Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV PŘÍSPĚVKU MSV 2012: Český export bez růžových brýlí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV PŘÍSPĚVKU MSV 2012: Český export bez růžových brýlí"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV PŘÍSPĚVKU MSV 2012: Český export bez růžových brýlí
Přednášející: Ing. Ivor Poprach, Ph.D. Boltjes Group (od 05/2005): Boltjes International spol. s r.o. (Česká republika) Boltjes Serial B.V. (Holandsko) Pozice: Jednatel společností Kontakt: WEB:

2 Boltjes Group tube bend ohýbání, tváření, lisování trubek & profilů a svařované komponenty
Boltjes Group založeno 1988 (Holandsko) V České republice od roku 1993 (výroba Červený Kostelec u Náchoda) Ohýbání a tváření trubek a trubkových systémů pro tepelnou techniku (50% obratu), automobilový (25%) a zdravotnický průmysl (15%) Malo-, středně- a velkosériové zpracovávání měděných, nerezových, ocelových a hliníkových trubek – kooperační podnik (nemá vlastní finální výrobky) V roce 1998 nová výrobní hala v průmyslové zóně v Červeném Kostelci V roce 2000 rozšíření na současných 3800 m2 Obrat 2011 cca 10mio € // 100 kmenových zaměstnanců ISO 9001/ISO TS 9001:16949 Finální zákazníci: BOSCH-NEFIT-BMW-BUDERUS-PSA-DURA-FORD-SECA-PEUGEOT-CITROEN-BENTELER-VISTEON-ROLLS ROYCE-HALLA-LINET-RAVAK-REMEHA-DAKON-HANDICARE-SOLLER-MERCEDES-DAF

3

4

5 82% exportu ČR směřuje do EU - Korelace EUR/CZK?
Na tvorbě českého HDP se export podílí 65ti až 70ti% 82% českého exportu směřuje do zemí EU Vzhledem ke značnému podílu podnikových mandatorních výdajů v korunách (mzdové náklady, daně, poplatky, atd.) lze logicky predikovat, že prudce posilující česká měna bude mít přímý vliv na český export JE TOMU TAK?

6 Korelace mezi EUR/CZK a průmyslovou produkcí/novými průmyslovými zakázkami ČR (zdroj: ČSÚ):
Závěr: Dostatečně silná korelace se v žádném případě neprokázala, korelační koeficienty se pohybují na hodnotách, které neprokazují dostatečně silnou závislost mezi proměnnými.

7 VYSVĚTLENÍ Vlastnická struktura exportních podniků (zdroj: MPO)
70% podílu na exportu ČR jsou dcery zahraničních matek, vysoký podíl importů na výrobě (ŠKODA AUTO, TPCA, HYUNDAI) 20-25% podílu tvoří tradiční etablovaní exportéři, opět vysoký podíl importů na výrobě (VÍTKOVICE, ŽĎAS, TONAK – vznik z původních státních podniků) Zbytek 5-10% Experimentální exportéři (mnoho podniků a málo exportu) + Born Globals (pouze!) 3-6% exportu – odvětví s vysokou přidanou hodnotou (LINET, AVAST, atd.).

8 PŘESTO… (zdroj BLOOMBERG – A.Michl)
Úroveň českého exportu je z hlediska rozhodující přidané hodnoty na velmi nízké úrovni. Kurzové ztráty na straně exportu (při prudkém posílení CZK) automaticky korigují kurzové zisky na straně importu. Minimální výše přidané hodnoty u exportně zaměřených podniků způsobuje, že prudké kurzové výkyvy v celkových „číslech“ exportu ČR hrají minimální roli (část podniků se navíc spekulativně zajišťuje). Enormní dopady pro exportní podniky s vysokou přidanou hodnotou, které se však na celkovém exportu podílejí na úrovni 3-6%... = BUDOUCNOST ČR PŘESTO… (zdroj BLOOMBERG – A.Michl)

9 Podíl na trhu podniku Apple vůči jeho podílu na celkovém tržním zisku!
Cesta z otroctví Krev, pot, slzy a zaměřit se na výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Následující graf (Aleš Michl: Apple Zdroj dat: The Economist, / ) popisuje „vzor úspěchu“ – totiž: Podíl na trhu podniku Apple vůči jeho podílu na celkovém tržním zisku!

10 Role státu… V ČR chybí národohospodářská proexportní politika.
Proč se na „tvorbě“ a „podpoře“ exportní strategie a exportu ČR podílí dvě ministerstva?! Podpora exportu ČR a vyspělých tržních ekonomik vládou (Holandsko) - příklad Proč není stanovená taková exportní strategie, která by byla akceptovaná a respektovaná napříč politickým spektrem tak, aby se neměnila pokaždé, když se změní vládní garnitura?

11 (podpořme export – staňte se členy…)
Děkuji za Váš čas (podpořme export – staňte se členy…)


Stáhnout ppt "NÁZEV PŘÍSPĚVKU MSV 2012: Český export bez růžových brýlí"

Podobné prezentace


Reklamy Google