Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční analýza projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční analýza projektu"— Transkript prezentace:

1 Finanční analýza projektu

2 Při finanční a ekonomické analýze projektu je třeba mít na zřeteli, že se na něm podílejí různé subjekty (např. investor, stavebník, kreditor, akcionář, dodavatel investičního celku, partner společného podniku, orgány statní správy, stát apod.), z nichž každý může sledovat jiné zájmy. To je velmi důležité si uvědomit na pozadí tzv. životního (vývojového) cyklu investičního projektu, zahrnujícího v principu následující tři fáze:

3 PŘEDINVESTIČNÍ FÁZE PROJEKTU
(přípravná fáze projektu, přípravná fáze stavby) Identifikace možných projektů / alternativ Předběžný výběr projektu nebo alternativy Příprava daného projektu INVESTIČNÍ FÁZE PROJEKTU Souborné řešení projektu Zpracování realizační dokumentace Realizace Vyzkoušení a průkazy PROVOZNÍ FÁZE PROJEKTU Provoz Udržování provozu Rozšiřování a změny využití, popř. likvidace

4 Je zřejmé, že zmíněné subjekty nemusí být vždy zainteresovány na celém životě projektu. Příkladem může být banka, jejíž zájem sahá od přípravy daného projektu až do jeho provozní fáze, avšak pouze do okamžiku splacení jejího úvěru. Ještě markantnější je pozice dodavatele investičního celku, jehož aktivita prakticky začíná i končí v investiční fázi projektu (případně přesahuje do provozní fáze, např. kontrahovaným servisem, obchodní úvěrem apod.). Lze tedy hovořit o finančním plánování z hlediska daného subjektu (dílčí, užší hledisko), nebo o finanční analýze projektu z hlediska celého jeho života. Pojem finanční analýza projektu předpokládá analýzu projektu právě z tohoto celkového hlediska, tedy se zahrnutím všech fází jeho vývojového cyklu. Je to nezbytné pro rozhodování o budoucí realizaci projektu v jeho předinvestiční (přípravné) fázi. Při posouzení finanční a ekonomické životaschopnosti a efektivnosti je třeba do analýzy zahrnout nejen fázi investiční, ale i fázi provozní, kdy do analýzy vstupují další, investicemi vyvolané peněžní toky (provozní výdaje, příjmy, daně, dluhová služba apod.), rozhodující o finanční životaschopnosti a ekonomické efektivnosti daného projektu.

5 Při vyhodnocování finančních a ekonomických parametrů projektu hrají zásadní roli nejen peněžní toky, ale i čas, ve kterém vznikají. Je tedy třeba uplatnit dynamické hledisko, pracující s tzv. časovou hodnotou peněz. Ryze statické a navíc velmi zjednodušené výpočty pouze některých parametrů (např. doba návratnosti jako podíl investičních nákladů a ročního výnosu) nemohou dát těm, kteří mají o projektu rozhodovat, dostatečně kvalitní informace o jeho očekávaných parametrech. Takové informace lze získat pouze simulací budoucího chování projektu v očekávaných podmínkách, přirozeně obvykle s využitím některého počítačového modelu. Výsledkem simulovaného „života“ projektu jsou pak záznamy zejména o peněžních tocích (cash flow), tvorbě zisku (výsledovka), hospodaření projektu (rozvaha) a v nich zahrnutých nebo z nich odvozených dalších informacích (např. návratnost investic, výnosnost, ziskovost, dluhová služba, práh rentability, různé poměrové ukazatele apod.).

6 Technicko-ekonomická studie (studie proveditelnosti)
Metodika předběžné analýzy projektů se uplatňuje v tzv. předinvestiční (přípravné) fázi vývojového cyklu projektu. Obecně předinvestiční fáze zahrnuje následující tři základní kroky: Identifikaci možných projektů, resp. alternativ, s jejich předběžným vyhodnocením a porovnáním v dokumentu, nazývaném studie (investiční) příležitosti (Opportunity Study). Předběžný výběr projektu nebo alternativy (alternativ) s cílem jejich prezentace potenciálním investorům. Odpovídající dokument, předběžná studie proveditelnosti (Pre-feasibility Study), již zahrnuje potřebné technicko-ekonomické informace ve struktuře pozdější vlastní technicko-ekonomické studie (studie proveditelnosti), avšak v jednodušší a tedy i levnější formě. Přípravu vybraného, daného projektu. Je podrobně zdokumentována v materiálu nazývaném technicko-ekonomická studie, resp. studie proveditelnosti (Feasibility Study). Samotná technicko-ekonomická studie se zabývá veškerými technickými, ekonomickými, organizačními a plánovacími aspekty projektu. Tyto aspekty jsou zpracovávány ve zvláštních částech studie, jejíž struktura odpovídá logice návrhu a posuzování jakéhokoliv podnikatelského záměru. Je pouze otázkou konkrétního případu, do jaké míry podrobnosti je třeba se jednotlivými aspekty zabývat.

7 1. Souhrnný přehled výsledků 2. Zdůvodnění a základní idea projektu
Příklad - orientační názvy základních částí studie, zpracovávané podle metodiky UNIDO: 1. Souhrnný přehled výsledků 2. Zdůvodnění a základní idea projektu 3. Analýza trhu a obchodní strategie 4. Hmotné výstupy a jejich dodávky 5. Lokalizace prostředí 6. Technické řešení 7. Organizace a režijní náklady 8. Lidské zdroje 9. Časový plán realizace a rozpočet 10. Finanční a ekonomická analýza Finanční, resp. ekonomická analýza tvoří závěr studie a lze říci, že zpracovává data, která jsou výstupem předcházejících částí. Naopak, tato analýza může být zdrojem určité zpětnovazební informace pro předcházející oblasti přípravy projektu a může tak mít vliv na rozhodování o případných alternativách. (Metodika, resp. terminologie UNIDO rozlišuje analýzu finanční a ekonomickou. Finanční analýza se zabývá projektem z hlediska investora, podnikatele, resp. banky jako zdroje úvěrů, zatímco pod pojmem ekonomická analýza se rozumí pohled národohospodářský, tedy analýza vlivů projektu na ekonomiku dané země.) United nations Industrial Development Organization - UNIDO – vydaly příručky a pokyny pro vyhodnocení průmyslových projektů

8 Informační podklad pro analýzu – podle metodiky UNIDO, program COMFAR (COmputer Model for Feasibility Analysis and Reporting) Vstupní data simulačního modelu zahrnují obvykle tyto informační oblasti: Identifikační údaje o projektu. Časový horizont simulace života projektu. Definici případných paralelních, relativně nezávislých procesů, s vlastní strukturou a časovým vývojem nákladů a tržeb. Definici měn používaných na vstupech, včetně jejich vzájemných kurzů. Diskontní sazbu jako míru časové preference, časové hodnoty, peněz, jako základní parametr pro dynamickou analýzu. Investiční náklady a jiné předvýrobní výdaje, včetně odpisové politiky. Výrobní náklady, včetně nákladů spojených s distribucí a prodejem. Objem produkce a očekávané tržby. Provozní kapitál (oběžné prostředky a jejich obrátkovost). Zdroje financování (vlastní nebo půjčený kapitál, dotace) a pravidla jejich využití (dělení zisku, dividendy, splácení úvěrů, úrokové sazby, poplatky apod.). Daně z příjmu a s jejich výpočtem související modifikační údaje (např. odpočitatelné položky).

9 Výstupní data simulačního modelu, tvořící informační podklad pro finanční analýzu, jsou obvykle minimálně tato: Celkový přehled základních parametrů projektu. Investiční náklady jak fixní, tak do oběžných prostředků (provozního kapitálu). Výrobní náklady, včetně prodejních nákladů, odpisů a nákladů financování (zejména úroky), odpovídající časovému vývoji aktivity projektu. Tržby z realizované produkce podle očekávaného vývoje v čase. Financování projektu (čerpání zdrojů, včetně např. splátkových kalendářů úvěrů apod.). Přehled peněžních toků (cash flow). Výkaz zisků a ztrát (výsledovka). Rozvaha (bilance aktiv a pasiv) Poslední tři výstupy jsou nejdůležitější a představují zprávu o finančním chování projektu ze tří různých hledisek: reálných peněžních toků (pro analýzu finanční životaschopnosti a efektivnosti projektu), tvorby a zdanění zisku, bilance aktiv a pasiv jako obrazu o finančním hospodaření projektu.

10 Při finanční analýze projektu lze zpravidla rozlišit dvě základní hlediska: hledisko čistě finanční životaschopnosti projektu a hledisko efektivnosti projektu jako investice. I když obě hlediska využívají peníze jako základní prostředek vyjádření sledovaných parametrů a jsou těsně propojena, jejich výpověď o projektu je rozdílná. To znamená, že i uživatelé výstupů analýzy mohou být různí. Například dodavatel investičního celku se bude více zajímat o hledisko financování, zejména ve fázi výstavby (v investiční fázi). Hledisko financování i efektivnosti je důležité pro investora, akcionáře apod. po celou dobu života projektu.

11 ORIENTAČNÍ STRUKTURA FINANČNÍ ANALÝZY
Hledisko finanční životaschpnosti Analýza likvidity Analýza struktury kapitálu Finanční ukazatele Hledisko efektivnosti investice Statické parametry Prosté míry výnosnosti Doba návratnosti investic Ukazatel efektivnosti Dynamické parametry Čistá současná hodnota Vnitřní míra výnosnosti Doba návratnosti Analýza rizika a nejistoty Práh rentability, bod zvratu Analýza citlivosti


Stáhnout ppt "Finanční analýza projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google