Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019 Rámcová kritéria 1. kola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019 Rámcová kritéria 1. kola"— Transkript prezentace:

1 Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019 Rámcová kritéria 1. kola
Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce

2 Kolik tříd otevíráme? Kolik žáků přijímáme?
Pro školní rok 2018/2019 otevíráme 2 třídy osmiletého gymnázia – 60 žáků 1 třídu čtyřletého gymnázia – 30 žáků Všichni uchazeči absolvují jednotnou přijímací zkoušku formou písemného testu z českého jazyka a literatury a z matematiky V 1. kole přijímacího řízení má každý uchazeč právo konat jednotnou zkoušku dvakrát (na každé přihlášené škole nebo oboru jednou), přičemž se pro rozhodnutí o přijetí využije lepší výsledek.

3 Rámcová kritéria přijímacího řízení
Výsledky dosažené v jednotných testech z českého jazyka a matematiky Hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání Úspěchy v individuálních naukových olympiádách a soutěžích vypisovaných MŠMT ČR Podrobná kritéria budou zveřejněna na webových stránkách školy do 31. ledna 2018.

4 Jednotné písemné testy z českého jazyka a literatury a z matematiky
Jednotné zkoušky se konají formou jednotných písemných testů z oborů Český jazyk a literatura a Matematika a její aplikace v rozsahu stanoveném Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání Každý uchazeč může písemný test konat dvakrát, v prvním stanoveném termínu ve škole uvedené na přihlášce v prvním pořadí, ve druhém stanoveném termínu ve škole uvedené na přihlášce ve druhém pořadí. Testy se budou konat ve dvou termínech: Čtyřleté studium – 1. termín , 2. termín Osmileté studium – 1. termín , 2. termín Náhradní termíny do osmiletého i čtyřletého studijního oboru:  1. termín , 2. termín Uchazeč, který se pro vážné důvody k řádnému termínu zkoušky nedostavil a svoji neúčast písemně nejpozději do 3 dnů omluvil řediteli školy, ve které ji měl konat, koná zkoušku v náhradním termínu.

5 Jednotný test z českého jazyka a literatury
Písemný testy obsahuje uzavřené testové úlohy s nabídkou odpovědi, otevřené testové úlohy bez nabídky odpovědi, případně široce otevřené úlohy s hodnocením postupu řešení. Test bude trvat 60 minut. V testu lze získat max. 50 bodů. Za chybné odpovědi se body neodečítají. Testování proběhne metodou tužka – papír; žáci budou mít k dispozici zadání i záznamový arch v listinné podobě. V podrobných kritériích bude stanovený minimální počet bodů, který je potřeba získat k úspěšnému složení.(Loni to bylo 17 bodů z českého jazyka a literatury). O konečné hranici rozhodne ředitel školy do 31. ledna. Do celkového hodnocení se započítává vždy lepší výsledek z obou termínů. Více na:

6 Jednotný test z matematiky
Písemný testy obsahuje uzavřené testové úlohy s nabídkou odpovědi, otevřené testové úlohy bez nabídky odpovědi, případně široce otevřené úlohy s hodnocením postupu řešení. Test bude trvat 70 minut. V testu lze získat max. 50 bodů. Za chybné odpovědi se body neodečítají. Testování proběhne metodou tužka – papír; žáci budou mít k dispozici zadání i záznamový arch v listinné podobě. V podrobných kritériích bude stanovený minimální počet bodů, který je potřeba získat k úspěšnému složení.(Loni to bylo 12 bodů z matematiky). O konečné hranici rozhodne ředitel školy do 31. ledna. Do celkového hodnocení se započítává vždy lepší výsledek z obou termínů. Více na:

7 Uchazeči se speciálními vzdělávacími potřebami.
Obsah přijímací zkoušky je pro všechny uchazeče stejný. Uchazeč má při přijímacím řízení nárok na podpůrná opatření spočívající v úpravě podmínek přijímání ke vzdělávání (§ 16 odst. 2 písm. c) školského zákona). Uchazeči se speciálními vzdělávacími potřebami k přihlášce přiloží doporučení školského poradenského zařízení obsahující podpůrná opatření pro nezbytné úpravy přijímacího řízení. Na základě tohoto doporučení rozhodne ředitel školy o uzpůsobení podmínek pro konání jednotné zkoušky, např. přiměřené prodloužení doby zkoušky, konání zkoušky v samostatné místnosti, využití asistenta pedagoga nebo osobního asistenta a pod. Uchazeči se SVP můžou používat na základě doporučení školského poradenského zařízení kompenzační pomůcky. Použitím kompenzačních pomůcek ale nesmí uchazeči se SVP vzniknout neoprávněná výhoda při konání zkoušky (mezi kompenzační pomůcky proto nepatří encyklopedie, internet, mobilní telefon apod.). Pokud úpravy podmínek přijímacího řízení vyplývají již z vydaného doporučení školského poradenského zařízení, není třeba žádat o vydání nového doporučení k jednorázovému využití pro přijímací řízení; k přihlášce postačí doložit doporučení, které žák základní školy obdržel v průběhu základního vzdělávání.

8 Hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání
Osmileté studium Průměrný prospěch na vysvědčení v 2. pololetí čtvrté třídy a v 1. pololetí páté třídy. Čtyřleté studium Průměrný prospěch na vysvědčení ve 2. pololetí předposledního ročníku a v 1. pololetí posledního ročníku základního vzdělávání.

9 Úspěchy v předmětových olympiádách a soutěžích vypisovaných MŠMT ČR
Osmileté studium Individuální naukové (nikoliv tělovýchovné, výtvarné a hudební) olympiády a soutěže vypisované MŠMT ČR ve školním roce 2016/2017 a 2017/20178 Čtyřleté studium Individuální naukové (nikoliv tělovýchovné, výtvarné a hudební) olympiády a soutěže vypisované MŠMT ČR pro druhý stupeň ZŠ. Bude se započítávat 1. – 3. místo v okresním a vyšším kole. Kopii dokladu o dosaženém úspěchu (výsledkovou listinu nebo diplom) přiloží uchazeč již k přihlášce ke studiu nebo předá nejpozději před zahájením písemných testů do sekretariátu školy. Na později doložené doklady nebude brán zřetel.

10 Procentuální podíl jednotlivých částí přijímacího řízení na celkovém hodnocení
70% - výsledky jednotných testů 30% - hodnocení na vysvědčení + výsledky soutěží Pro případ dosažení shody v celkovém bodovém ohodnocení více uchazeči budou stanovena další pomocná kritéria.

11 Uchazeči-cizinci nebo pobývající dlouhodobě v zahraničí
Postupuje se podle § 20 odst. 4 školského zákona – na žádost se promíjí zkouška z českého jazyka Znalost českého jazyka bude u těchto uchazečů ověřena rozhovorem.

12 Základní pokyny k vyplňování přihlášek k přijímacímu řízení
Pro první kolo přijímacího řízení může uchazeč podat nejvýše dvě přihlášky. Přihlášky je nutno podat do 1. března 2018 (osobně nebo poštou) Oficiální název školy - Gymnázium Ostrov, příspěvková organizace Adresa školy - Studentská 1205, Ostrov Nevyžadujeme potvrzení od lékaře Přihláška musí být potvrzena školou, ze které se žák hlásí K přihlášce přiložte kopie diplomů s umístěním na místě v naukových individuálních soutěžích pořádaných MŠMT Uchazeči se speciálními vzdělávacími potřebami k přihlášce přiloží rovněž příslušné doporučení ze školského poradenského zařízení. Na přihlášku správně uveďte kód oboru: - čtyřleté gymnázium (79-41-K/41) - osmileté gymnázium (79-41-K/81) Přihlášku žák obdrží od výchovného poradce na své základní škole nebo ji najdete na

13 Přípravné kurzy k přijímacím zkouškám
Uchazečům, kteří si podají přihlášku ke studiu na naší škole, nabízíme přípravný kurz k přijímacím zkouškám. Obsahem kurzu bude řešení modifikovaných testů společnosti CERMAT  a jejich následný rozbor pod vedením pedagogů gymnázia. Kurz proběhne v termínech: a) matematika pro uchazeče o osmileté i čtyřleté studium – sobota , od 9.00 do 12.00 b) český jazyk a literatura pro uchazeče o osmileté i čtyřleté studium – sobota , od 9.00 do Kurz bude probíhat v budově gymnázia a je bezplatný. Lze se přihlašovat na jednu či obě části. Přihlášky na přípravné kurzy je nutné zaslat do na příslušném formuláři umístěném na školním webu elektronicky na Více na

14 Pozvánka ke zkoušce Výsledky zkoušky Přijetí - nepřijetí
Pozvánku k přijímací zkoušce obdrží uchazeč písemně nejpozději 14 dní před konáním zkoušky. Výsledky přijímacího řízení se vyhlašuji formou vydání seznamu přijatých uchazečů (do 2 pracovních dnů po zpřístupnění hodnocení Cermatem. Cermat zpřístupňuje hodnocení nejpozději do 28. dubna). Pořadí uchazečů se zveřejňuje pod registračním číslem. Rozhodnutí o přijetí se přijatým uchazečům nevydává. Přijatý uchazeč potvrzuje zájem o školu zápisovým lístkem do 10 pracovních dnů. Lhůta pro uplatnění zápisového lístku běží ode dne, kdy ředitel školy zveřejní seznam přijatých uchazečů, den vyhlášení se do běhu lhůty nezapočítává. Vzít zpět zápisový lístek nově školský zákon neumožňuje. Výjimkou je případ, kdy jej žák bere zpátky pro uplatnění na druhé škole, kde bylo jeho odvolání úspěšné. Nepřijatým uchazečům se oznamuje výsledek přijímacího řízení zasláním písemného rozhodnutí. Nepřijatý uchazeč má právo se odvolat do tří pracovních dnů od obdržení tohoto rozhodnutí. DOPORUČUJEME! Velká šance uspět, zejména u čtyřletého oboru.

15 Další otázky a odpovědi týkající se přijímacího řízení na SŠ
Průběh přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Postup v případě přijetí na SŠ Postup v případě nepřijetí najdete na webových stránkách:

16 Děkujeme za pozornost. Mgr. Jiří Fresser Mgr. Ivan Váňa


Stáhnout ppt "Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019 Rámcová kritéria 1. kola"

Podobné prezentace


Reklamy Google