Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace k seminární práci na téma: Pomoc blízké osobě v krizi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace k seminární práci na téma: Pomoc blízké osobě v krizi"— Transkript prezentace:

1 Prezentace k seminární práci na téma: Pomoc blízké osobě v krizi
Připravil: Bc.David Chadima Krizová komunikace Prezentace k seminární práci na téma: Pomoc blízké osobě v krizi

2 Úvod Komunikace je pro každého jedince důležitou součástí života. Díky komunikaci si vytváříme obraz o okolním světě. V této seminární práci seznamuji čtenáře se základními pojmy a uvádím příklad ze života.

3 Komunikace Komunikace pochází z latinského slova communicare. Komunikace je proces výměny informací mezi sdělujícím a příjemcem s cílem odstranit či snížit nejistotu na obou komunikujících stranách.

4 Funkce komunikace Komunikace má mnoho funkcí, hranice těchto funkcí nejsou vždy zcela jednoznačně, často se doplňují a překrývají. Např.: fce informativní, poznávací, vzdělávací, socializační a společensky integrující atp.

5 Krizová komunikace … patří mezi klíčové disciplíny public relations a je nedílnou součástí krizového managementu. Krizová komunikace je na jedné straně chápána jako nástroj krizového řízení, na straně druhé představuje specifickou formu obecné komunikace.

6 Public relations – vysvětlení pojmu
Public relations (často uváděné pod zkratkou PR [čteno pí ár], toto označení pochází z angličtiny a volně jej lze přeložit jako „vztahy s veřejností“) jsou techniky a nástroje, pomocí kterých instituce nebo firma buduje a udržuje vztahy se svým okolím a s veřejností, nahlíží její postoje a snaží se je ovlivňovat.

7 Krizová komunikace – její vznik
Ke krizové komunikaci musí docházet nejen při vzniku krizové situace, ale také i před vznikem takové události, protože je nutné krize vždy předvídat a být na ně připraven.

8 Komunikační proces … představuje průběh komunikace mezi lidmi.

9 Komunikační proces - průběh
Celý průběh procesu probíhá v podobě sinusoidy: -počátek - novost komunikace -střední část informace (lidské podvědomí reaguje tak, že se snaží zachytit co nejvíce informací) -konec komuniké (je vnímán pozorněji)

10 Komunikační proces - sinusoida

11 Komunikační model … je forma, která vyjadřuje základní charakteristiky a vlastní průběh komunikačního procesu.

12 Laswellův komunikační model
… řeší následující otázky: a)Kdo? – komunikátor předává sdělení b)Co? – předává je sdělení c)Jak? – kanál, kterým se uskuteční přenos d)Komu? – sdělení je orientováno posluchačům e)S jakým efektem? – efektivita sdělení

13 Komunikační bariéry Rozumíme tím různé druhy překážek ve vzájemné komunikaci. Khelerová, V. (2010) uvádí tyto druhy bariér v komunikaci: čas, porozumění, předsudky, nepozornost a odlišný způsob vyjadřování.

14 Příklad ze života Pomoc blízké osobě v krizi tím, že se jí nabídne pomocná ruka k řešení problému. V tomto případě bylo řešení přestěhování prakticky přes celou republiku z místa, které daná osoba už nemohla snášet a chtěla začít nový život někde jinde.

15 Příklad ze života - důvod
Důvod, proč se tato osoba chtěl stěhovat byl v celku jednoduchý: chování lidí. Dnešní lidé se zaměřují na svoji kariéru, svoje osobní potřeby a prostě svoje Já a neberou ohled na ostatní. Musí jít tzv.s davem, aby nevyčnívali.

16 Příklad ze života - důvod
Díky těmto a dalším důvodům se zmiňovaná osoba chtěla přestěhovat, bylo to prakticky jediné řešení.

17 Příklad ze života - postup
Nejprve jsem si ale musel ověřit, jelikož jsem danou osobu osobně neznal, naše přátelství se odehrávalo čistě po sociálních sítí/internetu, jestli moje snaha má vůbec nějaký smysl a jestli má cenu začít tento proces.

18 Příklad ze života - postup
Uběhla nějaká doba a já jsem věděl, že má cenu pomoci této osobě, věděl jsem, že moje úsilí nebude zbytečné. Nejprve se musel najít podnájem, což bylo vcelku náročné, ale udělal se vyselektovaný seznam a následně jsem s danou osobou provedl prohlídky.

19 Příklad ze života - postup
Narazili jsme na zajímavé nabídky, ale jedna byla zvláštní a u té jsem věděl, že se pro ni rozhodne. Moje tušení bylo správné.

20 Příklad ze života - postup
Vše se domluvilo, ale aby nic nebylo lehké, objevil se další problém a ten byl finanční. Musela se složit kauce, ale daná osoba na to neměla momentálně prostředky. Dopadlo to tak, že jsem kauci složil já.

21 Příklad ze života - závěr
Ve finále se začátkem Nového roku přestěhoval a začal nový život, v lepším prostředí, které dává větší šance a příležitosti pro život. Stále jsme dobří přátelé a já mám dobrý pocit, že jsem mohl někomu pomoci.

22 Konec Otázka: Nežilo by se lépe, kdyby si lidé upřímně pomáhali? Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Prezentace k seminární práci na téma: Pomoc blízké osobě v krizi"

Podobné prezentace


Reklamy Google