Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová
2
Potravinová aditiva Látky záměrně přidávané do potravinových výrobků (např. pro prodloužení trvanlivosti, vylepšení vzhledu či z technologických důvodů) Jedna látka i v několika skupinách Označení: E + kód (počáteční číslice charakteristická pro skupinu aditiv)
3
Náhradní sladidla Látky, které dodávají potravinářským výrobkům sladkou chuť, ale nepatří mezi mono- a disacharidy Označení: E 9xx Nízkoenergetická x kalorická Přírodního x syntetického původu
4
Výrobky s náhradními sladidly
5
Sorbitol (E 420) Získává se redukcí glukózy Nízkokalorické sladidlo
Poloviční sladivost oproti řepnému cukru Výskyt: třešně a hrušky Použití: dietní potraviny, žvýkačky, sirupy proti kašli, …
6
Manitol (E 421) Acesulfam K (E 950) Prostorový izomer sorbitolu
Výroba redukcí fruktózy Stejně jako sorbitol má projímavé účinky Výskyt: olivy, fíky, mořské řasy Acesulfam K (E 950) Nízkokalorické sladidlo 200krát sladivější než cukr Nápoje, zmrzliny, cukrovinky, …
7
Aspartam (E 951) Nízkokalorické sladidlo 200krát sladivější než cukr
Nestabilní při zvýšené teplotě (používá se ve směsi s acesulfamem K) Dvě aminokyseliny-kys. aspartová a methylester fenylalaninu → fenylketonurie
8
Cyklamát (E 952) Isomalt (E 953) Nízkokalorické sladidlo
30-50krát sladší než cukr Vysoce termostabilní Isomalt (E 953) Poloviční kalorická hodnota oproti cukru Výroba cukrářských ozdob
9
Sacharin (E 954) Sukralóza (E 955) Nejvyužívanější
300krát sladší než cukr Stabilní za vyšších teplot i v kyselém prostředí Sukralóza (E 955) 600krát sladší než cukr Vyrábí se ze sacharózy Jedno z teplotně nejstabilnějších sladidel
10
Thaumatin (E 957) Neohesperidin DC (E 959) Nízkokalorické sladidlo
Směs polypeptidů (thaumatin I a thaumatin II) Neohesperidin DC (E 959) krát sladivější než cukr Získává se z flavonoidů obsažených ve slupkách citrusových plodů
11
Sůl aspartamu-acesulfamu (E 962)
350krát sladivější než cukr Maltitol (E 965) Z 90% sladký jako cukr Laktitol (E 966) Ze 40% sladký jako cukr Nízkokalorický Xylitol (E 967) Stejně sladký jako cukr Výskyt: kukuřice, houby, maliny, švestky
12
Mýty a fakta Testy nezávadnosti pro spotřebitele → seznam povolených látek Tzv. akceptovatelná denní dávka – max. denní příjem dané látky pro dospělého člověka bez zdravotních problémů Light potraviny, potraviny bez cukru → ne vždy mají nižší kalorickou hodnotu Dosud nebyl prokázán žádný přímý škodlivý vliv na zdraví člověka (uvádí se, že náhradní sladidla jsou nevhodná pro děti do tří let)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.