Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování"— Transkript prezentace:

1 Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování
Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování

2 Pozor na rozdíly v psaní těchto slov
býlí (plevel) bílý (bíle zbarvený) bydlo (příbytek) bidlo (tyč) být (jsem, budu) bít (biji, mlátit) nabýt (nabudu vědomosti) nabít (nabiji pušku) dobýt (město) dobít (poraněnou zvěř)

3 Doplňte chybějící písmena:i,í,y,ý
Ve vejci je b_lek a žloutek. B_valo tam veselo. Urodilo se mnoho ob_lí. Pes má b_strý čich. V b_střině plavali pstruzi. Hráč hb_tě unikl oběma obráncům. Peřina b_la přehozena přes b_dlo. Hřeb_k b_l rezavý. Kolik peněz nám zb_lo? Surovec zb_l psa. B_lo b_ škoda tu hračku rozb_t. Omáčku nab_ráme sběračkou. Puška nemá zůstávat nab_tá.

4 Pozor na rozdíly v psaní těchto slov
mlýn, mlynář, mlýnice mlít blýská se (bude bouřka) blízká (nedaleká) lyska (pták nebo lysina) líska (lískový keř) vyplývat (z toho vyplývá že,..) vyplivat (něco z úst) lýčený (lýkový, z lýka) líčený (děj), nalíčený (obličej)

5 Doplňte chybějící písmena:i,í,y,ý
Šepot herce bývá sl_šitelný po celém hledišti. Několikrát se zabl_sklo a pak se spustil l_ják. Pes hltavě pol_kal vel_ká sousta. Elektrický ml_nek náhle přestal ml_t. Bl_zko naší ul_ce je pl_nárna. V neděli jsme byli l_žovat. U stanu chyběly kol_ky. Ovce rády l_žou sůl. Mládým dívkám sluší, když nemají nal_čený obl_čej. V l_stopadu jsou dni již krátké. Strýček byl nedosl_chavý.

6 Tato prezentace byla vytvořena pro projekt INOVACE v rámci EU-OPVK, který vytvořila ZŠ a MŠ Višňová Vypracovala: Mgr. Adéla Paříková Vytvořeno: Použitá literatura: STYBLÍK, Vlastimil, et al. Cvičení z pravopisu pro větší školáky. 2.vydání. Praha : SPN, s. ISBN


Stáhnout ppt "Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google