Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Ostatní měřící generátory I. OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-021

3 Generátory obecných signálů  Tento typ generátorů dovoluje generovat signál, jehož průběh během periody může určit uživatel.  Jsou založeny na číslicovém principu znázorněném na obr.1. Obr. 1 Blokové schéma generátoru obecného průběhu

4 Generátory obecných signálů  Základem je paměť vzorků (kapacita 16k-4M vzorků), v níž je číslicově bod po bodu zaznamenán generovaný průběh.  Vzorky jsou adresovány čítačem, který je inkrementován impulsy z nastavitelného zdroje (často řešený jako syntezátor).  Vzorky ve formě čísel přicházejí do číslicově analogového převodníku, kde jsou převedeny do analogové podoby (8- 12bitů), zesíleny zesilovačem s rekonstruktorem (filtrem).

5 Generátory obecných signálů  Přes přepínatelný zeslabovač je pak signál přiveden na výstup.  Rychlost čtení z paměti je volitelná, přístroje používají kmitočet do 40MHz (HP33120A), případně 400MHz (LeCroy LW420).  Tím je určena i maximální frekvence výstupního signálu (HP33120A 15 MHz, LW420 100MHz).

6 Generátory obecných signálů  Vzorky jsou do paměti vzorků zaváděny:  buď z pevné vnitřní paměti generátoru (sinus, pila, trojúhelník, sin(x)/x atd.),  vypočítávány v procesoru přístroje (LW 420 používá speciální jazyk pro tvorbu průběhu, kde jsou k dispozici i např. operace konvoluce, kterým uživatel průběh zadá aj.),  zadávány z panelu přístroje (HP33120A, pokud je průběh aproximován úsečkami, zadávají se jen zlomové body)  nebo přes stykovou jednotku z měřicího systému.

7 Generátory obecných signálů  Tak je možné průběh, naměřený číslicovým osciloskopem přes měřicí systém přenést do generátoru, který může nahradit původní zdroj signálu (např. pomocí software BenchLink Suite HP34820A).  Osciloskop LeCroy LS140 lze přímo připojit ke generátoru LW420.  Tyto generátory generují i amplitudově a frekvenčně modulované signály, jsou velmi univerzální a kvalitní (zkreslení do 0,04%).

8  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

9 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google