léčí šedý zákal? Pacient vidí jako přes zamrzlé okno, léčí se operací. Je pro pacienta nebezpečnější onemocnění šedým nebo zeleným zákalem? Zelený je nebezpečnější.

12 Použité zdroje: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1996, ISBN LEPIL, Oldřich; BEDNAŘÍK, Milan; HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy II. Praha: Prometheus, 2002, ISBN X Obrázek 1 Test barvosleposti: NICOGUARO. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 2 normální vidění: SVEEP, Mark. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 3 DAY, James. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 4 Pohled člověka s rozvinutým glaukomem: SVEEP, Mark. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 5 Šedý zákal: AHUJA, MD, Rakesh. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 6 Zánět spojivek: P33TR. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šťastný.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google