Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Posílení kapacit CLLD pro MAS Sokolovsko na období 2015-2017 Registrační číslo: CZ.06.4.59/0.0/0.0/15_003/0001568  Seminář pro příjemce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Posílení kapacit CLLD pro MAS Sokolovsko na období 2015-2017 Registrační číslo: CZ.06.4.59/0.0/0.0/15_003/0001568  Seminář pro příjemce."— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Posílení kapacit CLLD pro MAS Sokolovsko na období Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/15_003/   Seminář pro příjemce v rámci CLLD MAS Sokolovsko Program rozvoje venkova (PRV) Datum a místo: 14. listopadu 2017, Královské Poříčí Přednášející: Mgr. Michaela Polláková

2 Program: Aktuální informace ke stavu hodnocení žádostí o dotaci v Programovém rámci PRV CLLD MAS Sokolovsko. Nejčastější chyby v žádostech o dotaci (hodnocení formálních náležitostí a přijatelnosti, věcné hodnocení). Provádění změn v projektu, žádost o změnu. Žádost o platbu. Povinná publicita projektu. Představení připravovaných výzev v Programovém rámci PRV CLLD MAS Sokolovsko pro rok 2018. Dotazy, diskuze.

3 1. výzva PRV MAS Sokolovsko v rámci operace 19. 2
1. výzva PRV MAS Sokolovsko v rámci operace Programu rozvoje venkova na období Výzva vyhlášena:

4 Požadovaná alokace: 8.420.518,-Kč
Podáno žádostí: do Fiche 2 – podpora zemědělských podniků: 3 do Fiche 5 – podpora jiného drobného podnikání: 10 Požadovaná alokace: ,-Kč pro Fichi 2: ,-Kč pro Fichi 5: ,-Kč Stav žádostí ke : 1 žadatel stáhnul Žádost o dotaci (ŽoD) 2 zvací dopisy k podpisu Dohody o poskytnutí dotace 6 ŽoD vypořádáno připomínky po admin.kontrole SZIF (AK) (z toho 1 ŽoD tyto připomínky schváleny) 2 ŽoD ve stavu vypořádávání připomínek po AK SZIF 2 ŽoD ???

5 Nejčastější chyby v Žádostech

6 V Žádosti o dotaci (ŽoD) :
!!!! Prohlášení o zařazení podniku – často opomenuto platné živnostenské oprávnění FO, nebo pozice žadatele i v jiných firmách. !!!! V Žádosti o dotaci (ŽoD) : výsledky projektu – nespecifikován konkrétní výsledek – počet kusů, metry apod. Výdaje, na které není požadovaná dotace -neuváděno DPH. Nerozepsány technické parametry v části Výdaje projektu v ŽoD. Přílohy: katastrální mapa bez uvedení katastrálního území.

7 Provádění změn projektu

8 Provádění změn, Hlášení o změnách
Povinnost oznamovat změny týkající se ŽoD od podpisu Dohody po dobu vázanosti projektu na účel – Hlášení o změnách – Portál farmáře. Hlášení o změnách podat nejprve na MAS, MAS kontrola do 10 prac.dní. Poté příjemce dotace podává verifikované Hlášení o změnách přes svůj Portál farmáře (neprodleně nebo do 5 prac.dnů po doplnění či opravě). V jednom okamžiku lze na RO SZIF administrovat pouze 1 Hlášení o změnách – výsledek do 30 dnů.

9 Změny v průběhu realizace projektu
Až po odsouhlasení SZIF: změna příjemce dotace/ vlastnictví majetku, který je předmětem projektu, změna místa realizace, změna dodavatele veřejné zakázky – pouze výjimečné případy – fúze, úmrtí, odstoupení dodavatele od smlouvy. Změna termínu předložení Žádosti o platbu (ŽoPl): nejpozději v datu předložení ŽoPl, které je stanovené Dohodou – jinak sankce. Změny, předložené nejpozději v den předložení ŽoPl na RO SZIF: změna tech. parametrů projektu, změny ve stavebním povolení nebo jiném opatření staveb. úřadu, změna trvalého pobytu/sídla žadatele/příjemce dotace, změna statutárního orgánu, přidání/odstranění kódů výdajů, na které může být poskytnuta dotace, oproti ŽoD .  RO SZIF se vyjadřuje

10 Změny po předložení Žádosti o platbu
Až po odsouhlasení SZIF: změna příjemce dotace/ vlastnictví majetku, který je předmětem projektu. SZIF se vyjádří: změna trvalého pobytu/sídla žadatele/příjemce dotace, změna statutárního orgánu. Po předložení ŽoPl – do 30 dnů od změny: změna místa realizace projektu, ostatní změny týkající se předmětu projektu (např. změna technického řešení).

11 Hlášení o změnách Možné až po podpisu Dohody o poskytnutí dotace. Vygenerovat na Portálu farmáře. Vyplnit a doručit ke kontrole na MAS. Po verifikaci MAS, podat přes Portál farmáře na RO SZIF. Přílohy – oskenovat a doručit k verifikaci na MAS.

12 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

13 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

14 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

15 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

16 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

17 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

18 Zdroj: www.szif.cz – Zjednodušený postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

19 Zdroj: www.szif.cz – Podrobný postup pro podání Hlášení o změnách přes Portál farmáře

20 Žádost o platbu

21 Žádost o platbu (ŽoPl) ŽoPl musí být vygenerována z Portálu farmáře.
Předkládá se nejprve na MAS (nejpozději v den podání ŽoPl na MAS dle Dohody), po kontrole na RO SZIF. Po potvrzení ŽoPl ze strany MAS a odesláním ŽoPl přes Portál farmáře je vygenerováno systémem Potvrzení o přijetí  podepsané Potvrzení o přijetí včetně všech povinných příloh k ŽoPl nutno předložit na podatelnu RO SZIF do stanoveného termínu Dohodou. Nebude poskytnuta vyšší dotace, než je částka zakotvená v Dohodě. ŽoPl musí být založena na skutečně prokázaných výdajích.

22 Povinné přílohy předkládané při podání ŽoPl na MAS/RO SZIF
Živnostenské oprávnění, či jiné oprávnění k provozování činnosti, která je předmětem projektu - prostá kopie. Doklad o vedení (popř. zřízení) bankovního účtu ve vlastnictví příjemce – prostá kopie. Účetní/daňové doklady související s realizací projektu – prostá kopie. Doklad o předání technologie/ stroje (výrobní číslo stroje musí být uvedené na tomto dokladu) – prostá kopie. Doklad o uhrazení závazku dodavateli (např. výpis z BÚ) – prostá kopie. ES prohlášení o shodě – u strojů a technologií nad 100 tis. Kč – prostá kopie. Kolaudační souhlas x oznámení stavebnímu úřadu o užívání stavby x povolení ke zkušebnímu provozu x povolení k předčasnému užívání stavby před jejím úplným dokončením – prostá kopie. Dokumentace skutečného provedení stavby ověřená SÚ – pokud došlo při realizaci projektu ke změnám oproti původní dokumentaci – prostá kopie.

23 Povinné přílohy předkládané při podání ŽoPl na MAS/RO SZIF - pokračování
Soupisky účetní/daňových dokladů k výdajům, ze kterých je stanovena dotace - součástí el.formuláře ŽoPl. Potvrzení finančního úřadu o bezdlužnosti – prostá kopie. Cenový marketing – pokud je vyžadován, včetně písemné smlouvy nebo objednávky s vybraným dodavatelem – prostá kopie. Dodatek/dodatky ke smlouvě s dodavatelem – originál nebo úředně ověřená kopie. Soupis stavebních prací s výkazem výměr a položkový rozpočet – prostá kopie. Fotodokumentace předmětu projektu pořízená v místě realizace, vč. fotozáznamu výrobního nebo evidenčního čísla – prostá kopie. V případě nákupu nemovitosti kupní smlouva – prostá kopie. V případě nových pracovních míst – přehled o výši pojistného a vyplacených dávkách – za posledních 12 uzavřených měsíců před podáním ŽoPl - prostá kopie pokud příjemce nemůže poskytnout, tak čestné prohlášení – originál.

24 Povinné přílohy předkládané po proplacení projektu
Monitorovací zpráva k projektu – formulář na Portálu farmáře, odevzdání každoročně do do celou dobu vázanosti projektu na účel.

25

26 Zdroj:

27 Zdroj:

28 Zdroj:

29 Součástí formuláře Žádosti o platbu je soupiska výdajů
!!! Změny prováděné v Soupisce výdajů je nutné vždy uložit. Uložením pouze samotného formuláře ŽoPl nedochází k uložení dat na Soupisce. !!! Zdroj:

30 Zdroj:

31 Zdroj:

32 Zdroj:

33 Zdroj:

34 Zdroj:

35 Potvrzení o přijetí vytisknout a osobně (příp
!!! Potvrzení o přijetí vytisknout a osobně (příp. zmocněnec) doložit na podatelnu RO SZIFu v Ústí nad Labem + případné listinné přílohy. Nejpozději v termínu předložení ŽoPl dle Dohody!!! Zdroj:

36 Povinná publicita projektu

37 Loga – použití se řídí Příručkou pro publicitu PRV 2014 - 2020
Povinná loga: Logo EU: největší, na prvním místě, dostupné: Logo LEADER: menší než logo EU, na 2. místě, dostupné: Nepovinné logo: Logo PRV: dostupné Pro generování nástrojů povinné publicity je možné využít internetovou aplikaci MMR:

38 Povinné nástroje publicity
Musí obsahovat tyto prvky: 1. Název projektu Žadatel/ příjemce dotace uvede název projektu dle žádosti o dotaci. 2. Hlavní cíl projektu/operace Žadatel/příjemce dotace uvede text, který nejvíce odpovídá cílům realizovaného projektu ve výčtu pro vybrané operace PRV uvedené v příloze č. 9 Příručky 3. logo EU s textem PRV 4. logo LEADER Prvky uvedené v bodech 1-4 musí zaujímat nejméně 25 % plochy desky, plakátu nebo internetové stránky.

39 Povinná publicita během realizace projektu
Po celou dobu realizace projektu = od podpisu Dohody o poskytnutí dotace po celou dobu lhůty vázanosti projektu na účel. Plnění podmínek povinné publicity dokládá příjemce při kontrole na místě. Nástroje: Internetové stránky: příjemce zveřejní informace o realizovaném projektu (stručný popis projektu úměrný míře podpory včetně jeho cílů a výsledků) na svých internetových stránkách za následujících podmínek: jedná se existující internetovou stránku příjemce dotace pro profesionální použití, existuje vazba mezi účelem internetové stránky a podporou poskytnutou na projekt, u popisu projektu musí být uveden jasný odkaz na podporu z PRV/Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova – minimálně formou loga Plakát A3 nebo informační deska: u projektů, kde celková výše dotace přesáhne EUR (cca ,-Kč) a nevztahuje se na ně povinnost umístění billboardu, musí být umístěn na snadno viditelném místě pro veřejnost – vstupní prostory, na provozovně apod.

40 Nepovinný nástroj publicity – v případě , že projekt nespadá do kategorie projektů, na něž se vztahuje povinnost informovat na základě Příručky pro publicitu PRV : - například samolepka k označení předmětu, který byl pořízen v rámci projektu.

41 Ukázka vzhledu plakátu A3 nebo informační desky

42 2. výzva PRV MAS Sokolovsko v roce 2018 v rámci operace 19. 2
2. výzva PRV MAS Sokolovsko v roce 2018 v rámci operace Programu rozvoje venkova na období

43 2. výzva PRV MAS Sokolovsko
Plánované vyhlášení: únor 2018 Vyhlášení: Fichí Předpokládaná vyhlášená alokace: ,- Kč Fiche Zbývající alokace z roku 2017 Plánovaná alokace pro rok 2018 Celková alokace pro rok 2018 F1 – Předávání znalostí a informační akce ,- 0,- F2 – Investice do zemědělských podniků ,- F3 – Lesnická infrastruktura ,- ,- ,- F4 – Zemědělská infrastruktura ,- F5 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností ,- ,- ,- F6 – Neproduktivní investice v lesích ,- ,- ,- F7 – Horizontální a vertikální spolupráce mezi účastníky krátkých dodavatelských řetězců a místních trhů (nebylo vyhlášeno z důvodu pozdějšího schválení článku Evropskou komisí)

44 Fiche 1 Vzdělávání pro rozvoj venkova
Výše dotace: subjekty působící v zemědělství, zprac. zemědělských produktů či lesnictví (90 %), subjekty, jež jsou MSP (60 % pro střední a 70 % pro malý podnik). Fiche 2 Podpora zemědělských subjektů Výše dotace: 50 % Navýšení o 10 % pro mladé začínající zemědělce a + 10 % pro oblasti LFA oblasti. Fiche 3 Podpora lesnictví Výše dotace: 90 % Fiche 4 Podpora zemědělství Výše dotace: 90 %. Fiche 5 Podpora jiného drobného podnikání Výše dotace: 45 % malý podnik, 35 % střední podnik, 25 % velký podnik Fiche 6 Rozvoj rekreačních funkcí lesa Výše dotace: 100 %. Fiche 7 Horizontální a vertikální spolupráce mezi účastníky krátkých dodavatelských řetězců a místních trhů

45 Preferenční kritéria Nutno dodržet preferenční kritéria, ke kterým se žadatel zavázal. Pracovní místa nutno udržet po dobu 3 let, kontrola kontrolou na místě. Nezapomenout: propagace MAS a metody CLLD – kontrola při ŽoPl.

46 Shrnutí Povinnost oznamovat změny projektu po celou dobu udržitelnosti projektu – prostřednictvím Hlášení o změnách vygenerovaného z PF – nejprve na MAS. Některé změny projektu možné až po odsouhlasení SZIF. Žádost o platbu vygenerovat z PF, předložit nejprve na MAS, po podání nutné dodat podepsané Potvrzení o přijetí na podatelnu RO SZIF. Každý rok během udržitelnosti projektu je třeba podat monitorovací zprávu. Nutno dodržet povinnou publicitu. Dodržet preferenční kritéria.

47 Diskuze, dotazy


Stáhnout ppt "Název projektu: Posílení kapacit CLLD pro MAS Sokolovsko na období 2015-2017 Registrační číslo: CZ.06.4.59/0.0/0.0/15_003/0001568  Seminář pro příjemce."

Podobné prezentace


Reklamy Google