Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Rostlinná produkce a prostředí
růst a vývoj rostlin faktory produkční schopnosti porostů a kvality rostlinné produkce podmínky prostředí (půdní a klimatické) rajonizace základy tvorby hospodářského výnosu
2
Vegetační faktory sluneční záření - dopadající globální záření a jeho využití (ovlivnění) teplo - teplota půdy, v porostu /extrémy/, regulace, uzavřené prostory voda vzduch - 0,03 % CO2 (v půdě 10x více) živiny - makroelementy (9), mikroelementy
4
ROSTLINY PODLE DÉLKY ONTOGENEZE
Jednoleté * jarní * ozimé * přesívkové Dvouleté Víceleté
5
ROSTLINY PODLE DÉLKY ONTOGENEZE
Jednoleté jarní * poškozovány teplotami nad bodem mrazu (+1 oC) - okurky * málo odolné teplotám pod bodem mrazu (-2 až -3 oC) - kukuřice, fazol, sója * odolné krátkodobým mrazům (-3 až -5 oC) - ječmen, oves, hrách ozimé - nutná jarovizace * malá mrazuvzdornost (-10 až -15 oC) - řepka, oz.ječmen * střední odolnost proti mrazům (-15 až -20 oC) - pšenice * dobrá odolnost proti mrazům (-20 oC) - žito přesívkové formy a poloozimy - malé nároky na jarovizaci
6
ROSTLINY PODLE DÉLKY ONTOGENEZE
Dvouleté většinou uskladňované přes zimu, nutná jarovizace - řepa, kořenová zelenina Víceleté plodí každý rok, schopnost přezimovat trávy, vojtěška, chmel, vinná réva
8
Faktory produkční schopnosti a kvality
9
Půda Klimatické podmínky Rajonizace
10
Klima - dlouhodobý průměr - Počasí
11
Zemědělské výrobní oblasti
14
Půda Půdní druh (zrnitost půdy)
Pevná fáze – minerální částice - organické látky Kapalná fáze Plynná fáze – půdní vzduch Půdní druh (zrnitost půdy) částice nad 2 mm částice pod 2 mm (jemnozem) * písek – 2,0 – 0,1 mm * částice jílnaté – pod 0,01 mm Půda: lehká (písčitá, hlinitopísčitá) – do 20 % jílnatých částic střední (písčitohlinitá, hlinitá) těžká (hlinitojílovitá, jílovitá) - nad 45 % jílnatých částic Pórovitost půdy: * póry kapilární– 65 % * póry nekapilární Polní vodní kapacita voda: kapilární, gravitační, (absorpční, obalová – nedostupná nebo málo) vzduch – v půdě 10 x více CO2
15
Agrochemické vlastnosti půd
pH - reakce půdy - ovlivňuje: příjem živin rostlinami rozpustnost sloučenin rozpustnost iontů s toxickým vlivem (Al+++) činnost a skladbu půdní mikroflóry půdní strukturu Humus - soubor organických látek v různém stupni přeměn. Obsah: % - nízký (v ČR 1,8-2,2 %) % - střední Kvalita: dána poměrem určitých složek (huminových kyselin a fulvokyselin) Kladný vliv na: biologickou činnost půdy tvorbu drobtovité struktury tvorbu organominerálního komplexu (sorpce)
16
BPEJ bonitovaná půdněekologická jednotka
Kód: klimatický region 2,3 - půdní charakteristika svažitost a expozice pozemku skeletovitost a hloubka půdy
17
Podíl faktorů na výnosech
19
Hospodářský výnos Biologický výnos Hospodářský výnos Prvky výnosu:
obilniny: (K * Z * HTS) * 10-5 luskoviny: (R * L * S * HTS) * 10-5 brambory: (R * H * A) * 10-2 cukrovka: (R * A) * 10-2 Kompenzace výnosových prvků Autoregulace Optimální hodnoty výnosových komponentů: podpora tvorby výnosového prvku omezení redukce Kritická období pro tvorbu a redukci výnosových prvků
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.