Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POZNEJ SVÉHO KLIENTA pojistné podvody v pojišťovnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POZNEJ SVÉHO KLIENTA pojistné podvody v pojišťovnictví"— Transkript prezentace:

1 POZNEJ SVÉHO KLIENTA pojistné podvody v pojišťovnictví
MILAN HRADEC VŠFS 2018

2 POJISTNÝ PODVOD A PŘÍKLADY PODVODNÉHO JEDNÁNÍ
Pojistným podvodem se rozumí jednání, kterého se dopouštějí fyzické nebo právnické osoby za účelem získání prospěchu nebo obohacení se na úkor pojišťovny. Pojistný podvod je trestným činem namířeným proti majetku a do trestního zákona se dostal s účinností od 1. ledna 1998. Pojistného podvodu se dopustí ten, kdo při sjednávání nebo změně pojistné smlouvy uvede nepravdivé či hrubě zkreslené informace nebo zamlčí důležité údaje (VĚK, ZDRAVOTNÍ STAV, VELIKOST RIZIKA, VÝŠE ŠKODY, DŮVOD VZNIKU, DOLOŽENÉ DOKLADY, apod.) Pojistným podvodem však je i úmyslně vyvolaná pojistná událost (AUTONEHODA, UBLÍŽENÍ NA ZDRAVÍ, apod. ) či jednání, které by vedlo ke zvýšení vzniklé škody (NADHODNOCENÍ MAJETKU, POJIŠTĚNÍ JIŽ POŠKOZENÉ VĚCI) Za spáchání pojistného podvodu lze uložit trest odnětí svobody v rozmezí 2–10 let, zákaz činnosti, propadnutí věci anebo peněžitý trest.

3 Pojistné podvody v životním a neživotním pojištění
ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – je pojištění zaměřené na ochranu pojištěné osoby, má za cíl poskytnout ochranu jednotlivci či jeho rodině proti např. RIZIKU SMRTI, TRVALÉ INVALIDITY, SMRTI ÚRAZEM. Vzhledem k tomu, že tyto druhy pojištění je náročné falsifikovat, podvody v životním pojištění se vyskytují zřídkakdy. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – lze snadně charakterizovat jako pojištění, které nespadá do odvětví životního pojištění. ČAP rozeznává 4 obory POJIŠTĚNÍ– VOZIDEL, PŘEPRAVY, MAJETKU A ZODPOVĚDNOSTI, a OSOB. Patří sem následující SKUPINY: Pojištění úrazu Pojištění motorových vozidel (např. POV a HAV) Námořně a dopravné pojištění Letecké pojištění Pojištění proti požáru a jiným majetkovým škodám (např. pojištění domácnosti) Pojištění odpovědnosti za škodu Pojištění úvěru a záruky Souhrnné neživotní pojištění

4 INDIKÁTORY POJISTNÝCH PODVODŮ
FAKTORY, které signalizují detektivům pojišťoven, že pojistná událost může být podvod. Mezi obecné a nejčastější faktory patří: Více škod během krátkého období Pozdní placení nebo úplné neplacení pojistného Nátlak na rychlé vyplacení pojistného plnění v hotovosti Vyhýbání se kontaktu s pojišťovnou během šetření PU Nedodání potřebných dokumentů Pozměněné dokumenty Sporná autentičnost dokumentů Častá změna pojišťovny Uzavření pojistné smlouvy krátce před PU Zvýšení pojistného plnění krátce před PU Žádní svědci Příliš mnoho svědků

5 předsmluvní povinnosti
Informační a záznamová povinnost pojišťovacího zprostředkovatele podle ZPZLPU Analytická a upozorňovací povinnost pojišťovny podle NOZ Dotazy směřující k ověření existence či neexistence pojistného zájmu Informační / seznamovací / vysvětlovací povinnosti pojišťovny Sdělení povinných předsmluvních informací Poskytnutí/seznámení/vysvětlení pojistných podmínek „Vytažení na povrch“ doložek a neočekávatelných ustanovení pojistných podmínek Povinnost vydat pojistníkovi pojistku

6 POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %
POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN. Pravděpodobnost odhalení pojistného podvodu v loňském roce opět vzrostla z důvodu zvyšování intenzity boje proti tomuto druhu kriminality. Průměrná výše uchráněného případu prokázaného pojistného podvodu narostla ze Kč na Kč, což představuje významný nárůst o 11 %. Na rozdíl od roku 2016, kdy se nejvíce případů prověřovalo v pojištění osob, převládá v roce nejvíce šetřených případů pojistného podvodu v ‚tradičním‘ odvětví – pojištění vozidel. Tabulka na dalším snímku.

7 POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %
POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN.

8 POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %
POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN. V rámci pojištění vozidel narůstá množství šetřených případů zejména u majetkových škod povinného ručení (+59 %), a u rizika havárie z havarijního pojištění (+24 %) naopak klesá počet případů u škod na zdraví z povinného ručení (–17 %) a případů odcizení vozidel (–35 %). Největší objem podvodně nárokovaných škod, přesahující částku 663 mil. Kč, pak byl odhalen v pojištění majetku a odpovědnosti, kde navíc v roce 2017 došlo meziročně k 9% růstu počtu prověřovaných událostí, a to na 2831 případů. Tabulka na dalším snímku.

9 POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %
POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN.

10 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "POZNEJ SVÉHO KLIENTA pojistné podvody v pojišťovnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google