Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohledávky po lhůtě splatnosti (nedobytné pohledávky)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohledávky po lhůtě splatnosti (nedobytné pohledávky)"— Transkript prezentace:

1 Pohledávky po lhůtě splatnosti (nedobytné pohledávky)

2 Pohledávky po lhůtě Řeší se pomocí opravných položek – v důsledku tedy Převedením do nákladů Děje se tak na konci roku v rámci účetní uzávěrky

3 Opakování - Postup uzávěrkových prací spojených s uzavřením účetního období
1. Kontrola a doúčtování účetních případů 1.1 Dovyfakturovat a doúčtovat dosud nevyfakturované dodávky služeb, zboží… Časové rozlišení nákladů a výnosů, příjmů a výdajů Zaúčtování dohadných položek aktivních a pasivních Inventarizace majetku, vypořádání inventurních rozdílů (zaúčtovat inventarizační rozdíly tj. manko nebo přebytek) „Odpis“ (přes opravné položky) nedobytných pohledávek Vytvoření (příp. zrušení) opravných položek majetku Tvorba rezerv Zaúčtování kurzových rozdílů k Závěrečné operace v účtování o zásobách (viz odlišnosti variant A a B). 2. Výpočet daňového základu, daně z příjmů a její zaúčtování. 3. Uzavření účetnictví 3.1. Převod aktivních a pasivních účtů na účet 702 – Konečný účet rozvažný a nákladových a výnosových účtů na účet 710 – Účet zisků a ztrát Převod zisku (ztráty) z účtu 710 – Účet zisků a ztrát na účet 702 – Konečný účet rozvažný.

4 Splatnost peněžitého závazku
Je daná smlouvou uzavřenou písemně Pokud není, platí znění v Občanském Zák. (tj. 30 dní). Pohledávky po lhůtě splatnosti Platební nekázeň je opakované nedodržení termínu splatnosti pohledávek, ať už z důvodu platební neschopnosti (tj. nedostatek KFM (peněz)) či platební nevůle. V praxi se často setkáváme se záměrným neplacením faktur, jehož smyslem je využití levných peněžních prostředků věřitelů pro financování vlastních potřeb dlužníka.

5 Pohledávka po lhůtě splatnosti ztrácí na hodnotě
Není pochyb o tom, že pohledávka po lhůtě splatnosti ztrácí na hodnotě, neboť pravděpodobnost jejího inkasa se s prodlužující lhůtou uplynulou po splatnosti pohledávky snižuje. Podle zásady věrného zobrazení kombinované se zásadou opatrnosti je nutné na toto snížení hodnoty pohledávky reagovat. Každý podnik se setkává s tím, že část faktur není zaplacena do své splatnosti a nakonec nebude nikdy zaplacena. Některé pohledávky se tak stanou nedobytnými. Ke konci roku musí vyhodnotit stav pohledávek po lhůtě splatnosti a upravit jejich hodnotu pomocí opravných položek V praxi se výše opravných položek k pohledávkám obvykle řeší vnitrofiremním pravidlem tvorby, které je zakotveno ve vnitřní účetní směrnici. Výše opravné položky stoupá s přibývající dobou po splatnosti pohledávky. K odpisu pohledávky se účetní jednotka uchýlí na základě splnění podmínek vnitrofiremní směrnice, případně na základě individuálního rozhodnutí vedení společnosti (či osoby, která je k tomuto rozhodnutí vedením společnosti zplnomocněna) ke každé odpisované pohledávce zpravidla tehdy, pokud by náklady na vymáhání pohledávky převýšily předpokládaný výnos z vymožené částky. Ve skutečnosti se tedy jedná o kombinaci vnitrofiremní směrnice a rozhodnutí odpovědné osoby.

6 Tvorba opravné položky k pohledávkám – na konci roku
Podnik má na konci roku pohledávky ve výši Ve vnitřní evidenci třídí pohledávky podle lhůty splatnosti. V kategorii Pohledávek po splatnosti 200 dní eviduje hodnotu vyhodnotil jako nedobytných a je nutno snížit hodnotu pohledávek. Znehodnocení aktiva se označuje jako Tvorba opravných položek se souvztažným zápisem do Nákladů. Pohledávky ) účetní hodnota Opravné položky k pohl. N – nedobytné pohledávky Je patrné, že se nesnižuje hodnota pohledávek přímo na účtu pohledávky, ale na zvláštním účtu Opravné položky, kde se sleduje její znehodnocení. Vystavuji Vnitřní účetní doklad. Účetní hodnota se pak zjišťuje jako: Pohledávky Brutto; Korekce (Opravná položka) a Netto Účet 391 Opravná položka k pohledávkám

7 Příklad opravné položky k pohledávám firmy Kočí a.s.

8 Následující rok pohledávky vyřadí
Následující rok podniku po inkasu pohl. 950 zbudou pohl. v účetní hodnotě 0. Podnik tedy vyřadí tyto nedobytné pohledávky z evidence/odepíše je. Operace 2 je odpis pohledávky. Pohledávky BÚ PZ ) ) 950 2) 50 Opravné položky k pohl. 50 PZ 50 Účet Opravné položky k pohl. se účelově otevře na konci roku a zlikviduje se v průběhu roku příštího. No konci roku se znovu otevře podle nového odhadu nedobytností.

9 „Aging“ – nejčastější technika odhadu
V praxi se výše opravných položek k pohledávkám obvykle řeší vnitrofiremním pravidlem tvorby, které je zakotveno ve vnitřní účetní směrnici. Čím je déle pohledávka po splatnosti, tím je větší pravděpodobnost, že k platbě nedojde. Metoda proto například rozdělí pohledávky do skupin podle jejich stáří. Ke každé skupině je pak vytváří opravnou položku, jejíž výše se odvíjí od zkušenosti podniku s takto starými pohledávkami.

10 Zápočet a postoupení pohledávky
Zápočet pohledávek a závazků Jedním ze způsobů řešení problému s nedobytnými pohledávkami může být i provedení vzájemného zápočtu nedobytné pohledávky se závazkem. Vzniklý závazek se započte s již existující pohledávkou. Takto lze někdy zlikvidovat i jen velmi těžko vymahatelné pohledávky. Postoupení/prodej pohledávek Postoupení neboli prodej pohledávky je další způsob, jak se účetní jednotka může vypořádat s pohledávkou. Postoupení pohledávky jinému subjektu znamená, že nový subjekt se stává věřitelem namísto toho, kdo pohledávku postoupil. Postoupení pohledávky lze uskutečnit i bez souhlasu dlužníka.

11 Pohledávky vůči firmám v konkurzu
Firmy, kterým dluží jejich obchodní partneři, nemají často jinou možnost než na ně podat insolvenční návrh. Šance, že své peníze získají v konkurzu zpět, jsou ale minimální. Běžný věřitel z obchodního styku nebo nějaký jiný nezajištěný věřitel získá ze svých pohledávek u firem v bankrotu pouze 3 %. Výnos zajištěných věřitelů, kteří půjčili dlužníkovi a tento dluh byl zajištěn například nemovitostí nebo jinými aktivy dlužníka je pouze 27 % pohledávky.


Stáhnout ppt "Pohledávky po lhůtě splatnosti (nedobytné pohledávky)"

Podobné prezentace


Reklamy Google