Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Představení společnosti Současnost a perspektivy Severní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Představení společnosti Současnost a perspektivy Severní."— Transkript prezentace:

1 Představení společnosti Současnost a perspektivy Severní

2 Jsme nová společnost!

3 Něco se změnilo Nechceme jen přelakovat vývěsní štít. Změna, která nastala, je daleko hlubší. Vytvořili jsme novou skupinu, s novou vizí a perspektivou. Nové logo není cílem, ale symbolem, logickým vyústěním těchto změn.

4 Naše vize Domácí nerostné bohatství – přínosy, které chceme zajistit: užitek pro maximum občanů ČR dostupná a cenově nejvýhodnější energie pro občany i podniky udržení strategické soběstačnosti ČR podpora bezpečnosti ČR zaměstnanost a rozvoj severočeského regionu Změna pohledu na domácí energetiku je nutná – chceme k ní přispět. Racionální a objektivní pohled musí vítězit nad demagogií. Uhlí není ostuda. Naši lidé mohou být hrdí - produkují levnou a dostupnou energii a pomáhají tím budovat životní úroveň českých domácností i moderní českou ekonomiku.

5 Severní energetická

6 Současnost Lom ČSA = největší hnědouhelné ložisko v ČR se zásobami 750 milionů tun nejkvalitnějšího hnědého uhlí s výhřevností až 17,5 MJ/kg a s potenciálem těžby na více než 100 let. Elektrárna Chvaletice = nejmladší hnědouhelná elektrárna s instalovaným výkonem 4 x 200 MW a dosažitelnou dodávkou elektřiny přesahující 4 TWh ročně. Elektrárna bude po roce 2015 modernizována tak, aby splnila nejpřísnější požadavky na dlouhodobý ekologický provoz.

7 Perspektiva - možnosti Rozvoj hnědouhelné energetiky ›Pokračování těžby minimálně do roku 2065. ›Modernizace 40 hnědouhelných zdrojů v ČR. ›Investice cca 100mld. Kč. ›Zakázky dodavatelům. ›50 tis. pracovních míst po celé ČR. Vítkovice - kotle, Plzeň – turbíny, stavební zakázky v regionech... ›Daně, odvody, mzdy, příspěvky regionu… ›… Útlum hnědouhelné energetiky ›Zrušení 1200 míst přímo v horizontu 5 let. ›Dalších cca 3000 v návazných profesích. ›Propad příjmů státního rozpočtu a jeho zatížení dovozem paliva a výplatou sociálních dávek. ›Sociální tsunami. ›…

8 Postup těžby v lokalitě ČSA - Současný stav

9 Hrana skrývky „U zrcadla“ - 2030

10 Hrana skrývky u ochranného pásma Litvínova - 2036

11 Proč jsme tady Je rovnítko mezi perspektivou firmy a perspektivou regionu, mezi našimi a vašimi zájmy. Když se má rozvíjet firma, musí to cítit i region. A naopak, když firma bude strádat, i vy to pocítíte.

12 Současný stav Litvínovská uhelná vstoupila do útlumového programu, kterým se připravuje na ukončení činnosti. ›Druhý skrývkový velkostroj se již zastavil na hranici ÚEL. ›Za současného stavu legislativy (limity) skončí těžba v lokalitě ČSA krátce po roce 2020 a bude zahájena konzervace nebo rekultivace lomu. To znamená propouštění, nezaměstnanost...... a logicky i ukončení všech rozvojových programů.

13 Proč má těžba pokračovat Uhlí nyní zajišťuje: přes polovinu elektrické energie v ČR. teplo pro 1 milión domácností v ČR. obživu pro české firmy a jejich zaměstnance Ekologické dopady uhelné energetiky nejsou problémem. Krušné hory jsou podle objektivních průzkumů nejčistší v ČR. V Ústeckém kraji je ve všech parametrech lepší životní prostředí než v Praze. Uhlí zažívá renesanci: Německo otevírá elektrárny o výkonu 4 Temelínů Alternativy jsou příliš nákladné a nejsou v ČR k dispozici Dopady podpory OZE cítí každý z nás – 44 mld korun ročně jde do kapes několika lidí. V průměru o 1000,- Kč víc za elektřinu na každou domácnost. Potraviny jsou téměř o 30% dražší Dovoz paliv z ciziny by zatížil státní kasu a zdražil energii.

14 Partnerství pro budoucnost Co by situaci prospělo: Podpora legislativních kroků ›Vítěz voleb bude muset řešit situaci na Ostravsku i Mostecku. ›Je nutné změnit nebo vytvořit důležité strategické dokumenty a zákony. Pravdivá prezentace regionu v médiích a na veřejnosti ›Obraz regionu v očích veřejnosti je velmi zkreslený - zatím ho určují jen odpůrci těžby. Oficiální deklarace postoje ›Např. petice za pokračování těžby. ›Usnesení klíčových institucí a uskupení. ›…

15 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Představení společnosti Současnost a perspektivy Severní."

Podobné prezentace


Reklamy Google