Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČAS2 TEMA: Voda (čtenářská gramotnost)

2 Voda

3 Na jaře se z hor a kopců valí velké množství vody
Na jaře se z hor a kopců valí velké množství vody. Začíná vytékat malá stružka. Z tajícího sněhu se k ní postupně přidává kapka ke kapce a ze stružky je potůček. O kus dál už teče přes kameny horský potok. Než opustí hory, změní se v říčku. Každá řeka vzniká z malého pramene. Do něho přitékají jiné prameny, potůčky a říčky. Tak se postupně zvětšuje, až se stává řekou.

4 Znáš nějakou řeku? Vyhledej na mapě.
K tučně vytištěným slovům vymysli slovo nadřazené. Dokážeš vysvětlit tvrzení, že řeky jsou velmi užitečné, ale nebezpečné? Vymysli co nejvíce otázek k textu metodou „RYBÍ KOST“ Kdo? Co? Komu? Kde? Proč? Jak?

5 Přehrady lidé vybudovali na některých větších řekách
Přehrady lidé vybudovali na některých větších řekách. Přehrady slouží lidem jako zdroj pitné vody. Chrání okolní území před záplavami. Pod některými jsou postaveny vodní elektrárny. Rybníky vytvořili lidé již v dávných dobách. Sloužili k odvádění vody ze zamokřených území a pro chov ryb. Největší rybníky jsou na jihu Čech. Dokážeš vysvětlit slova pramen, vodopád, soutok, moře, oceán, ledovec? K čemu slouží vodní elektrárna? Vyhledej v encyklopedii.

6 Anotace slouží k rozvoji slovní zásoby, čtení s porozuměním, k rozšíření vědomostí z učiva v oblasti Člověk a jeho svět pomocí metod kritického myšlení žáci tvoří otázky, vysvětlují význam slov, odpovídají na otázky, vyhledávají důkazy, popisují prostředí, písemně reagují na přečtený text, vyhledávají informace z naučné literatury tento materiál slouží jako pracovní list využití metody „párové čtení“, „rybí kost“ Citace ŠEBESTA, Karel a Kateřina VÁŇOVÁ. Čítanka 2. Fraus, ISBN FANTOVÁ, Petra. Dětský ilustrovaný atlas vyd. FRAGMENT, ISBN r_res_banner.jpg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62"

Podobné prezentace


Reklamy Google