Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i"— Transkript prezentace:

1 www.vupp.cz vupp@vupp.cz
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Radiová 7, Praha 10 - Hostivař

2 Výzkumná pracoviště Oddělení výživových látek
Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin Oddělení potravinářského inženýrství

3 Oddělení výživových látek Vedoucí: Ing. Dana Gabrovská, CSc
Oddělení výživových látek Vedoucí: Ing. Dana Gabrovská, CSc (8 VŠ + 3 SŠ) hodnocení základních a minoritních nutričně významných látek rozvoj sortimentu výrobků pro zdravou a bezpečnou výživu rozvoj výrobků pro skupiny populace se specifickými požadavky na výživu vývoj analytických metod pro hodnocení kvality zemědělských surovin a potravin vývoj metod pro stanovení alergenů vedení a doplňování databáze bezlepkových potravin

4 Oddělení nabízí tyto služby:
analytické rozbory potravinářských surovin a výrobků (bílkoviny, sacharidy, aminokyseliny, gliadin, tuk, mastné kyseliny, kyselina pantothenová, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, niacin, karoteny, celková, rozpustná a nerozpustná vláknina potravy, laktóza) stanovení antioxidační aktivity stanovení alergenních složek potravin a potravinářských surovin senzorickou analýzu potravinářských surovin a výrobků vývoj receptur výrobků pro speciální a dietní výživu (např. při diabetu, celiakii a fenylketonurii) včetně nutraceutik vývoj receptur z netradičních surovin odborné konzultace pro výrobu speciální a dietní výživy

5 Konkrétní nabídka: receptury výrobků z netradičních surovin (užitné vzory a receptury využívající např. pohanku, cizrnu, amarant, okaru, sóju, chmel, vignu) standardní senzorická analýza vzorků potravin a surovin 

6 Zátkův kukuřičný plátek s pohankou a česnekem

7 Bezlepkové pečivo

8 Imunoanalytické soupravy ELISA pro alergeny v potravinách
Název užitného vzoru Č. reg. Imunoanalytická souprava na stanovení alergenů vaječného bílku v potravinách 17443 Imunoanalytická souprava na stanovení alergenu kravského mléka β-laktoglobulinu v potravinách 17623 Imunoanalytická souprava na stanovení alergenu kravského mléka kaseinu v potravinách 18534 Imunoanalytická souprava na stanovení hovězího sérového albuminu v potravinách 18533 Imunoanalytická souprava na stanovení proteinů hořčice v potravinách 19427

9

10

11

12 Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů Vedoucí: Ing
Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů Vedoucí: Ing. Alexandra Prošková (9 VŠ + 4 SŠ) kultivace mikroorganismů s cílem optimalizovat tvorbu produktů využití vedlejších produktů z potravinářských výrob včetně fermentačních a separačních technologií vývoj metod pro průkaz autenticity potravin vedení sbírky mikroorganismů fermentační a separační technologie pro využití vedlejších produktů potravinářských výrob nanotechnologie v potravinářství

13 Oddělení nabízí tyto služby:
zpracování mikrobiální biomasy na potravinářská a krmivářská aditiva fluidně nebo sprejově sušená know-how na biosyntézu mikrobiální biomasy obohacené biologicky vázanými stopovými prvky poskytování čistých kultur dle katalogu sbírky mikroorganismů udržování provozně aktivního inokula pro výrobu krmných a potravinářských kvasnic vypracování metod preparativní izolace bílkovin z dodaného vzorku suroviny vypracování metod separace směsí bílkovin metodami HPLC/FPLC průkazy falšování instantní kávy, slunečnicového, sojového a olivového oleje, čistého másla, včelího medu rozlišení tepelného ošetření mléka deklarovaného jako pasterované či UHT stanovení sacharidů (mono- a oligo-), mastných kyselin a sterolů v potravinách a surovinách

14 Konkrétní nabídka: Substrát pro pěstování hub (len) Užitný vzor reg. č Substrát pro pěstování hub (konopí) Užitný vzor reg. č

15 Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin Vedoucí: RNDr
Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin Vedoucí: RNDr. Vladimír Erban, CSc (6 (4) VŠ + 1 SŠ) hodnocení bezpečnosti potravin z mikrobiologického hlediska studium fyziologie mikroorganismů v potravinách předpovědní modely růstu mikroorganismů a jejich využití pro hodnocení potravin

16 Oddělení nabízí tyto služby:
základní mikrobiologické rozbory potravin a surovin laboratorní lyofilizace vzorků do objemu 1 a 8 litrů využití prediktivní mikrobiologie pro modelování možnosti růstu patogenů v procesech potravinářské výroby přípravu a realizaci systému HACCP stanovení β-glukanů v obilninách a houbách stanovení aktivity vody a pH potravinářských vzorků

17 Konkrétní nabídka: Matematický model predikce růstu Listeria (software pro firmy a další zájemce) Způsob dekontaminace zeleniny kyselinou peroxyoctovou Patent č Seminář Teorie a praxe měření vodní aktivity a její význam pro zvýšení bezpečnosti potravinářských a farmaceutických výrobků (pořádaný dvakrát ročně)

18 Oddělení potravinářského inženýrství Vedoucí: Ing. Milan Houška, CSc
Oddělení potravinářského inženýrství Vedoucí: Ing. Milan Houška, CSc (3 VŠ + 3 SŠ) studium a vývoj moderních potravinářských zpracovatelských procesů matematické modelování těchto procesů studium metod stanovení fyzikálních vlastností potravin vedení a doplňování databanky informací o fyzikálních vlastnostech potravin.

19 Oddělení nabízí tyto služby:
stanovení mechanických, reologických, tepelných a sypných vlastností potravin služby databanky fyzikálních vlastností potravin (poskytování číselných dat reologických, tepelných, hmotnostních, elektrických aj. vlastností potravin) navrhování, výpočty a experimentální ověřování procesů a zařízení odzkušování strojů a zařízení konzultace k aplikaci mikrovlnné technologie při zpracování potravin a k vývoji a výrobě hotových pokrmů, určených zejména pro finální úpravu mikrovlnným a horkovzdušným ohřevem

20 Oddělení nabízí tyto služby:
měření teplot potravin fluorooptickým systémem i termokamerou v chladicím řetězci mikrobiální dekontaminaci práškových potravin suchým teplem výzkum a ověřování vysokotlaké pasterace pro různé druhy potravin matematické modelování tepelných procesů přístroj na měření rychlosti zmrazování zařízení na řízené rozmrazování potravin

21 Konkrétní nabídka: Metodika nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bioprodukci (Certifikovaná metodika) Inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bioprodukci (videodokumentace postupu) Způsob inaktivace hmyzu pomocí řízené atmosféry a zařízení k provádění tohoto způsobu Patent reg. č Zařízení k provádění netoxické inaktivace hmyzu v zrninách ve velkoobjemových přepravních textilních vacích Užitný vzor reg. č Čerstvá jablečná šťáva s odstraněnou reaktivitou alergenu mal d1 Patent reg. č Čerstvá mrkvová šťáva bez aktivního alergenu dau c1 Patent reg. č

22 Aseptický vařák na kusové ovoce do jogurtů
AV-630

23 Aseptická plnička bag-in box systému
APL

24 Stroj na výrobu proteinového plátku z vaječných bílků

25 Proteinový plátek „ŠMAKOUN“

26 Funkční vzorek zařízení na ošetření sypkých potravin suchým teplem

27 Pasírovací zařízení na výrobu jablečných výlisků

28 Výrobky z jablečných výlisků (vysoký obsah vlákniny)

29 Zařízení na ošetřování potravin vysokým tlakem, isostatické lisy Žďas

30 Uplatnění chmelového homogenátu ošetřeného vysokým tlakem

31 Ovocno-zeleninové šťávy ošetřené vysokým tlakem

32 Ovocno-zeleninové šťávy ošetřené vysokým tlakem

33 Dealergizovaná jablečná šťáva

34 Zařízení pro uplatnění nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bio-produkci (ověřená technologie)

35 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i"

Podobné prezentace


Reklamy Google