Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žirovnice Ing. Mgr. Eva Hepperová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žirovnice Ing. Mgr. Eva Hepperová"— Transkript prezentace:

1 Žirovnice 14.12.2015 Ing. Mgr. Eva Hepperová
Vybrané změny v ZDPH 2016 Žirovnice Ing. Mgr. Eva Hepperová

2 Vybrané změny v DPH pro 2016 Kontrolní hlášení 2016 Nemovitosti 2016    

3 Kontrolní hlášení 2016 Kdo má povinnost podat § 101c
Plátce (nikoli identifikovaná osoba), který uskutečnil zdanitelné plnění (s nárokem na odpočet) s místem plnění v tuzemsku/přijal na ně úplatu Plátce (nikoli identifikovaná osoba), který přijal zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku/poskytl na ně úplatu Plátce (nikoli identifikovaná osoba) při vybraných transakcích s investičním zlatem NEGATIVNÍ KH se nepodává, jen na výzvu správce daně. KH nepodávají osoby: Neplátci Plátci, kteří neuskutečnili ani nepřijali žádné plnění dle § 101c Plátci, kteří uskutečňují jen osvobozená plnění bez nároku na odpočet daně

4 Kontrolní hlášení 2016 Kdo má povinnost podat § 101c
Osoby podávající KH ve zvláštních případech Skupina (§ 5a a násl., § 95a) – za skupinu spojených osob podává KH zastupující člen skupiny Společnost (§ 2716 OZ) – KH podává určený společník ve lhůtách určených pro tohoto společníka Insolvence – za plátce v úpadku podává KH insolvenční správce, za předpokladu, že má také dispoziční oprávnění Plné moci uzavřené před se vztahují i na podání KH, pokud: Jde o generální PM PM pro všechny úkony týkající se DPH Obsahuje-li PM výrazy „hlášení či daňové tvrzení“ pro účely DPH Omezené PM, pokud se neomezují časově ani věcně podání KH

5 Kontrolní hlášení 2016 Náležitosti a způsob podání KH § 101d
Uvedou se předepsané údaje potřebné pro správu daně = formulář + instrukce GFŘ Pouze elektronicky ve formátu a struktuře stanovené správcem daně na elektronickou adresu podatelny (přes EPO) Přes datovou zprávu, která vyžaduje dodatečné potvrzení (podpis) dle § 71 DŘ, ten musí být ve lhůtě pro podání KH!!! § 71 DŘ – podání lze učinit datovou zprávou Podepsanou uznávaným elektronickým podpisem, Odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo S ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky Je-li podáno tak, že vyžaduje dodatečné potvrzení, správce daně stanoví na tento úkon 5 dnů ode dne, kdy podání došlo správci daně.

6 Kontrolní hlášení 2016 Lhůty pro podání KH § 101e
PO – za kalendářní měsíc do 25 dnů měsíce následujícího. POZOR! NEPLATÍ žádné anomálie, stanovené DŘ, např. pro insolvence. FO – dle periodicity přiznání k DPH (zákonná formulace je nepřesná). Tedy pro insolvence platí stejné termíny, jako pro daňová přiznání POZOR! NEPLATÍ tolerance 5 dnů podle § 250 DŘ, protože ZDPH má speciální ustanovení o pokutách Tuto lhůtu nelze prodloužit

7 Kontrolní hlášení 2016 Tři typy KH § 101f
Řádné kontrolní hlášení Opravné kontrolní hlášení – podává se ve lhůtě pro řádné KH, k předchozím se nepřihlíží (obdobně jako u přiznání). Následné kontrolní hlášení – podává se do 5 pracovních dnů!! od zjištění chyby, případně do 5 kalendářních dnů od výzvy správce daně k opravě či vysvětlení řádného KH. POZOR! NENÍ rozdílové. V praxi to znamená, že následné KH může být obsahově totožné s řádným KH, když je k jeho podání poplatník správcem daně vyzván a trvá si na svém původním podání – do tohoto následného KH uvede číslo výzvy.

8 Kontrolní hlášení 2016 Výzvy správce daně § 101g
nebylo-li podáno KH ve lhůtě, vyzve správce daně k podání v náhradní lhůtě 5 dnů od oznámení této výzvy Správce daně má pochybnosti o údajích v KH, tak vyzve plátce, aby údaje změnil, doplnil, případně původní potvrdil, a to do 5 dnů od oznámení této výzvy. Správce daně doručuje výzvu související s KH elektronicky, a to prostřednictvím: Datové schránky, nebo Veřejné datové sítě na elektronickou adresu plátce, jím sdělenou, pokud nemá plátce datovou schránku. POZOR! Považuje se za doručenou okamžikem odeslání správcem daně!!! V případě, že plátce nesdělí ovou adresu a nemá zřízenu datovou schránku, tak správce doručuje v listinné podobě.

9 Kontrolní hlášení 2016 Výzvy správce daně § 101g
„Povinnost“ uvést ovou adresu bude konkretizována ve formuláři (systém bez vyplnění nepustí dál) Správce daně si tuto informaci bude vynucovat – nejprve technickou úpravou formuláře a následně bude využívat institutů DŘ: § 26/1/e DŘ – Ustanovený zástupce – správce daně ustanoví zástupce osobě, které brání jiná překážka, aby při správě daní činila úkony, pokud si nezvolila zmocněnce § 129/4 DŘ – Rozhodnutí v registračním řízení – Změnu registračních údajů provede správce daně na základě oznámení o změně registračních údajů nebo na základě vlastního zjištění pouze formou úředního záznamu. POZOR!! Je vysoce pravděpodobné, že výzev na KH bude obrovské množství a proto se finanční správa chce tvářit, že nejde o výzvu, kterou by byl zahájen POP (postup k odstranění pochybností)!!!

10 Kontrolní hlášení 2016 Pokuty § 101h
Pevné sankce: 1.000,- opožděné podání, ale bez výzvy 10.000,- podání na výzvu v náhradní lhůtě (tj. fakticky opožděně) 30.000,- nedoplnění na výzvu SD (nereaguje se na výzvu k odstranění pochybností, nepodá NKH) – i v případě, že řádné bylo v pořádku!!! 50.000,- nepodání řádného/následného KH ani na výzvu v náhradní lhůtě Sankce v rozmezí: Až ,- ani podáním následného KH se nerozptýlí pochybnosti SD Až ,- maření správy daní neplněním povinností týkajících se KH (již byla udělena jiná pokuta) Sankce jsou splatné do 15 dnů od právní moci rozhodnutí o pokutě.

11 Kontrolní hlášení 2016 Obecně
KH nahrazuje evidenci dle § 92a RPDP (režim přenesené daňové povinnosti) § 44 OPDD (opravné daňové doklady) § 92/8 zlato Do KH se neuvádějí plnění osvobozená, uskutečněná v jiném státě, uskutečněná prostřední osobou, dovoz, odpočty u plnění samozdaňovaných (lokálních i přeshraničních), korekce odpočtů. Ta plnění, která se uvedou do KH, musí být uvedena v daném období i v DAP Poprvé se podává KH za leden/první kvartál 2016 Cíle KH: Zkontrolovat plátce, pokud přijme zdanitelné plnění, jestli je nárokováno v souladu se zákonem – tuzemsko Zabránit daňovým únikům

12 Nemovitosti 2016 Osvobození dodání prázdného pozemku
§ 56/1 – od daně je osvobozeno dodání pozemku, který: Netvoří funkční celek se stavbou pevně spojenou se zemí a Není stavebním pozemkem § 48/3 Pozemkem, který tvoří funkční celek se stavbou pevně spojenou se zemí, se pro účely DPH rozumí pozemek, který slouží k provozu stavby pevně spojené se zemí nebo plní její funkce nebo který je využíván spolu s takovou stavbou. Touto stavbou není inženýrská síť ve vlastnictví jiné osoby než vlastníka pozemku. POZEMEK PŘILÉHAJÍCÍ KE STAVBĚ ve smyslu čl. 135 odst. 1 písm.j) Směrnice (čl. 12 odst. 1 bod 2: Členské státy mohou stanovit pravidla pro použití kritéria podle odst. 1 písm. a) na přestavbu budovou a mohou vymezit pojem „pozemek k ní přiléhající“).

13 Nemovitosti 2016 Stavební pozemek – stavební zásahy
Stavebním pozemkem se pro účely ZDPH rozumí pozemek, na kterém má být zhotovena stavba pevně spojená se zemí a který je nebo byl předmětem stavebních prací za účelem zhotovení této stavby, nebo V jehož okolí jsou prováděny nebo byly provedeny stavební práce za účelem zhotovení této stavby. Stavební pozemek je takový, na kterém jsou provedeny přípravné práce k výstavbě stavby pevně spojené se zemí, nebo na kterém či v jehož okolí, jsou nebo již byly provedeny stavební práce.

14 Nemovitosti 2016 Stavební pozemek – správní úkony
Stavebním pozemkem se pro účely ZDPH rozumí pozemek, na kterém má být zhotovena stavba pevně spojená se zemí a který je nebo byl předmětem správních úkonů za účelem zhotovení této stavby, nebo může být podle stavebního povolení nebo udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby podle stavebního zákona zhotovena stavba pevně spojená se zemí. Jedná se o správní úkony za účelem provedení této stavby.

15 Nemovitosti 2016 Správní úkon
Za správní úkon lze dle důvodové zprávy považovat i podání žádosti (§ 44/1 SŘ: řízení o žádosti je zahájeno dnem, kdy žádost nebo jiný návrh, kterým se zahajuje řízení, došel věcně a místně příslušnému správnímu orgánu. Musí se týkat konkrétního pozemku, s nímž lze disponovat (i jen část) Cílem a smyslem úkonu je výstavba konkrétní nemovité stavby na stanoveném místě (doloženo dokumentací) Správní úkon – předpokládaný návrh – ano: Podání návrhu na změnu územního plánu Zahájení řízení z moci úřední Vydání písemností se situačním výkresem NE: politika územního rozvoje

16 Nemovitosti 2016 Vybraná nemovitá věc § 56/4
Vybranou nemovitou věcí se pro účely DPH rozumí: Stavba pevně spojená se zemí, Jednotka, Inženýrská síť, Pozemek, který tvoří funkční celek se stavbou pevně spojenou se zemí, Podzemní stavba se samostatným účelovým určením, Právo stavby, jehož součástí je stavba pevně spojená se zemí.

17 Nemovitosti 2016 Osvobození vybraných nemovitých věcí § 56
§ 56/3 – dodání vybrané nemovité věci je osvobozeno od DPH po 5 letech od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo kolaudačního souhlasu po podstatné změně dokončené stavby, jednotky nebo inženýrské sítě, nebo ode dne, kdy mohlo být započato užívání stavby, jednotky nebo inženýrské sítě podle stavebního zákona v souladu s prvním oznámením o záměru započít s jejich užíváním, se souhlasem stavebního úřadu, byly-li odstraněny nedostatky, pro které stavební úřad zakázal jejich užívání, nebo S oznámením o záměru započít s užíváním nebo oznámením změny v užívání po podstatné změně dokončené stavby, jednotky nebo inženýrské sítě.

18 Nemovitosti 2016 Změna stavby § 2/5 stavebního zákona
§2/5 – změnou dokončené stavby je nástavba, kterou se stavba zvyšuje, přístavba, kterou se stavba půdorysně rozšiřuje a která je vzájemně provozně propojena s dosavadní stavbou, stavební úprava, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby; za stavební úpravu se považuje též zateplení pláště stavby. Vymezení krátkodobého nájmu pro účely vynětí z osvobození § 56a/2 - krátkodobým nájmem nemovité věci se rozumí nájem pozemku, jehož součástí je stavba, stavby nebo jednotky, popřípadě spolu s vnitřním movitým vybavením nebo dodáním plynu, elektřiny, tepla, chladu nebo vody, který trvá nepřetržitě nejvýše 48 hodin.

19 Děkuji za pozornost E-mail: eva@hepperova.cz
Web:


Stáhnout ppt "Žirovnice Ing. Mgr. Eva Hepperová"

Podobné prezentace


Reklamy Google