Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 15 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-15 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny-smrk Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na popis smrku Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřeviny-smrk (Picea abies)
Nejčastěji používaný materiál v dřevozpracujícím průmyslu. (Truhlářská výroba, stavební výroba, výroba obalů, výroba papíru … ) Obr.2 Obr.3 Obr.1 Obr.5 Obr.4 Obr.6

3 Dřeviny-smrk (Picea abies)
Má přímý kmen cca do 50 m vysoký s kuželovitou korunou. Jehlice jsou čtyřhranného průřezu, uspořádaných v řadách a ze všech stran zelené a lesklé. Šišky visí dolů a opadávají celé. Kůra je hnědá, v mládí hladká později červenohnědá až šedohnědá s odlupujícími se šupinami.

4 Dřeviny-smrk (Picea abies)
Dřevo je žlutavé barvy, bezjádrové s vyzrálým dřevem. Letokruhy jsou zřetelné s pozvolným přechodem z jarního do letního dřeva. Obsahuje malé pryskyřičné kanálky, které jsou při bočním světle viditelné na radiálním řezu. Suky jsou hnědé a značně tvrdší než okolní dřevo. Smrkové dřevo patří k našim nejdůležitějším dřevinám (50%). Používá se v nábytkářství, stavebním truhlářství, při konstrukci dřevostaveb a ve výrobě hudebních nástrojů.

5 Dřeviny-smrk (Picea abies)
Obr.7 Obr.8

6 Dřeviny - smrk (Picea abies)
Obr.9 Obr.10

7 Dřeviny - smrk (Picea abies)
Obr.11 Obr.12

8 Smrk - dřevo Obr.13 Obr.14

9 Smrk - dřevo - popis Dřevina Hustota Barva dřeva Vlastnosti Použití
Odolnost Jiné Zkratka kg/m3 při 15% Smrk 470 Žlutobílé Měkké až středně tvrdé Truhlářské a st.truhlářské v. V čistém prostředí odolné Časté smolníky SM Má zralé dřevo Lehké, pružné,málo sesychá Loupané a krájené dýhy Neodolné proti hmyzu Hedvábný lesk Při stárnutí šedne Dobře se suší, snadno se opracovává Stavební dřevo, výroba papíru a houbám

10 Smrk- kontrolní test Jak se liší habitus smrku rostoucího osaměle a v porostu? Které výrobky se vyrábějí ze smrku? V čem je rozdíl mezi kancelářským papírem a lepenkou? Může pozorovat u smrku jádro? Jaké vlastnosti má smrkové dřevo? Jakým způsobem ovlivňujeme trvanlivost dřeva?

11 Smrk- kontrolní test II - popis obrázků

12 Smrk- kontrolní test výsledky
Jak se liší habitus smrku rostoucího osaměle a v porostu? U osaměle rostoucích stromů jsou větve až dolů. Které výrobky se vyrábějí ze smrku? Řezivo, stavebně truhlářské výrobky, buničina, papír, hudební nástroje …. V čem je rozdíl mezi kancelářským papírem a lepenkou? V plošné hmotnosti, vzhledu, ceně, výrobě… Může pozorovat u smrku jádro? Nemůžeme je to dřevina se zralým dřevem. Jaké vlastnosti má smrkové dřevo? Je pružné, poměrně lehké za sucha trvanlivé a má rezonanční schopnosti. Jakým způsobem ovlivňujeme trvanlivost dřeva? Hydrotermickou úpravou, impregnacemí a povrchovou úpravou.

13 Smrk- kontrolní test II – popis obrázků výsledky
Smrková spárovka Příčný řez smrkovou kulatinou Borovice Obr15 Obr.17 Obr.16 Kůra smrku Habitus osaměle stojícího smrku Smrková šiška Obr.19 Obr.20 Obr.18

14 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-20 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google