Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eva Berkana www.regenergie.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eva Berkana www.regenergie.cz."— Transkript prezentace:

1 Eva Berkana

2 Co je vlastně chronický únavový syndrom?
Má zkratku CFS – chronic fatigue syndrom, což je zrovna nešťastně zvolený název! Proč? Nepoukazuje na skutečnou závažnost onemocnění – nejde jen o „jarní“ únavu… Správné označení nemoci je ME – myalgická encefalomyelitida. Myalgická = bolest svalů. Encefalomyelitida – zasažení mozku, nervů.

3 CFIDS Porucha totiž zasahuje i imunitní systém a tedy ji v USA označili zkratkou CFIDS: Chronic fatigue immune dysfunction syndrom Chronický únavový syndrom s imunitní dysfunkcí!

4 Příznaky CFS Jde o onemocnění. Které postihuje centrální nervový systém, imunitní systém a kosterní systém a z toho vyplývají příznaky: Post-namáhové neuro-imunitní vyčerpání (vždy přítomné příznaky): Výrazná (fyzická i mentální) únava po běžných úkonech. Výrazná bolestivost po námaze (bolesti svalů jako u chřipky). Doba zotavení dlouhá – hodiny, dny, týdny. Výrazné snížení fyzických i mentálních aktivit (ve srovnání s dobou před onemocněním).

5 Příznaky CFS Neurologické příznaky (minimálně 1 příznak z každé kategorie): Pomalé myšlení, poruchy koncentrace, potíže s rozhodováním, zpomalená řeč, potíže s krátkodobou pamětí – neschopnost si vybavit, co chtěl říci. Bolesti – hlavy, v očích, za očima, bolesti šíjových svalů, tenze v hlavě, značná bolestivost svalů, zejména úponů šlach svalů, stěhující se, říkám jim „tupé vtěrky“ – úleva při protažení svalů, bolesti úponů v obličeji.

6 Příznaky CFS Poruchy spánku – narušení spánku jako celku, nespavost v noci, probouzení se v noci, pocení v noci, spánek přes většinu dne, živé sny. Po spánku se cítí stále unaven. Další poruchy – rozostřené vidění, nesnášenlivost hluku, vysokých tónů, hloubek, vibrací, nesnášenlivost pachů a chutí, cukání ve svalech, špatná koordinace pohybů, nejistota v chůzi a ve stoji (rovnováha).

7 Příznaky CFS Imuno, GIT a urogenital. příznaky (minimálně 1 příznak z každé kategorie): Symptomy připomínající chřipku, bolesti v krku, zvětšené bolestivé krční a podpažní uzliny, záněty vedlejších dutin – vše zhoršující se nebo objevující se po námaze. Sklony k virózám a prodloužení vyléčení. „Zvedání žaludku“, bolesti břicha, nadýmání… Nutkavé močení, noční močení. Zvýšená citlivost na léky, potraviny (koření), pachy, chemikálie.

8 Příznaky CFS Poruchy energetického metabolismu (minimálně 1 syndrom):
Palpitace, srdeční arytmie, závratě, ortostatická hypotenze, dýchavičnost, namáhavé dýchání, únava svalů hrudní stěny,ztráta termostatické stability – výrazné změny TT během dne - nízká, zvýšená, pocity horečky, neschopnost snášet extrémní teploty.

9 Kdy se stanoví diagnóza CFS?
Lékařské vyšetření musí vyloučit jiná závažná onemocnění (nádorová, roztroušená skleróza, nedostatek vitamínů B, železa, hořčíku a selenu, lymeskou boreliózu, hypotyreózu…) Jsou přítomny výše uvedené příznaky. Častý jev: V laboratorních testech se často nacházejí vysoké titry protilátek proti EBV. Onemocnění často začíná z plného zdraví nějakou chřipkou, virózou, bronchitidou, které neustupují….

10 Kdy se stanoví diagnóza CFS?
V laboratorních testech se často nenachází žádná patologie. U vyšetření na hladiny protilátek v krvi se mohou nacházet vysoké hladiny proti EBV. CT a MR mozku nevykazují žádné patologie, u vyšetření prokrvení a metabolismu mozkových buněk se ukazují změny, se kterými se setkáváme u lidí, kteří několik dní po sobě nespali!

11 Závažnost CFS Zmatený až odmítavý přístup lékařů k pacientovi – bagatelizování pacientových obtíží, označován za simulanta, později za nemocného depresí, odesílán k psychiatrovi. Nesystematická léčba. Nemocný se cítí ztracen, bez opory, bez pomoci. Dopad na partnerský a rodinný život, na zaměstnání, sekundárně se může vyvinout deprese. Ekonomický problém. Odhad až Čechů trpí CFS, zejména ženy ve věku 25 až 45 let (zvládání více rolí). Postihuje lidi se smyslem pro zodpovědnost, povinnosti, ty, kteří si nakládají na sebe příliš mnoho.

12 Proč vzniká CFS? Příčina není známa! Stále nové teorie o příčinách.
Dvě nejpravděpodobnější teorie: Neznámý infekční původce Komplexní imunitní porucha Ale….

13 Ale…. Mnohé studie sice vykazují vysoký výskyt např. retrovirů a herpetických virů, borrélií apod. u vyšetřovaných pacientů s CFS, avšak mezi odborníky převažuje názor, že aktivace chronických virových infekcí je NÁSLEDEK, nikoliv původce onemocnění! (souhlasím) Častý názor je, že příčina je multifaktoriální.

14 Nezaměňujme CFS s neurastenií!
Jsou velmi podobné, ale existují zásadní rozdíly! U neurastenie nejsou projevy poruchy imunity (bolesti v krku, větší bolestivé uzliny, subfebrilie, zimnice), nejsou opakované virózy a artralgie (bolesti kloubů), není bolest svalů. CFS nemá anhedonii (neschopnost se radovat), na rozdíl od neurastenie se lidé s CFS dokáží uvolnit, relaxovat, ale nepřináší jim to obnovení sil a energie. Nevznikají rušivé asociace a vzpomínky.

15 LÉČBA moderní medicíny
Problém neuznávání diagnózy ze stran lékařů. Problém neznalosti lékařů a bagatelizace či zaměňování s psychiatrickými diagnózami. Neznalost příčiny vede k léčbě symptomatické. Léčiva – nesteroidní antirevmatika (brufen apod), antidepresiva, anxiolytika, stimulanty, ATB, antialergika, kortikosteroidy, gamaglobulin).

16 Mé zkušenosti v léčbě Ty menší/lehčí opatření
Vitamíny (skupiny B, zejména B2, B6, B12, kyselina listová – k úpravě hladiny homocysteinu vit. E, C Prvky – selen, zinek, hořčík Podpora imunity – echinacea z kořene, hlíva ústřičná, preventan akut, homeopatie, byliny, gamaglobulin, terapie tradiční čínskou medicínou – spíše byliny než akupunktura (velká přecitlivělost na bolest). Absolutní vyloučení alkoholu, cigaret, drog, omezení/vyloučení televize, PC, zvuků, umělého světla, rádio…

17 Mé zkušenosti v léčbě – životní styl
Žití v limitu! – nemoc limituje. Nalezení osobních limitů a jejich dodržování, což vede ke „kontrole“ situace. Pozorování vlastních zásob energie a její využití tak, aby nedošlo k překročení limitu. Víra, důvěra, pěstování pozitivního myšlení! Četba knih o pozitivním myšlení - Dalajlama, Hovory s Bohem, Osho, humorná literatura. Zásadně minimalizovat stres!

18 Mé zkušenosti v léčbě – jóga jako terapie
Absolutně zásadní metoda léčby – jóga Očistné techniky – prolévání nosu, kapálabháti, agnisára.. Dechové techniky – nádí šodhana, detoxikační dech, plný jógový dech… Vhodně zvolené relaxace – od kratších po jógu nidru se sankalpou (metoda autosugesce) Léčebné meditace Tělesná cvičení od nejlehčích s přestávkami na odpočinek. Muzikoterapie.

19 Léčba jógou Je třeba si uvědomit, že na CFS neexistuje žádný lék a je pravděpodobné, že žádný lékař v okolí nemocnému nepomůže. Zatím neexistuje centrum léčby CFS v ČR. Je třeba si uvědomit a věřit, že jóga je komplexní nástroj, velmi starý a ověřený, který využívá mnoha metod, jež obnovuje samo-ozdravující procesy lidského těla a tedy způsobuje re-fresh imunitního systému. Pacient musí být odborně veden, nejlépe přímo jógovým terapeutem. Jóga zásadně neobsahuje pouhá tělesná cvičení, ale spoustu dalších metod (dechové, očistné, relaxační…), jež výrazně mění a zejména upravují životní styl nemocného. Vyléčení je možné (z vlastní zkušenosti) v případě vytrvalosti, víry, důvěry a „otevření se své cestě“ – Proč mi přišla tato nemoc do života, kam mne má nasměrovat? Co má posílit? Je to otázka „hovorů se sebou samým“ a sebepozorování a nalézání své cesty. „Nechození proti sobě,“ ale mít se skutečně rád. Otázka sebelásky!

20 Léčba jógou v centru Regenergie
Skupinová léčba je vedena Evou Berkanou – terapeutkou jógové terapie. Eva sama CFS v těžším stupni prodělala a z nemoci se vyléčila přírodní cestou pomocí jógy. Terapie je „ušita na míru“ lidem trpícím CFS a zohledňuje jejich stav. Kromě lehkých tělesných cvičení jógy obsahuje dechové, očistné, relaxační techniky, léčebné meditace a muzikoterapii.

21 Doporučené weby http://www.regenergie.cz/

22 Přeji víru a návrat ke zdraví a k činnostem, jež máte rádi
Přeji víru a návrat ke zdraví a k činnostem, jež máte rádi. Tak, jako se to podařilo před lety mně. Děkuji za pozornost, Eva Berkana


Stáhnout ppt "Eva Berkana www.regenergie.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google