Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A."— Transkript prezentace:

1 Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A

2 Zajímavost V křesťanské Africe se Vánoce slaví stejně jako v ČR na konci prosince, jedinou výjimku tvoří Etiopie, kde svátky zvané "Ganna" připadají na 7. ledna a spojují se s příchodem Tří králů. Vzdávají tak hold legendě, podle níž etiopský král Baltazar přinesl narozenému Ježíši jako dar do Betléma kadidlo.

3 Jihoafrická republika
V Jihoafrické republice se Vánoce slaví v prosinci, teploty se zde však pohybují kolem 30 stupňů a jsou součástí pětitýdenních letních školních prázdnin.

4 Rodiny pořádají sváteční hostinu venku na pláži, přitom se koupají, baví se hrami, tancem a zpěvy.

5 Zimbabwe V Zimbabwe jsou Vánoce 25. prosince svátkem pospolitosti. Při ranní bohoslužbě zpívají děti písně, které si předem na tento den nacvičili.

6 Večeře se skládá z kukuřičné kaše, chleba, marmelády, čaje, cukru, někde se peče koza. Ženy se při přípravě pokrmů střídají, aby se mohly všechny mše v kostele zúčastnit. Mše v Zimbabwe.

7 Ghana V Ghaně bývají o svátcích přeplněné autobusy, nákladní auta i silnice. Lidé navštěvují po celé zemi své příbuzné a přátelé.

8 Venku stojí obvykle ozdobený strom - mangovník, guava či ledvinovník, jenž plodí oříšky kešú. Na Štědrý večer se všichni shromáždí v kostele na mši, po které vyrazí do ulic. Tam při hudbě místních kapel tančí a zpívají do rána. Oslavy zahrnující zpravidla také ohňostroj mohou trvat až osm dní.

9 Konec


Stáhnout ppt "Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google