Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilNikola Kubíčková
2
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití nových zdrojů financování Evropské unie, zkráceně „Karpatské louky“ Relizace: Zájmové území: CHKO Beskydy, CHKO Bílé Karpaty Partneři projektu: Správy CHKO Beskydy, CHKO Bílé Karpaty, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR, Nadace Partnerství (Regionální ochranná známka Vyrobeno v Beskydech, Tradice Bílých Karpat), Moravské Karpaty, o.p.s. Cíl: Ověřit, zda jsou AEO opatření dobře nastavena a přispívají ke zlepšení biodiverzity, doladit mechanismy financování EU na národní úrovni, tak aby se posílila jejich použitelnost pro zachování horských trvalých travních porostů také jinde v ČR Aktivity: Biologické monitoringy na území CHKO, pokusné plochy, dotazníkové šetření
3
Založení neziskové organizace
Založena v Prlově Zakladatelé: obec Prlov, SŠZePř Rožnov pod Radhoště ,S. Studenská Zájmové území: Moravskoslezské Beskydy, Javorníky, Vsetínské vrchy, Hostýnské vrchy, Vizovické vrchy a Bílé Karpaty (Moravské Karpaty)
4
Cíle činnosti Zlepšení postavení zemědělců hospodařících na malých a středně velkých farmách, šetrně hospodařících v regionu Moravských Karpat - poradenství při získávání dotací z PRV, exkurze Podpora odbytu regionálních produktů z chovu hospodářských zvířat spolupráce s regionálními známkami, zpracovatelské kurzy, zprostředkování kontaktů na hotely a restaurace, podpora zájmu laické veřejnosti o produkty z chovu ovcí, koz a hovězího dobytka Spolupráce mezi zemědělci, zástupci orgánů státní správy a mezi zástupci místních samospráv Zachování tradic a starých řemesel - propagace výrobků řemeslné výroby a podporou zájmu obyvatel regionu o tradiční řemesla
5
Aktivity Kurzy zpracování produktů z farem - kurzy zpracování ovčí vlny předením a plstěním, kurzy farmeního zpracování mléka, kurzy zpracování ovčích kůží Kurzy vaření z regionálních surovin Řemeslné kurzy Semináře pro začínající zemědělce – Malá ovčácká škola Organizace akcí pro veřejnost - Ovčácký den v Prlově, Podzimní ovčácké slavnosti na Santově Ochutnávky specialit z místních surovin – farmářské prodejny, restaurace, akce pro veřejnost Exkurze na vybrané farmy – ve spolupráci se SCHOK Slovensko, ve spolupráci s PRO-BIO Šumava Poradenství na farmách – pomoc při získávání dotací z OP programů
6
Kurz faremního zpracování mléka pro pokročilé v Prlově, květen 2010
7
Kurz zpracování ovčí vlny v Prlově a ve Vysokém poli, jaro 2011
8
Kurz vaření z regionálních potravin – Vaření ze zrní v Prlově, květen 2012
9
Ovčácké slavnosti v Prlově, I.-VIII. ročník, červen
10
Malá ovčácká škola, Rožnov pod Radhoštěm, podzim 2008
11
Exkurze na farmy a do zpracoven - Jižní Čechy, Javorníky
12
Ochutnávky regionálních potravin – farmářská prodejna Z dědiny, Dary kraje, restaurace V práci, Zlín, Podzimní ovčácké slavnosti na Santově
13
Prádelna ovčí vlny ve Vrběticích, farma Ing. Šeligy
14
Nové aktivity Vydávání novinového občasníku Z valašského dvora
Web Z valašského dvora Bylinkářské kurzy Kurzy zpracování jehněčího masa Propagace vzorových farem a zpracovatelů zemědělských produktů Ukázky zpracování masa a mléka na akcích pro veřejnost
15
Projekty a spolupráce MMR – projekt s názvem Podpora drobných farmářů na Valašsku MZe – projekt s názvem Síťování farem a regionálních producentů na Valašsku MZe – projekt s názvem Naše potraviny na náš stůl Příprava realizace projektu OP SR-ČR s názvem Zemědělské slavnosti karpatského pohraničí (Ovčácký den na Valašsku v Prlově – Dožínky v Lednici) Spolupráce ČSOP Veronica (Letní škola ochrany krajiny v Hostětíně) Účast na aktivitách v rámci ENVI Centra Pro krajinu Vysoké Pole (kurzy zpracování ovčí vlny pro střední školy, kurzy faremního zpracování mléka) Spolupráce s MAS Ploština (nákup vybavení na kurzy), MAS Střední Vsetínsko, MAS Valašsko Horní Vsacko (Pozdimní ovčácké slavnosti na Santově)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.