Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Věta jednočlenná a dvojčlenná Autor Fulínová Šárka

2 VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 Věta dvojčlenná má část
(může mít i podmět nevyjádřený). Např.: Žáci // čtou knihy. Čtu. ( já ) PODMĚTNOU PŘÍSUDKOVOU

4 Věta jednočlenná – slovesná
V základním větném členu je sloveso s plným významem (tvar 3.osoby času přítomného, budoucího, minulého), vyjadřuje přírodní jevy, tělesné i duševní stavy. Př.: Prší. Je mi smutno. Bolí mě v krku.

5 Věta jednočlenná - neslovesná
Základem věty jednočlenné - neslovesné je větný ekvivalent.

6 JMÉNO – podstatné a přídavné
Větným ekvivalentem může být: JMÉNO – podstatné a přídavné - nadpisy, názvy, nápisy SLOVESNÝ INFINITIV - rozkaz, výzva, zákaz PŘÍSLOVCE CITOSLOVCE ČÁSTICE

7 PŘÍKLADY: Blesky // křižují oblohu. (VD) Rozpršelo se (VJ slovesná) Cítil se špatně (VD- Po-nevyj.) Zavírejte okna (VD- Po-nevyj.) Sednout! (VJ- v.e. infintiv) Ouvej! (VJ- v.e. citoslovce)

8 Určete, které věty jsou jednočlenné (i druh)
a které dvojčlenné. Déšť pomalu ustával. Necvičit! Vážená paní! Velmi zajímavé! Přijď včas. Bolí mě v krku. Venku se stmívá. Křič! Neskákal. Na dovolené nám pršelo. Zpívá. Bolí mě ruka. Začíná sněžit. Ještě se mi nechce pracovat. Dobrý den. Prodávali na trhu. Ulice U Plovárny. Ticho!

9 ŘEŠENÍ VD Vj-v.e.infinitiv VJ-v.e.jméno Déšť pomalu ustával. Necvičit! Vážená paní! VJ v.e.jméno VD VJ-slovesná Velmi zajímavé! Přijď včas. Bolí mě v krku. Vj-slovesná VD VD Venku se stmívá. Křič! Neskákal. Na dovolené VJ-slovesná VD VD VJ-slovesná pršelo Zpívá. Bolí mě ruka. Začíná sněžit. VJ-slovesná VJ-v.e.jméno Ještě se mi nechce pracovat. Dobrý den. VD VJ-v.e. jméno VJ-v.e.jméno Prodávali na trhu. Ulice U Plovárny. Ticho!

10


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google