Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od nediskriminace k rovným příležitostem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od nediskriminace k rovným příležitostem"— Transkript prezentace:

1 Od nediskriminace k rovným příležitostem
Rovné příležitosti Od nediskriminace k rovným příležitostem

2 Rovné příležitosti Dva klíčové prvky všeobecného principu rovných příležitostí jsou zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti (článek 12 Smlouvy o založení Evropského společenství) a stejné odměňování mužů a žen za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty (článek 141 Smlouvy o založení Evropského společenství). Měly by být používány ve všech oblastech, zvláště ekonomické, sociální, kulturní a v rodinném životě.

3 Rovnost (rovné příležitosti) žen a mužů
„Všichni lidé jsou zrozeni jako svobodní a rovní co do důstojnosti a práv.“ (Všeobecná deklarace lidských práv, článek 1) „Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech.“ (Listina základních práv a svobod, článek 1) rovnost ≠ stejnost Muži a ženy nejsou stejní, ale jsou si navzájem rovni.

4 Pojmy Pohlaví = zpravidla vrozené, biologicky dané fyziologické rozdíly mezi muži a ženami. Gender = role ženy a muže ve společnosti; sociální pohlaví, rod Na rozdíl od fyzického pohlaví není vrozené ani neměnné, ale společensky konstruované; role žen a mužů se mění a liší se napříč kulturami a historickými etapami vývoje společnosti. Genderové role = soubor pravidel (zpravidla nepsaných, neformálních, společensky vytvořených), které předpisují určité typy chování pouze ženám a jiné pouze mužům.

5 Pojmy Genderový stereotyp = zakořeněné tradiční představy, klišé, předsudky o tom, jaké jsou (správné a neměnné) role mužů a žen ve společnosti. Rovné příležitosti žen a mužů = neexistence překážek pro rovnocennou šanci všech (tedy žen i mužů) na účast ve sféře ekonomické, politické, sociální či rodinné. Další pojmy – gender budgeting, gender mainstreaming, afirmativní/pozitivní opatření, segregace trhu práce, domácí násilí, násilí založené na pohlaví, násilí na ženách, sexuální obtěžování, skleněný strop, gender pay gap atp.

6 Přínosy uplatňování genderové rovnosti pro společnost/stát
Účinné prosazování lidských práv, spravedlnosti Umožnění svobodné volby životních strategií všech lidí Účinná ochrana obětí kriminality (znásilnění, obchodování s lidmi, domácí násilí, ženská obřízka, vraždy ze cti, …) Efektivní využití lidského kapitálu a potenciálu (60% osob absolvujících VŠ jsou ženy) Klíčové pro demografické výzvy (porodnost)

7 Přínosy pro firmy Faktor 1: Mladá populace zaměstnanců/kyň
Faktor 2: Starší rodiče a zdravotní omezení Faktor 3: Legislativa Faktor 4: Moderní téma Faktor 5: Konkurenční výhoda na trhu spojená se získáním odborníků/odbornic z oboru Faktor 6: Podpora dlouhodobého ekonomického růstu Faktor 7: Identifikované rozdíly v odměňování Faktor 8: Nevyrovnané zastoupení žen a mužů ve vedení společnosti Faktor 9: Požadavek z mateřské centrály Faktor 10: Možnost financování změn z fondů EU

8 Jak rovnost prosazovat? Celostní genderová analýza
Genderová analýza připravované legislativy či přijímaných politik státní správa samospráva Genderový audit podniků (zaměstnavatelů) dovnitř organizace vně organizace Genderová analýza dalších činností – gender studies his/herstory věda literatura atp.

9 Právní závazky ve vztahu k rovnosti žen a mužů
Mezinárodní závazky OSN (CEDAW) EU (Smlouvy, Směrnice) Vnitrostátní závazky Ústava, Listina základních práv a svobod Antidiskriminační zákon – definice diskriminace Zákoník práce – zákaz diskriminace v zaměstnávání Zákon o zaměstnanosti – zákaz diskriminace v přístupu k zaměstnání Služební poměry

10 Ne/diskriminace Dodržování principu/zásady rovného zacházení = nediskriminace Zásada rovného zacházení = vyloučení jakékoli přímé nebo nepřímé diskriminace na základě pohlaví ve veřejném i soukromém sektoru v oblastech vymezených právními předpisy (zaměstnání, zboží a služby, …) Možnost volby a svobodné rozhodování každého (mužů i žen) o svém životě. Odstraňování překážek omezujících svobodnou volbu. Netýká se jen žen, ale i mužů.

11 Diskriminace Pravidla stanovuje v ČR především Antidiskriminační zákon – z. č. 198/2009 Sb. Diskriminace je zakázána v těchto oblastech: zaměstnání, povolání, podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, služební poměry, členství a činnosti v organizacích (odbory atd.) členství a činnosti v profesních komorách, včetně výhod, které tyto veřejnoprávní korporace svým členům poskytují, sociální zabezpečení, sociální výhody, zdravotní péče, vzdělání, zboží a služby, včetně bydlení, pokud jsou nabízeny veřejnosti

12 Diskriminace Přímá diskriminace je takové jednání nebo opomenutí, kdy se s mužem/ženou, protože je muž/žena, zachází méně výhodně než se zachází, zacházelo nebo by se zacházelo s ženou/mužem ve srovnatelné situaci. U přímé diskriminace musí být tzv. diskriminační úmysl. Nepřímá diskriminace je takové jednání nebo opomenutí, kdy na základě zdánlivě neutrálního rozhodnutí, kritéria nebo praxe je osoba jednoho pohlaví znevýhodněna oproti osobě druhého pohlaví vždy za podmínky, že dotyčné rozhodnutí, kritérium nebo praxe nejsou odůvodněné a přiměřené. U nepřímé diskriminace se nezkoumá diskriminační úmysl. Nevyžaduje se, aby diskriminující chtěl diskriminovat, ba ani to, aby o tom vůbec věděl, že diskriminuje. Prokazuje se jen diskriminační dopad.

13 Diskriminace Obtěžování je nežádoucí chování , jehož záměrem nebo důsledkem je snížení důstojnosti osoby a vytvoření zastrašujícího, nepřátelského, ponižujícího, pokořujícího nebo urážlivého prostředí. Sexuální obtěžování je obtěžování, které má sexuální povahu. Pronásledování je nepříznivé zacházení s osobou, k němuž došlo proto, že uplatnila práva proti diskriminaci. Pokyn k diskriminaci je chování osoby, která zneužije podřízeného postavení druhého k diskriminaci třetí osoby. Navádění k diskriminaci je chování osoby, která druhého přesvědčuje, utvrzuje nebo podněcuje, aby diskriminoval třetí osobu.

14 Nejčastější diskriminace
Přijímání do zaměstnání - důvod rodičovství je důvodem genderovým tedy diskriminace na základě pohlaví. Odměňování – ženská práce je hodnocena jinak než mužská práce. Segmentově např. školství, péče vs. stavebnictví, IT sektor. Častý argument nerovného odměňování je to, že se předpokládá, že muž je živitelem rodiny. Kariérní rozvoj - ženy nejsou povyšovány do vysokých manažerských pozic, předpokládá se, že o tyto pozice nemají zájem, protože pečují o rodinu. Příležitosti – ženy se méně častěji dostávají k příležitostem, které posunují jejich kariéru na rozdíl od mužů (tzv. Old Boys Networks).

15 Nástroje na posilování rovných příležitostí
Férové procesy při náboru – i cílený nábor Podpora žen v kariérním rozvoji – mentoringové a koučinkové programy, hodnocení práce Zapojení žen do rozhodování Genderové analýzy a audity – posouzení fungování vnitřních postupů a firemní kultury Programy work-life-balance – fungující pro muže i ženy Benefitní systém pamatující na podporu péče o děti, seniory Pozice firemního ombudsmana – řeší nerovné odměňování, přístup, obtěžování Příklady a příběhy úspěšných kolegyň, osvěta, etické kodexy Podání stížnosti na Inspektorát práce, soudní spor

16 APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství
Zpracovala Petra Kubálková Praha, 2014


Stáhnout ppt "Od nediskriminace k rovným příležitostem"

Podobné prezentace


Reklamy Google