Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravotní politika v éře globalizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravotní politika v éře globalizace"— Transkript prezentace:

1 Zdravotní politika v éře globalizace
Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ÚVOD K SEMINÁŘI: Zdravotní politika v éře globalizace Pavla Mašková Olga Angelovská Petr Háva středa 25. ledna 2009 v 9,30 hod., v sále Lékařského domu v Praze 2, Sokolská 31

2 Co jsme zde diskutovali před rokem a s čím přicházíme dnes?
Leden 2008 V rámci výzkumu vývoje organizačně právních forem nemocnic jsme došli k externím příčinám těchto změn v rámci procesů globalizace Samotné globalizaci jsme však tehdy nevěnovali hlubší systematickou pozornost Leden 2009 Co nás nyní vede ještě naléhavěji k potřebě reflektovat zdravotní politiku v éře globalizace? Případová studie: Významná podobnost průběhu a výsledků reforem zdravotní péče ve Visegrádských zemích Příčiny se opět sbíhají v globalizaci!!

3 Zjištěné výsledky v průběhu 2008
Zdravotní stav V4 se vyvíjí odlišně v porovnání s EU15 (Old Member Countries) Zjištěné výsledky v průběhu 2008 Střední délka života, úmrtnost („health gap“ přetrvává a v některých případech se i zhoršuje) Zdravotnictví v těchto zemích je dlouhodobě podfinancované Rozdíl v celkových výdajích je o 1/3 až ½? Reformní agendy jsou poznamenány neoliberálními přístupy (redukce veřejných výdajů, tzv. reformy jejichž cílem je de facto výrazné omezení péče o zdraví, dvojí přístup, rozvoj nerovností, negace lidských práv se vztahem ke zdraví)

4 Otázky Proč mají V4 reformy jednotný scénář?
Liší se diskurz a průběh reforem zdravotní péče ve V4 od EU15? Mění se aktivity sociálních států také v zemích EU15 Snižují tyto státy celkové výdaje na zdravotnictví např. s odůvodněním, že společnost stárne? Co je obsahem Lisabonské strategie ? Rada Evropy Jsou cíle a aktivity globalizace ve shodě s Lisabonskou strategií a rozvojem lidských práv? Je ekonomický růst důležitější než zdraví a vzdělání, svobodný rozvoj? Co je to vlastně ekonomický růst? Proč se prohlubují nerovnosti? (Growing Unequal, OECD 2008)

5 Naše dnešní příspěvky 1. Zdravotní politika visegrádských zemí v éře globalizace Ing. Mgr. Pavla Mašková, PhD, Fakulta sociálních věd UK Praha, Katedra veřejné a sociální politiky 2. Dochází ke krizi sociálního státu? Ing. Mgr. Olga Angelovská, Fakulta sociálních věd UK Praha, CESES 3. Proč je snaha o pochopení ekonomicko-společenského vývoje významná pro tvorbu zdravotní politiky? MUDr.Petr Háva, CSc., Fakulta sociálních věd UK Praha, Katedra veřejné a sociální politiky

6

7

8


Stáhnout ppt "Zdravotní politika v éře globalizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google