Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ražba důlních děl pomocí trhací práce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"— Transkript prezentace:

1 Ražba důlních děl pomocí trhací práce
VY_32_INOVACE_Racek_ Čekací doba a selhávky Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace V tomto materiálu se seznámíme s termíny, které nám přináší bezpečnostní předpis a my se dovíme o čekací době, prohlídkou pracoviště po TP, selhávkou a případným zneškodňováním selhávky.

3 Čekací doba Na pracoviště se smí vstoupit po odstřelu až po uplynutí čekací doby. Čekací doba po odstřelu více než jedné nálože je při elektrickém roznětu bez použití zápalnice nejméně 5 minut. Při elektrickém roznětu se čekací doba prodlužuje na 10 minut, jestliže je podezření, že došlo k selhávce. Čekací doba se měří od posledního výbuchu. Čekací doba nesmí být kratší než doba potřebná na zředění zplodin výbuchu nejméně na hranici stanovenou zvláštními předpisy. To neplatí pro osoby v izolačních dýchacích přístrojích. V dokumentaci trhacích prací se musí uvést, zda a jakým způsobem se musí kontrolovat složení ovzduší před vstupem na pracoviště.

4 Prohlídka a zabezpečení pracoviště po odstřelu
Střelmistr spolu s předákem nebo vedoucím pracoviště musí po odstřelu prohlédnout pracoviště ihned po uplynutí čekací doby. Střelmistr zajišťuje výsledek trhacích prací a předák nebo vedoucí pracoviště způsobilost pracoviště pro další bezpečnou práci. Jestliže střelmistr zjistí, že nehrozí nebezpečí od výbušnin, vydá pokyn k uvolnění bezpečnostního okruhu.

5 Selhávky Jestliže dojde k selhávce, musí se bezodkladně přistoupit k jejímu zneškodnění. V místě odstřelů se smí provádět jen práce související s jejím zneškodněním. Přitom se musí určit manipulační prostor a bezpečnostní okruh. Selhávku vyhledává a zneškodňuje střelmistr, a to zpravidla ten, který provedl trhací práce. Jiní pracovníci mohou střelmistrovi pomáhat při zneškodňování selhávky jen v nevyhnutelných případech podle jeho pokynů a pod jeho dozorem.

6 Zjistí-li pracovníci selhávku nebo zbytky nevybuchlých výbušnin až během dalších prací, jsou povinni přerušit práci a bezodkladně to oznámit střelmistrovi; v jeho nepřítomnosti nejbližšímu vedoucímu pracovníkovi. Výbušniny selhávek a zbytky nevybuchlých výbušnin se musí zničit. Organizace musí vést evidenci selhávek a musí zabezpečit potřebnou informovanost pracovníků o nezlikvidovaných selhávkách tak, aby v jejich důsledku nedošlo k ohrožení života a zdraví pracovníků.

7 Zneškodňování selhávek
a) obnovou volně přístupné části roznětného vedení; b) použitím nové roznětné náložky po předcházejícím odstranění ucpávky nálože; ucpávka se smí odstranit vytažením, pokud je v obalu, nebo vyfoukáním stlačeným vzduchem, vypláchnutím nebo odstraněním škrabkou, pokud je vyloučena možnost dotyku škrabky s roznětnou náložkou, c) odpálením nálože v novém vývrtu, pokud se vývrt nepřiblíží k selhávce na menší vzdálenost, než je desetinásobek průměru vývrtu, ve kterém je selhávka, avšak ne menší než 30 cm. Polohu a směr nového vývrtu musí určit střelmistr. Pro zjištění směru vývrtu se selhávkou lze v potřebné míře odstranit ucpávku způsobem podle písmene b), d) v nevýbušném prostředí též použitím příložné nálože, e) vypláchnutím sypkých nebo kapalných trhavin nebo vyfoukáním náložkovaných trhavin, f) nenásilným vyjmutím volně přístupných náložek ve zbytcích vývrtů.

8 Ve vývrtech délky do 1 m při destrukčních pracích nebo ve vývrtech s vodní ucpávkou bez obalů lze nenásilným způsobem vyjmout i roznětnou náložku tahem za přívodní vodiče, pokud byla zhotovena tak, že tahem nebudou namáhány vodiče v místě jejich spojení s rozbuškou. Nová roznětná náložka se nezapočítává do nejvýše přípustné hmotnosti nálože. Pomůcky nebo ty jejich části, které by mohly přijít do styku se selhávkami, musí být z nejiskřícího materiálu. Pokud byl použit elektrický roznět a došlo k selhávce, musí se při jejím zneškodňování provést opatření k ochraně elektrických rozněcovadel před nežádoucím roznětem. Po zneškodnění selhávky musí střelmistr provést obhlídku místa odstřelu a odstranit případné zbytky nevybuchlých výbušnin.

9 POUŽITÁ LITERATURA VYHLÁŠKA č. 72 ČBÚ ze dne 29. dubna 1988 O používání výbušnin ve znění vyhlášek č. 173/1992 Sb., č. 340/1992 Sb., č. 99/1995 Sb., č. 341/2001 Sb., č. 338/2004 Sb., č. 298/2005 Sb. a č. 199/2006 Sb.


Stáhnout ppt "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"

Podobné prezentace


Reklamy Google