Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B2_Prameny práva AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B2_Prameny práva AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B2_Prameny práva AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří 2013 Ročník/věková kategorie4. ročník OA. EL, 3. ročník OA Vyučovací předmět/klíčová slova Právo Anotace Prezentace je zaměřena na popis a porovnání jednotlivých pramenů práva, charakteristické rysy jednotlivých pramenů práva.

2 PRÁVO Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státním rozpočtem České republiky. CZ.1.07/1.5.00/34.0025

3 Prameny práva vera.stverkova@oa-poruba.cz

4 Prameny práva Historicky se vyvinulo pět druhů pramenů práva  Normativní právní akt  Normativní smlouva  Právní obyčej  Soudní a správní precedens  Právní věda Historicky se vyvinulo pět druhů pramenů práva  Normativní právní akt  Normativní smlouva  Právní obyčej  Soudní a správní precedens  Právní věda

5 Normativní právní akt Jsou výsledky právotvorné činnosti kompetentních státních orgánů, jimiž se stanoví, mění nebo ruší právní normy. Jsou výsledky právotvorné činnosti kompetentních státních orgánů, jimiž se stanoví, mění nebo ruší právní normy.

6 Nejvýznamnějším druhem právních normativních aktů je zákon

7 Zákon Vydávání zákonů je projev výsostné moci – státní suverenity Je normativní právní akt stanovený nejvyšším zastupitelským orgánem – PARLAMENTEM K přijetí je v ČR zapotřebí tzv. prostá většina, jíž je nadpoloviční většina všech přítomných poslanců a senátorů Vydávání zákonů je projev výsostné moci – státní suverenity Je normativní právní akt stanovený nejvyšším zastupitelským orgánem – PARLAMENTEM K přijetí je v ČR zapotřebí tzv. prostá většina, jíž je nadpoloviční většina všech přítomných poslanců a senátorů

8 Zákon Je právním normativním aktem, který má nejvyšší právní sílu Zvláštním druhem zákonů jsou ústavní zákony, které mají vyšší právní sílu než „ obyčejné“ zákony..

9 Určité zákony jsou označovány jako kodexy, zákoníky. Zákoník představuje jednotnou a systematickou úpravu právních norem určitého odvětví.

10

11 Normativní smlouva  Je shodný projev vůle dvou nebo více subjektů práva.  Je zpravidla právní skutečností.  Jako taková zakládá pouze individuální právní vztah.  Nemá tedy obecný normativní význam.  Je shodný projev vůle dvou nebo více subjektů práva.  Je zpravidla právní skutečností.  Jako taková zakládá pouze individuální právní vztah.  Nemá tedy obecný normativní význam.

12 Normativní smlouvy Jsou: Mezinárodní smlouva Kolektivní smlouva Veřejnoprávní smlouva Jsou: Mezinárodní smlouva Kolektivní smlouva Veřejnoprávní smlouva

13 Normativní smlouvy  Je pramenem mezinárodního práva  Pro Českou republiku jsou i pramenem vnitrostátního práva  Jde o tzv. smlouvy prezidentské, neboť je ratifikuje prezident republiky  Je pramenem mezinárodního práva  Pro Českou republiku jsou i pramenem vnitrostátního práva  Jde o tzv. smlouvy prezidentské, neboť je ratifikuje prezident republiky

14 Normativní smlouvy  Smlouvy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli v oblasti pracovního práva.  Lze v nich upravovat mzdové a ostatní pracovněprávní nároky v rámci daném pracovněprávními předpisy  Smlouvy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli v oblasti pracovního práva.  Lze v nich upravovat mzdové a ostatní pracovněprávní nároky v rámci daném pracovněprávními předpisy

15 Normativní smlouvy  Svojí povahou se blíží normativním aktům.  Má dvě roviny – absolutní (působí vůči neomezenému počtu adresát) a relativní (působí vůči okruhu subjektů, který může být omezen – specifické povinnosti, zvláštní oprávnění).  Svojí povahou se blíží normativním aktům.  Má dvě roviny – absolutní (působí vůči neomezenému počtu adresát) a relativní (působí vůči okruhu subjektů, který může být omezen – specifické povinnosti, zvláštní oprávnění).

16  Právní obyčej  Patří k nejstarším pramenům práva.  Obyčeje jsou zvyklosti určité sociální komunity, které se opírají o její sociálně psychologické přesvědčení, že chování, které stanoví, má být.  Obyčej je nutno odlišit od zvyku a konvence.

17 Precedens  Je individuální právní akt soudního nebo správního orgánu, kterým se poprvé řeší právem dosud neupravený společenský vztah.  Slouží jako model pro podobné případy budoucí.

18 Precedens  Uplatňuje se jako pramen práva zejména v Anglii.  V našem právním řádu není pramenem práva, ale představuje významnou autoritu dotvářející a doplňující normy práva, kterou je nutno respektovat.

19 Seznam použité literatury  RYSKA, R., PUŠKINOVÁ, M., Právo pro střední školy. 2. vyd. Praha : EDUKO nakladatelství, s. r. o., 2013. ISBN 978-80-87204-76-4  JUDR. HRADIL, P., Právo pro gymnázia, obchodní akademie a střední odborné školy. Zlín : KODIAK print s. r..o., 2013. IČ 60708750  CODEXIS, právní informační systém. ATLAS, consulting spol., s. r. o., legislativa České republiky  Microsoft PowerPoint, kliparty  i.dnes.cz. http://i.idnes.cz/13/031/cl6/JB49a553_proch7.jpg (accessed Feb 01, 2014).http://i.idnes.cz/13/031/cl6/JB49a553_proch7.jpg  iforum.cuni.cz. http://iforum.cuni.cz/IFORUM-8119-version1-big10.jpg (accessed Feb 01, 2014).http://iforum.cuni.cz/IFORUM-8119-version1-big10.jpg  www.mojecestina.cz. http://www.mojecestina.cz/files/23-1221142556-38- obycej.jpg (accessed Feb 01, 2014).http://www.mojecestina.cz/files/23-1221142556-38- obycej.jpg


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B2_Prameny práva AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří."

Podobné prezentace


Reklamy Google