Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ"— Transkript prezentace:

1 TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ
Koho se týká? Faráři, jáhni, pastorační pracovníci, kurátoři, presbyteři, výpomocní kazatelé ► Kdo ve sboru pracuje určitý čas v placené pozici, ovlivňuje život sboru. Od Boha má vše potřebné. Od lidí má důvěru. A od něj či od ní se žádá, aby dary od Boha nepromarnil, aby důvěru lidí neztratil/a, a konal/a svou práci rád. Apoštol Pavel se nadto dožaduje horlivosti. Pro život sboru je tahle souhra podstatná. ► oč ubývá touhy stát farářem, o to více přibývá touhy stát se výpomocným kazatelem z řad ostatních členů církve ► je náročné sladit práci faráře s životem rodiny, vzniká napětí mezi partnery ► četnost povinností v týdnu je zpravidla menší než byla dříve ► avšak osobní nasazení obstát jako farář/ka v sekularizovaném světě, je větší a stojí více sil ► platy se postupně zvyšují, avšak nestačí tempu růstu platů v jiných srovnatelných profesích ► nářek nad výši platů nepřichází tolik od kazatelů/ek samých, spíše od těch v jejich blízkosti ► se zvýšenou odpovědností staršovstev za finance sboru, se ve staršovstvech více mluví o roli a povinnostech faráře. To je správné, ale pokud se to někde a někdy nezvládne dobře, působí to stres ► stát se farářem je atraktivní pro málo mladých lidí ► rámec farářské služby, včetně práv a povinností, je řády definován dostatečně, rámec služby výpomocného kazatele včetně práv a povinností, není definován dostatečně. Např. chybí obdoba opakované volby, např. opakované vyslání. ► existuje zájem o farářskou/jáhenskou službu na sboru u generace 50+; současné podmínky pro takovou změnu jsou náročné. Jejich zájem neumíme v současnosti využít. ► kurátorům kurátorkám, presbyterům presbyterkám často neumíme sdělit jejich roli, provázet je jejich službou

2 LEPŠÍ/KÝŽENÝ STAV ► služba v církvi – ať placená či dobrovolná, je výsadou a radostí, lidé se ji věnují obětavě, bez hořkosti, že musí. ► dá se sladit s rodinným životem. ► lidé jsou na klíčová místa průběžně vyhledáváni a získáváni, povzbuzováni, chváleni. Na závěr jejich služby jim vyjádříme vděčnost. ► lépe je naučíme vnímat příznaky krize a nabídneme pomoc, přijde-li. ► jasně deklarujeme, že čas služby církvi může skončit, a není to zklamání ani prohra. ► budeme se za ty kdo slouží více modlit

3 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
PRESBYTEŘI: Budeme různým způsobem přispívat k zvyšování prestiže presbyterské služby tak, aby aktivní a horliví členové měli větší zájem do staršovstva kandidovat (hezky mluvit... sdílet příklady dobré praxe...) Církev co nejpozorněji doprovodí presbytera celou jeho "službou" (letáček k oslovení navržených kandidátů před volbou / uvedení do služby při slibu - osobní návštěva ze SV, manuál presbytera / poskytnutí informací o typických krizových situacích a kontaktů pro různé krize/ semináře a školení / poděkování na závěr...) Staršovstvům se nabídne vějíř možností (vč. metodiky), jak a kde průběžně pojednávat klíčová témata víry, života a služby sboru (JAK? Různé pojetí koncepce sboru – podle církevního zřízení a řádů, podle 4 základních funkcí církve... KDE? Při tvorbě "rozvojového" plánu sboru / při rozhovoru o zprávě o stavu sboru na staršovstvu i na sborovém shromáždění / při vizitačním rozhovoru)

4 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
KURÁTOŘI: Budeme různým způsobem přispívat k zvyšování prestiže kurátorské služby tak, aby aktivní a horliví členové měli větší zájem na kurátora kandidovat (hezky mluvit... příklady dobré praxe...) Církev co nejpozorněji doprovodí kurátora celou jeho "službou" (obdobně jako presbytery, navíc „vřazení“ do společenství jiných kurátorů...) Budeme vhodným způsobem zdůrazňovat roli kurátora jako "prostředníka" mezi sborem a kazatelem (a jeho rodinou), kurátory budeme pro tuto roli povzbuzovat a školit. Alespoň občas nabídneme aktivity či podporu rovněž partnerkám kurátorů / partnerům kurátorek

5 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
FARÁŘI A JÁHNI: Budeme se snažit, aby církev měla dostatek kvalitních a ochotných kazatelů připravených k práci a službě ve sborech všech stupňů i pro jiná pověření duchovenskou službou mimo církev. (vyhledávání povzbuzování aktivních evangelických mládežníků ke studiu teologie / v případě nedostatku farářů navrhnout změny jako např. - uvolnění kazatelů pro teologickou práci zaměstnáním více nekazatelů / vytváření smíšených týmů farářů a laiků pro správu vícero sborů najednou / nabídnout a zpřístupnit farářinu jako “druhou” profesní kariéru / pozvat vybrané bývalé kazatele ČCE k návratu do služby...) Vedení církve provede „velkou“ inventuru cílů (na rovině vědomostí, dovedností i postojů) v přípravě a vzdělávání kazatelů a náplně jednotlivých fází, aby lépe odpovídaly současným potřebám církve. Na tuto „velkou“ inventuru navážou každoroční „malé“ inventury.

6 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
Budeme přispívat k tomu, aby faráři a jáhni pracovali a sloužili v církvi svobodně, radostně, obětavě a věrně a aby jejich práce mohla být v souladu s jejich rodinným životem. (zřízení místa „průvodce kazatelskou službou v rámci ÚCK / vytvoření společné databáze všech volných duchovenských míst / vytvoření koncepce podpory manželek kazatelů / manželů kazatelek) Kazatelské platy zvýšíme, zpřehledníme a budou obsahovat významnou motivační složku. (zvýšení platů vikářů na úroveň platu začínajících farářů / započtení doktorského studia teologie jako let praxe / zvyšování průměrného platu kazatele na úroveň 1,2 násobku průměrného platu v ČR a souběžné snižování nepeněžních „benefitů“ souvisejících s užíváním služebních bytů / pětina mzdových prostředků bude rozdělováno podle nasazení a kvality kazatele)

7 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
Církev své faráře podpoří a doprovodí (např. rozumnými změnami řádů a novými směrnicemi) v různých konstelacích jejich úvazků (Zaměstnat faráře na plný úvazek v jednom sboru jako preferovaná varianta / otevřeny však budou i další varianty: kombinování neúplných kazatelských úvazků na více sborech / kombinování neúplného úvazku v kazatelské práci s prací v jiných institucích.)

8 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
PASTORAČNÍ PRACOVNÍCI: Církev dále počítá s variantou zaměstnávání nefarářů na místech, kde jejich činnost vzhledem k celkové kvantitě a náplni práce smysluplně doplní činnost farářů. Církev bude pastorační pracovníky jejich službou doprovázet obdobně jako faráře. VÝPOMOCNÍ KAZATELÉ Z ŘAD LAIKŮ: Provedeme analýzu, zda by nebylo užitečné proměnit systém jejich vzdělávání a výchovy a příp. do jeho nové podoby nevčlenit spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou UK nebo jejími odborníky. Službu výpomocných kazatelů z řad laiků budeme doprovázet především prostřednictvím každoročních seminářů a příslušných seniorátních výborů. Zavedeme povinnost opakované volby k výpomocnému kazatelství.


Stáhnout ppt "TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google