Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Základy elektrotechniky II. ročník Základní charakteristiky elektrických zařízení Vypracoval: Škarka Miloš Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Třídy spotřebičů jsou určeny způsobem jakým je zajištěna ochrana před nebezpečným dotykem při poruše zařízení. Podle použití spotřebiče (pevný a pohyblivý) jsou určeny možné způsoby připojení. Na spotřebič se mohou připojit pouze takové vodiče (L, N, PE) pro který má spotřebič vyvedené svorky. Pokud se provádí dodatečná úprava spotřebiče, musí být viditelně na připojovacích místech označena (např. vyřazení svorky PE, při použití ochrany nevodivým okolím). Pohyblivé spotřebiče jsou určeny k přenášení. Pokud takový spotřebič není určen k držení v ruce, nesmí se přenášet v zapnutém stavu.

3 Třídy ochrany a typické spotřebiče
Spotřebiče mají pracovní izolaci a jsou opatřeny ochrannou svorkou nebo ochranným kontaktem. Patří sem: Pračka, sporák, žehlička, počítač, ... Třída ochrany II. Spotřebiče mají dvojitou nebo zesílenou izolaci a nemají (nesmějí mít) ochrannou svorku. Mají celý povrch buď z izolantu nebo mohou mít některé části kovové, avšak vždy oddělené zesílenou izolací. Patří sem: Holicí strojek, fén, vrtačka, bruska,... Třída ochrany III. Spotřebiče se připojují k nízkému napětí, tedy k sítím SELV a PELV. Patří sem: Nízko voltové žárovky, nízko voltová elektrická zařízení v zahradnictví, lékařství, zemědělství, ...

4 Třídy ochran elektrických zařízení

5 Spotřebiče třídy 1. Ochrana před nebezpečným dotykem nulováním. Vodič PE (PEN) je připojen na vodivý kryt zařízení. Živé části jsou od krytu odděleny pracovní izolací. U předmětu se kontroluje přechodový odpor a izolační stav třífázové třífázové jednofázové Pevný spotřebič, zapojený v síti TN-S. Pevný spotřebič, zapojený v síti TN-C. Pohyblivý spotřebič, pro zapojení do zásuvky.

6 Spotřebiče třídy 2. Ochrana před nebezpečným dotykem dvojitou izolací. Povrch spotřebiče by měl být zhotovený z izolantu. Případné kovové části musí být odděleny od částí živých, takovým způsobem, který je rovnocenný dvojité izolaci (plastové převody, táhla apod.). Tato izolační bariéra nesmí být narušena při žádné běžné závadě přístroje (např. při zkratu ve vinutí motorku nesmí dojít k roztavení krytu). Přístroje jsou označeny na povrchu následující značkou:

7 Spotřebiče třídy 2. Pevný spotřebič zapojený v síti TN-S. Spotřebič nesmí být připojen na vodič PE. Pevný spotřebič zapojený v síti TN-C. Spotřebič, pokud má svorku N, se zapojí na vodič PEN vodičem s modrou barvou izolace. Pohyblivý spotřebič, zapojený do vidlice. Šňůra musí být neoddělitelně spojená s přístrojem. Na vidlici nesmí být svorka pro připojení vodiče PE. U šňůry je povolená kombinace barev modrá - černá (hnědá) i černá - hnědá. Šňůra nesmí mít žílu v barvě zeleno-žluté.

8 Spotřebiče třídy 3. základní ochrana: omezení napětí;
ochrana při poruše: oddělení od jiných obvodů; konstrukční prvky ochrany: napájení ze zdroje malého napětí ze zdroje SELV nebo PELV, oddělujícího spotřebič od sítě; označení druhu ochrany: viz obr. 3 na typovém štítku; napájecí vedení: dvoužilové; připojovací vidlice: dvoupólová, konstrukčně řešená tak, aby ji nebylo možné připojit do sítě 230 V/50 Hz. Spotřebič třídy III je rozeznatelný podle netypické připojovací vidlice síťového přívodu. I zde je ovšem nutné si tuto domněnku potvrdit ověřením značky na typovém štítku. Jako zdroj napětí může sloužit baterie, bezpečnostní transformátor, nelze použít autotransformátor (není galvanické oddělení )

9 Rozdělení spotřebičů do tříd podle ochrany Co je na obrázku č. 1
Popiš a vysvětli Rozdělení spotřebičů do tříd podle ochrany Co je na obrázku č. 1 Co je na obrázku č. 2 Obr. 1 Obr. 2

10 Popiš a vysvětli Kolik žil má šňůra pro připojení spotřebiče tř. 1?
2 ? Proč se nesmí použít jako zdroj SELV autotransformátor ?

11 Použité zdroje www. wikipedie.cz http://www.drdys.estranky.cz
diskuse.elektrika.cz


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google