Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Micková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01A_20 _Karel Kryl TEMA: Česká literatura 20.století ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE Tento materiál je určen pro interaktivní výuku V daných pracovních listech jsou vybrány ukázky z díla Karla Kryla. Studenti na základě textů a znalostí analyzují po stránce obsahové a jazykové dané ukázky. Vhodné je poslechnout si Krylovy texty zhudebněné. S prezentací je možno inovativně pracovat na tabuli s fixem nebo na interaktivní tabuli pomocí elektronického pera, případně přímo v počítači. Texty je možno žákům vytisknout v papírové podobě a pracovat s nimi. Materiál je určen pro žáky 4. ročníku SŠ.

3 Karel Kryl –

4 http://www.karelkryl.cz/ Poslechněte si některou z Krylových písní.
Prostudujte následující internetovou stránku a doplňte informace o autorovi a jeho tvorbě. Poslechněte si některou z Krylových písní.

5 Anděl Z rozmlácenýho kostela Pak hlídali jsme oblohu
v krabici s kusem mýdla přinesl jsem si anděla Polámali mu křídla Díval se na mě oddaně já měl jsem trochu trému tak vtiskl jsem mu do dlaně lahvičku od parfému A proto prosím věř mi chtěl jsem ho žádat aby mi mezi dveřmi pomohl hádat co mě čeká a nemine co mě čeká a nemine Pak hlídali jsme oblohu pozorujíce ptáky debatujíce o Bohu a hraní na vojáky Do tváře jsem mu neviděl pokoušel se ji schovat To asi ptákům záviděl že mohou poletovat (...) Když novinky mi sděloval u okna do ložnice já křídla jsem mu ukoval z mosazné nábojnice A tak jsem pozbyl anděla on oknem odletěl mi avšak přítel prý mi udělá nového z mojí helmy A proto prosím věř mi chtěl jsem ho žádat (....)

6 Otázky k textu Anděl Interpretujte báseň
Na jakou situaci (časové období) reaguje? V textu podtrhněte slova, která mají souvislost s tímto obdobím. 4) Co autor naznačuje ve čtvrtém verši první sloky? 5) Označte, v jaké části textu se autor obrací na čtenáře? Jazyková rovina textu: -podtrhněte básnickou figuru a pojmenujte ji -v první sloce vyznačte do textu rýmové schéma -vyznačte v textu tvar přechodníku (určete jeho druh)

7 Píseň neznámého vojína
Zpráva z tisku: „Obě delegace položily pak věnce na hrob neznámého vojína.“ A co na to neznámý vojín? V čele klaka pak ctnostné rodiny a náruč chryzantém černá saka a žena hrdiny pod paží s amantem Kytky v dlaních a pásky smuteční civí tu před branou Ulpěl na nich pach síně smuteční s bolestí sehranou Co tady čumíte? Vlezte mi někam! Copak si myslíte že na to čekám? Co tady civíte? Táhněte domů! Pomníky stavíte Prosím vás komu? Jednou za čas se páni ustrnou a přijdou poklečet Je to trapas když s pózou mistrnou zkoušejí zabrečet Pak se zvednou a hraje muzika písničku mizernou Ještě jednou se trapně polyká nad hrobem s lucernou

8 že jsem chtěl zdechnout? Z lampasů je nám zle proč nám sem leze?
Co tady civíte? Zkoušíte vzdechnou Copak si myslíte že jsem chtěl zdechnout? Z lampasů je nám zle proč nám sem leze? Kašlu vám na fángle! Já jsem chtěl kněze! Nejlíp je mi když kočky na hrobě v noci se mrouskají ježto s těmi co střílej po sobě vůbec nic nemají Mňoukaj tence a nikdy neprosí Neslouží hrdinům Žádné věnce pak na hrob nenosí Neznámým vojínům Kolik vám platějí za tenhle nápad? Táhněte raději s děvkama chrápat! Co mi to říkáte? Že šel bych zas? Rád? Odpověď čekáte? Nasrat! Jo nasrat!

9 Otázky k textu Píseň... Jaký námět má báseň?
Z jakého pohledu je báseň psána? Co vyjadřuje autor verši: Co tady civíte? Zkoušíte vzdechnout Copak si myslíte že jsem chtěl zdechnout Proč motiv kočky? Charakterizujte slovní zásobu textu Podtrhněte slova nespisovná Označte v textu slova: klaka, amant, lampas, fángle. Jaký slovník použijete k jejich vysvětlení?

10 Bratři Vám poděkování Tak vás tu máme bratři a vřelá objetí
za provokování a střelbu do dětí A naše domovy nechť jsou vám domovem Svědky jsou hřbitovy páchnoucí olovem Vím byla to chyba plivat na pomníky Nám zbývá naděje My byli jsme a budem Balšoje vam spasíbo Braťja zachvátčiki Spasíbo bóľšeje Nikagda nězabúděm! Nikagda nězabuděm!!! Tak vás tu máme bratři z krve Kainovy Poslové noci která do zad bodá dýku vnuci Stalinovi Však ne tak jako včera Dnes už bez šeříků Však díky za železné holubičky míru a díky za polibky s chutí hořkých mandlí V krajině přelíbezné zavraždili víru Na cestě rudé šípky jako pomník padlých

11 Otázky k textu Bratři: 1.Jaká období báseň zachycuje?(vyznačte v textu) 2.Přeložte poslední čtyřverší básně a naznačte, co jimi chtěl autor říct. 3. Označte do textu metafory a vysvětlete jejich význam 4. Interpretujte 2 sloku 5. Naznačte do textu rýmové schéma 1 sloky

12 CITACE KRYL, Karel. Kníška Karla Kryla. Praha: Mladá fronta, 1990, ISBN


Stáhnout ppt "Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google