Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalita potravin, příležitost pro české produkty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalita potravin, příležitost pro české produkty"— Transkript prezentace:

1 Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
25. listopadu 2013 ; Praha Žofín Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika

2 Co je kvalita? Význam slova „kvalita“ Kvalita = Jakost
Kvalita čili jakost je údaj o vlastnosti nějaké věci, je to soubor vlastností objektu z hlediska možného užitku (přeneseně) dobré vlastnosti objektu z hlediska možného užitku Ottův naučný slovník Žofínské fórum

3 Možné parametry kvality
Bezpečnost „Analytické“ složení potraviny Senzorické vlastnosti Původ potraviny Označení Obal Další Žofínské fórum

4 Rozhodující je úhel pohledu
výrobce potravin obchodníka – prodejce spotřebitele oboru (zbožíznalství potravinářských komodit) tradice legislativy - právní předpisy Žofínské fórum

5 Principy evropské kontroly
Vize: kontrola tuzemské produkce („každý by si měl zamést před vlastním prahem“) kontrola dovozových potravin (primárně dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR) Nutnost kontrol potravin z jiných členských zemí Realita: Žofínské fórum

6 Dlouhodobé výsledky úředních kontrol ukazují, že:
Bezpečnost potravin (zdravotní nezávadnost) - relativně vysoká úroveň v ČR i EU Falšování potravin (klamání spotřebitelů) - problém s velkým negativním potenciálem Žofínské fórum

7 Cena × Kvalita × Právní předpisy
Spotřebitel preference co nejnižší ceny („kvalita“ za rozumnou cenu) slabá preference tuzemských potravin Prodejce silná konkurence obava ze ztráty zákazníků tlak na dodavatele (výrobce) Výrobce (dovozce) často ekonomické až existenční problémy uchýlení se k nekalým praktikám Žofínské fórum

8 bezpe Žofínské fórum

9 SZPI Lidské zdroje – více než 400 zaměstnanců, z toho cca ½ inspektoři
Ročně provedeno 35 – kontrol Počet evidovaných provozoven celkem Kontroly – inspekce; audit Mobilní kancelář inspektorů 2 vysoce specializované akreditované laboratoře SZPI je od roku 2005 držitelem certifikátu ISO 9001:2008 (již dvakrát recertifikováno) Žofínské fórum

10 Kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Žofínské fórum

11 Nástroje SZPI k nápravě zjištěných nedostatků
Cílem úředních kontrol je ověření stavu u PPP v kontextu požadavků právních předpisů Opatření Pravomocné pokuty uložené ve správním řízení Medializace Žofínské fórum

12 Závěr Kvalita, v nejširším slova smyslu se nedá „vykontrolovat“, musí se „vyrobit“ a nepoškozená „prodat“ Žofínské fórum

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kvalita potravin, příležitost pro české produkty"

Podobné prezentace


Reklamy Google