Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_IVOVACE_2702_PODÍLOVÉ L. Téma: Pojem F. G._ Podílové listy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Podílové listy. Cílem prezentace je, seznámit žáky co jsou podílové listy a k čemu nám slouží.

3 Podílové listy Podílové listy jsou cenné papíry, které představují podíl majitele na majetku podílového fondu. Za vložené peníze na účet investiční společnosti (která tyto fondy zakládá) je připsán tomu, kdo je vložil, odpovídající počet podílových listů.

4 Podílové listy Do fondů jsou tímto způsobem shromažďovány prostředky od drobných investorů. Takto získané finanční prostředky se investují do nákupu cenných papírů. Aby byla zajištěna bezpečnost vložených prostředků, musejí být investovány do různých oblastí, čímž snižují riziko, že budou vloženy do neúspěšné investice. Ztráta z investování do jedné oblasti může být vyrovnána zisky z oblastí jiných.

5 Podílové listy Podle toho, jak fond úspěšně investuje, se pohybuje kurz podílového listu. Jestliže tedy roste hodnota cenných papírů, do kterých fond investuje prostředky svých klientů, poroste i kurz podílového listu. Může tomu samozřejmě být i naopak, pak by kurz podílového listu klesal.

6 Podílové listy Výnos majitelů podílových listů tak vzniká jako rozdíl mezi prostředky, které investovali při nákupu podílového listu, a prostředky, které získají jejich případným prodejem. Podílové listy mohou být prodávány na finančním trhu, ale obvykle je jejich majitelé prodávají zpět podílovému fondu.

7 Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol
Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google