Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opravné položky k DHM majetku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opravné položky k DHM majetku"— Transkript prezentace:

1 Opravné položky k DHM majetku
Jde o naplnění účetní zásady: OPATRNOSTI

2 Opravné položky k DM Náklad - Znehodnocení aktiva se označuje jako Tvorba opravných položek. Nerealizovaná ztráta se v účetnictví vyjadřuje vždy (např. i u znehodnocení DM formou opravných položek – je to snížení potenciálu vydělat peníze). Výrobní zařízení na výrobu klasických žárovek ztratilo kvůli technologii úsporných zářivek na hodnotě. Pořizovací cena byla tis. Kč. Postupně odepsáno 600 tis. Kč Směrnice EU o zákazu prodeje klasických žárovek znehodnotila zcela toto výrobní zařízení (700 tis. Kč)

3 Řešení příkladu: Výrobní zařízení na žárovky PC ) vyřaz Oprávky N Odpisy 2) vyřaz. 600 KZ 600 Postupně v = PC nákladech 600 Opravné položky N – Znehodnocení aktiv 2) vyřaz ) 700 1) 700 Tvorba opravné položky k DM

4 Politika vlády může ovlivnit tržní i účetní cenu podniku
Negativních signálů je pro energetické podniky až příliš. Pád cen elektřiny na burzách, stále nízká cena ropy, plynu a dalších komodit, ztrátové investice do nových elektráren a k tomu politické vlivy. Konkrétně např. tlak spolkové vlády Německa na odstavení jaderných i uhelných bloků. Příklad: Německý koncern E.ON je po ČEZu druhým největším dodavatelem elektřiny na českém trhu, má okolo 1,15 mil. zákazníků. Oba koncerny též vlastní v tuzemsku distribuční sítě.

5 Tržní hodnota (akcií) společnosti E
Tržní hodnota (akcií) společnosti E.ON klesla během posledních osmi let na jednu pětinu (u RWE je bezmála osmkrát menší)

6 Snížení účetní hodnoty
Šéfové koncernu E.ON se proto rozhodli k mimořádnému opatření. Firma v polovině listopadu 2015 oznámila účetní snížení hodnoty ohrožených a nerentabilních elektráren téměř o 8,2 mld. EUR. Společnost tak vykázala v tom roce účetní ztrátu 5,67 mld. Eur. E.ON přecenil uhelné a plynové elektrárny na reálnou hodnotu. Jak? Pomocí opravných položek.

7 Řešení příkladu E.ON: Rozlišujeme mezi účtem Oprávky („shromažďuje odpisy“) 4 mld. EUR a Opravná položka 8,2 mld. EUR! Uhelná elektrárna PC Oprávky N Odpisy KZ 4.00 Postupně v nákladech 4.00 Opravná položka k DHM N – Znehodnocení aktiv 1) 8,2 1) 8,2 ZH elektrárny je po úpravě 7,8 mld. Kč Opravné položky Opravné položky se vytváří k majetku (tj. k aktivům) účetní jednotky v zájmu dodržování jedné z obecně uznávaných účetních zásad, tzv. zásady opatrnosti. Tato zásada zjednodušeně řečeno říká, že podnik by měl ve svém účetnictví zobrazit i potenciální („hrozící“) rizika a ztráty, nikoliv však potenciální („hrozící“) zisky. Jinými slovy zásada opatrnosti podniku říká, aby sám sebe ve svém účetnictví spíše „podhodnocoval“ než nadhodnocoval, to vše samozřejmě v rámci určitých pravidel. Opravné položky samy o sobě potom představují přechodné snížení hodnoty majetku, například v důsledku poklesu tržních cen takového majetku. Tím se zásadně liší od oprávek, které – jak známo – vyjadřují trvalé snížení hodnotky majetku v důsledku jeho používání a opotřebení (typicky v případě dlouhodobého majetku). Zatímco oprávky jsou „napořád“, u opravných položek existuje předpoklad, že časem důvod jejich existence pomine. Opravné položky lze především tvořit: k dlouhodobému majetku k zásobám k pohledávkám ke krátkodobému finančnímu majetku Tvorba opravné položky k DM účetní snížení hodnoty tepelné elektrárny o 8,2 mld. EUR Kolik činí Zůstatková hodnota uhelné elektrárny nyní?

8 Opravná položka způsobila účetní ztrátu
Navzdory rekordní ztrátě však není E.0N aspoň prozatím existenčně ohrožen. „Ztráta je čistě účetní operace, cash flow stále zůstává v kladných hodnotách“ poznamenal analytik Michal Šnobr. Co se týká mimořádných kroků, vedení koncernu již rozhodlo o rozdělení společnosti na dvě části. Zmenšený E.ON si ponechá rozvodné sítě, obchod a obnovitelné zdroje (zdravá aktiva), nově vznikající podnik Uniper převezme uhelné a plynové elektrárny.

9 Opravné položky Opravné položky se vytváří k majetku (tj. k aktivům) účetní jednotky v zájmu dodržování jedné z účetních zásad, tzv. zásady opatrnosti. Tato zásada zjednodušeně řečeno říká, že podnik by měl ve svém účetnictví zobrazit i potenciální („hrozící“) rizika a ztráty, nikoliv však potenciální („hrozící“) zisky. Jinými slovy zásada opatrnosti podniku říká, aby sám sebe ve svém účetnictví spíše „podhodnocoval“ než nadhodnocoval, to vše samozřejmě v rámci určitých pravidel. Opravné položky tvoříme: k dlouhodobému majetku k zásobám k pohledávkám (po lhůtě splatnosti)

10 Odpisy známe, jen připomínám
ODIPY nevyjadřují opotřebení majetku ODPISY znamenají „časové rozdělení“ počátečního výdaje na pořízení DM – je to problematika přiřazování výnosů a nákladů Opotřebení je průvodním jevem odpisů, nikoli jejich příčinou. Neodepisuje se proto, že majetek je opotřebováván, ale protože rozpouštíme PC postupně do nákladů, pokud možno proti výnosům, které přináší. Je to potvrzení akruálního principu.


Stáhnout ppt "Opravné položky k DHM majetku"

Podobné prezentace


Reklamy Google