Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ. 1. 07/1
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_01 Stát

2 Definice státu Jaké atributy musí mít stát aby byl svrchovanou a nezávislou institucí? 5 atributů státu: 1)hranice- věcný podklad 2)občané- osobní podklad 3)státní aparát (prezident, zákony, soudy) 4)ozbrojená moc 5)právní subjektivita-řešíme věci se souladu se zákonem a mezinárodním právem. Stát je organizované společenství lidí, žijících na ohraničeném území. Státní moc je nezávislá, neodvozená od žádné jiné (suverenita a svrchovanost státu). Vnitřní i vnější záležitosti si řeší každý stát sám.

3 Vznik státu Jakmile se společnost rozrostla a sociálně rozvrstvila, bylo nutné vytvořit nové uspořádání, které by zajistilo řád uvnitř i vztahy k sousedním společnostem. Dějiny zaznamenaly nejrůznější způsoby vzniku států působením vnitřních i vnějších sil. Existuje několik základních teorií, jak státy vznikají: 1. nábožensky teleologická - stát existuje jako produkt boží vůle a dle jeho přikázání je každý povinen ho uznávat a podřizovat se mu. Toto učení patří k nejstarším teoriím o vzniku státu. 2. teorie moci - představuje si stát jako vládu silného nad slabým a současně prohlašuje tento stav za přirozený. 3. teorie právní - vidí stát jako právní výtvor vzniklý na základě smluvní teorie, podle níž je smlouva právním důvodem pro vznik státu. V této teorii se také poprvé objevilo dělení státní moci. Tuto teorii postupně rozvíjeli John Lock, Jean Jacques, Charles de Rousseau, Montesquie i Thomas Hobbes. 4. teorie etická - usiluje o to, dokázat, že stát je mravně nutný.

4 Na minulé stránce se objevilo několik jmen slavných filosofů a politologů. Každý z nich je autorem velké spousty knih a každý také napsal jeden slavný spis věnující se teorii státu. Zkus pomocí internetu či encyklopedie vytvořit dvojice autor a jeho dílo. Duch zákonů Leviatan O společenské smlouvě Dvě pojednání o vládě John Lock Jean Jacques Rousseau, Charles de Montesquie Thomas Hobbes. A tady jsou správné odpovědi.

5 Formy vlády Tedy způsob organizace státní moci podle složení nejvyšších orgánů státu a jejich vztahy k nižším orgánům a hlavně občanům. Podle formy vlády můžeme státy rozdělit na dvě velké skupiny: 1. Nedemokratické 2. Demokratické Nedemokratické státy, tzv. autokracie: znakem je, že vládne jedinec či úzký okruh osob Aristokracie- např. vláda privilegovaného stavu, šlechty Plutokracie- např. vláda úzké skupiny bohatých Monokracie- např. vláda jedince, samovládce, diktátora Patří sem: orientální despocie, starověké a středověké městské tyranie, absolutní monarchie, novodobé diktatury a totalitních systémů

6 Demokratické státy: Historicky první forma demokracie se zrodila v řeckých městských státech (Athény). Znaky demokratického státu jsou: zdrojem moci je lid 2.pluralita politických stran 3.veřejné rozhodování parlamentu 4.dělba moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní 5.politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny, ale dbají na ochranu menšin a)přímá-je založena na přímé účasti občanů na rozhodování o veřejných věcech, prostřednictvím plebiscitu, referenda atd. (Švýcarsko). b)nepřímá-prostřednictvím zvolených zástupců, kteří naplňují jeho vůli v orgánech státu, regionu či obci. Nejvyužívanější formou nepřímé demokracie jsou volby.

7 Jednotlivé druhy státního zřízení:
Typy států: Jednotlivé druhy státního zřízení: Teokracie: stát pokládaný za výtvor boha. Osoba v čele je považována za vykonavatele boží vůle, např. církevní státy, faraon. Monarchie: zaručuje dědičnou doživotní vládu jednoho panovníka a)absolutistická - panovník má v rukou veškerou moc b)konstituční - panovník je omezen pravomocemi dalších státních orgánů, často volených parlamentem (parlamentní monarchie) Republika: její představitelé jsou voleni pouze na základě ústavy (zákonodárným sborem, přímo občany nebo jinak) Znáš nějakou konstituční monarchii u nás v Evropě? Lichtenštejnsko, Nizozemí, Norsko, Dánsko, Švédsko, Monako atd.

8 Základní funkce (demokratického) státu Abychom mohli klidně spát.
právního stav (právní jistota, právo na ochranu bez diskriminace, ochrana základních práv a svobod) b) fungování hospodářského a sociálního pořádku (hospodářská politika, tj. kontrola měny, daní, cel apod.; základní sociální služby, ale také zajištění rovných podmínek a pravidel hospodářské soutěže a dohled nad nimi, vymáhání práva (zákonnosti); a stále více zajištění rovného přístupu k informacím) c) kulturní rozvoj (výchova, vzdělávání, kultura, sport) d) zajišťování vnějších vztahů (zahraniční politika a spolupráce) kam spadá i obrana a bezpečnost (policie a armáda) Abychom mohli klidně spát.

9 V moderních teoriích o státě je moc dělena na zákonodárnou, výkonnou.
Dělení moci ve státě V moderních teoriích o státě je moc dělena na zákonodárnou, výkonnou. Moc zákonodárná (legislativa)-má ve své pravomoci vydávání zákonů, tvoří ji zastupitelský sbor-parlament. Moc výkonná (exekutiva)-tvořena vládou, prezidentem a státním zastupitelstvem. Moc soudní (jurisdikce)-kontroluje dodržování zákonů a je vykonávána Ústavním soudem a soustavou dalších nižších soudů.

10 Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Stát – vznik, historie, typy, dělení moci. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva. Obrázky galerie Klipart.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1"

Podobné prezentace


Reklamy Google