Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Každý týden přibývá v ČR pět lidí, kteří po poranění míchy již nikdy nebudou chodit. Česká asociace paraplegiků – CZEPA je nezisková organizace, která.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Každý týden přibývá v ČR pět lidí, kteří po poranění míchy již nikdy nebudou chodit. Česká asociace paraplegiků – CZEPA je nezisková organizace, která."— Transkript prezentace:

1

2 Každý týden přibývá v ČR pět lidí, kteří po poranění míchy již nikdy nebudou chodit. Česká asociace paraplegiků – CZEPA je nezisková organizace, která sdružuje na 800 vozíčkářů po poranění míchy z celé republiky. Hájí jejich zájmy a usiluje o vytvoření podmínek pro jejich plnohodnotný život a pro integraci do většinové společnosti. Vozíčkáři se přímo podílí na činnosti CZEPA. 8 ze 14 zaměstnanců je na vozíku. Česká asociace paraplegiků- CZEPA pracuje od roku Je zakladatelem Centra Paraple. Má vysokou odbornou úroveň a prestiž. Ředitelka CZEPA Alena Jančíková získala v roce 2013 Cenu Olgy Havlové. Specialistka na spinální problematiku, fyzioterapeutka a ergoterapeutka Zdeňka Faltýnková získala v roce 2012 Cenu ministra zdravotnictví ČR. Aktuálně realizuje několik dále uvedených projektů.

3 TRÉNINKOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ
CZEPA provozuje charitativní obchod Hvězdný bazar, kde zaměstnává 3 vozíčkáře na pozicích prodejců. Projekt je určen mladým lidem, kteří nemají pracovní zkušenosti a v důsledku úrazu často nedokončili vzdělání. Funguje jako příprava pro další pracovní uplatnění. Vozíčkáři mají individuální podporu pracovního terapeuta a odborníka personalisty. Součástí je školení v komunikačních dovednostech. Kamenný obchod v Jungmannově ulici v Praze a e-shop prodává věci, které nám věnovaly ze svých šatníků a domácností různé osobnosti. Připravujeme rozšíření sortimentu o originální designové oděvy. Výtěžek z prodeje pomáhá financovat činnost CZEPA.

4 PODPOROVANÉ BYDLENÍ CZEPA disponuje třípokojovým bezbariérový bytem, který je určen tetraplegikům, vozíčkářům s postižením horních končetin, kteří potřebují stálou asistenci. Projekt jim umožňuje naučit se žít samostatně bez závislosti na rodinných příslušnících a na zařízeních nemocničního typu. V podporovaném bydlení mohou žít dva vozíčkáři, střídají se v dvouletých cyklech. V průběhu pobytu mohou využít podporu ergoterapeuta při nácviku soběstačnosti a podporu sociálních pracovnic při hledání vlastního ubytování.

5 VOZEJKOV.CZ Komunitní portál Vozejkov.cz je informační kanál, kde mohou vozíčkáři nalézt i sdílet rady, osobní zkušenosti, názory, pozvánky, kontakty, nabídky pracovního uplatnění atd. Součástí je internetová poradna.

6 VOZEJKMAP Mobilní aplikace a webové rozhraní vozejkmap.cz nabízí mapu a informace o bezbariérových místech v celé ČR (bezbariérový přístup, výtah, plošina , šířka dveří, možné parkování, bezbariérově upravené WC atd.).  Vozíčkář si může naplánovat cestu tak, aby se nedostal do potíží, nebo si vyhledá aktuálně např. nejbližší bezbariérovou kavárnu či WC. Data zadávají a ověřují samotní vozíčkáři.   Aplikace získala ocenění Nejlepší internetový projekt 2013 v soutěži Fóra dárců „Být vidět“ a 2. místo a zvláštní cenu Nadace Vodafone v soutěži Fondu Otakara Motejla „Společně otevíráme data“.

7 OSVĚTOVÁ KAMPAŇ – UMÍME SE POSTAVIT NA VLASTNÍ NOHY
Putovní výstava velkoformátových fotografií vozíčkářů, kteří se nenechali zlomit svým osudem. Pracují, studují, sportují, věnují se umění. Svým přístupem a způsobem života všem vzkazují: "Jsme na vozíku, ale nejsme „u ledu“! Nemůžeme chodit, ale umíme se o sebe postarat. Naše páteř je zlomená, ale my ne. I na vozíku můžeme stát na vlastních nohou!„ Výstava získala ocenění Žihadlo roku 2013 za nejlepší veřejně prospěšnou reklamu.

8 OSVĚTOVÁ KAMPAŇ- NEODHALENÍ
Světově uznávaný fotograf Robert Vano vytvořil 13 fotografií vozíčkářů po poranění míchy, kteří jejich prostřednictvím vzkazují: „V jedné vteřině se nám změnil život. Jsme navždy na vozíku, ale nehodláme zůstat uzavřeni mezi čtyřmi stěnami a sedět na vozíku v teplákách. Když budeme mít vhodné podmínky, můžeme být vašimi kolegy, sousedy, manžely, milenci. Můžeme se vrátit ke svému způsobu života, práci, ke svým rodinám a dětem, můžeme říct- pořád jsem to já“ Z fotografií vznikl kalendář a putovní výstava.

9 DALŠÍ PROJEKTY Komplexní poradenství pro vozíčkáře po poranění míchy a jejich rodiny (oblasti: sociálně právní, pracovní uplatnění, kompenzační pomůcky, bezbariérové úpravy prostředí, lékařská a rehabilitační péče, aj.). Vydávání informačních publikací a edukačních DVD pro vozíčkáře, jejich rodiny i odbornou veřejnost. Spolupráce s lékaři a legislativci na zkvalitnění sociální a zdravotní péče v ČR. Edukace odborné i laické veřejnosti v oblasti spinální problematiky, pořádání odborných konferencí. Partnerství na projektech, které pomáhají vozíčkářům uskutečnit jejich sny. Např. 24 hodinový integrovaný survival, módní přehlídka.

10 PŘIPRAVUJEME Projekt Regionální zástupci. Nejen novým vozíčkářům krátce po úraze budou pomáhat v místě jejich bydliště zkušení vozíčkáři, kteří je provedou novou životní situací, pomohou jim se v ní zorientovat a vyrovnat se s ní. CZEPA shání pro spuštění projektu finanční prostředky. Startovací bydlení v Praze - pro vozíčkáře, kteří jsou krátce po úraze. CZEPA jedná o pronájmu prostor. Prevence úrazů s poraněním míchy, seznamování veřejnosti s následky poranění míchy a s tím, jaké rizikové chování může k úrazu vést. CZEPA shání pro spuštění projektu finanční prostředky.

11 CHCETE NÁM POMOCI? Všechny naše služby, projekty a kampaně zlepšují kvalitu života lidí s poškozením míchy, ale jsou finančně náročné. Velmi si vážíme každé podpory. Děkujeme Kontakt: Petra Černá, , Možnosti podpory: -účet pro dary s potvrzením o daru nebo darovací smlouvou: / 0300 -sbírkový účet pro anonymní dary: / DMS ROK CZEPA na číslo 87777, každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč, organizace obdrží 28,50 Kč


Stáhnout ppt "Každý týden přibývá v ČR pět lidí, kteří po poranění míchy již nikdy nebudou chodit. Česká asociace paraplegiků – CZEPA je nezisková organizace, která."

Podobné prezentace


Reklamy Google