Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod TémaMagnetické vlastnosti elektrického proudu Název VY_32_INOVACE_17_28_magneticke_vlastnosti_elektrickeho_pro udu Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoKvěten 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s magnetickými vlastnostmi elektrického proudu.

2  Souvislost mezi elektrickými a magnetickými jevy prokázal v roce 1820 dánský fyzik Christian Oersted.  Ukažme si pokus, kterým souvislost prokázal. Magnetické vlastnosti elektrického proudu Vodičem proud neprochází. Vodičem proud prochází.

3  Víme že na magnetku působí magnetické pole Země.  Také na ni může působit trvalý magnet.  Pohyb magnetky v předchozím pokusu si vysvětlujeme tím, že v okolí vodiče, kterým protéká elektrický proud, vzniká magnetické pole.  Magnetické síly vyvolané elektrickým proudem klesají s rostoucí vzdáleností. Magnetické vlastnosti elektrického proudu V okolí vodiče s proudem je magnetické pole. V okolí vodiče s proudem je magnetické pole.

4  Magnetické pole vytvořené elektrickým proudem si můžeme opět zviditelnit pomocí železných pilinek. Magnetické vlastnosti elektrického proudu Prochází-li vodičem elektrický proud, vzniká v jeho okolí magnetické pole. Magnetické indukční čáry mají tvar kružnic.

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. Magnetické vlastnosti elektrického proudu


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google