Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ..."— Transkript prezentace:

1 Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...

2 „slavný syn našeho národa,kněz a kazatel, neohrožený bojovník za pravdu i práva národa“

3 -Během vlády Václava IV
-Během vlády Václava IV. = úpadek země (hospodářská deprese,morové epidemie,soukromé války) -Církev se soustředila na získávání mocenských pozic a hromadění majetku kritika církve-(Požadavek,aby se církev zřekla svého majetku a světské moci)

4 Dětství Narozen - 6. července r.1369 –v chudé rodině
Velmi nadaný-poslán do školy v Prachaticích a dále na studia do Prahy Chtěl se stát knězem Ve třiceti letech je zvolen děkanem filosofické fakulty, v následujícím období pak rektorem university. Roku 1400 byl vysvěcen na kněze a mohl již také veřejně kázati. (Stal se knězem, až když se cítil být dost silným a připraveným dostát poslání, o němž má z Písma představu nejnáročnější)

5 Rodný domek v Husinci

6 Husovo učení Kázal v Betlémské kapli
Vzdělával lid,vštěpoval mu zásady správného křesťanského života žádá nápravu a očistu církve, brojí proti hromadění majetku církví, proti svatokupectví, tj. obchodu s odpustky či proti rostoucímu vlivu církve na světskou politiku prohlásil Písmo a Kristovo učení za nejzákladnější normativ chování každého poctivého a pravověrného křesťana Ovlivněn učením oxfordského profesora – J.Viklefa

7 Hus jako student obětuje peníz na zbožný účel
Mistr Jan Hus káže v kapli Betlemské

8 Zbyněk Zajíc = pražský arcibiskup
Nechal spálit všechny Viklefovy spisy Uvrhl Husa do kladby a do Říma na něj poslal obvinění, že šíří kacířské bludy. Papež nařídil,aby se Hus dostavil do Říma na kurie,ale on odmítl – r.1411prohlášen za odpadlíka Arcibiskup zemřel a Hus kázal v Betlémské kapli dále

9 Průvod studentů posmívajících se papežské bulle
Spalování knih Wiklefových r.1410

10 r.1413 odchází z Prahy na venkov (arcibiskup obnovil nad Prahou interdikt) Útočiště mu poskytli drobní šlechtici a venkovský lid byl uchvácen římský král Zikmund a papež Jan XXIII se dohodli na všeobecném koncilu ,kam byl pozván i Hus,aby obhajoval své myšlenky Římský král mu slíbil ochranný glejt

11 Koncil v Kostnici Chtěl,aby Hus odvolal své učení (Pokud by se to podařilo, ztratili by stoupenci Husova učení to nejdůležitější, svou ideovou základnu.) Jan si to uvědomoval-Pokud mu preláti na základě Písma dokáží, že se mýlí, je připraven k pokání, zřekne se svých názorů a podstoupí jakýkoli trest. Písmo takovou argumentaci neposkytovalo- Hus umlčen ( s kacířem se nediskutuje)

12 Záhy po svém příjezdu byl tedy uvězněn a 6
Záhy po svém příjezdu byl tedy uvězněn a 6.července 1415 upálen - jako nenapravitelný a právoplatně usvědčený kacíř. Popel rozmetán a vhozen do Rýna ( Nezbylo nic,co by stoupenci mohli uctívat.)

13 Dílo Jana Husa 1) Teologie: Výklad viery, Desatera a Páteře /1412/ (Výklad motliteb.Líčí v něm zkázu mravů u duchovenstva.) O církvi / De ecclesia /1413/ (Latinský spis, ve kterém Hus zveřejňuje názory na poslání církve.) Knížky o svatokupectví /1413/ (nejkritičtější spis) Postila (výklad svatých čtení nedělních) /1413/, velký soubor kázání.

14 2) Pedagogika: Dcerka - dílo je určeno ženám, Hus v něm vystupuje jako rádce a vychovatel, s porozuměním pro všední život. 3) Jazykověda: O Pravopisu českém (odstranění spřežkového pravopisu a nahrazení čárkami, háčkami a tečkami – (nabodeníčka) 4) Osobní korespondence: Listy - dopisy adresované přátelům i českému národu z Kostnice

15 Zdroje: Panovníci českých zemí Kronika-Dějiny našeho národa pro náš lid

16 Děkuji Vám za pozornost 
Zuzana Štíchová


Stáhnout ppt "Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ..."

Podobné prezentace


Reklamy Google